Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Six kritika

Nem egy fegyverpornó

Six kritikaA Six című sorozat nem egészen egy tesztoszterontól fűtött, golyózáporban, robbanásokban és kemény beszólásokban úszó sorozat, így aki ezek elvárásával ül le megnézni az elit kommandó életét bemutató sorozat első évadát, az minden bizonnyal szomorúan fog átkapcsolni.

A History Channel a Vikingek után újabb akciósorozat elkészítésébe vágta a fejszéjét, ami a híres Amerikai Navy SEAL Team Six különleges katonai alakulat igaz történet alapján megírt kalandjáról szól. Érdemes tisztázni, hogy Six alakulat egyes akció adtak ihletet a készítőknek, de maga a cselekmény gerince, miszerint egy Six osztag radikális iszlamisták karmaiból próbálják meg kiszabadítani volt vezérük, nem történt meg. Persze az egész sorozat alatt érződik is, hogy a valóságban esélytelen, hogy bármi ilyen színpadiasan alakult volna akár még körvonalaiban is. Földhözragadt sorozat a Six, de egy percig ne higgyük, hogy ilyesmi valóban megtörtént.

Six kritikaA 8 részes első évad nem siet el semmit, az előbb említett ex-parancsok kiszabadítása adja a történet nagyját, eközben betekintést nyerünk a kommandósok magánéletébe, ami inkább dominálja a játékidőt, mint az akciók. Ha már rátértünk az akciókra, igen azokból szörnyen kevés van, de nem is véletlen nincs rajtuk a fókusz. A Six című sorozat a különleges alakulat tagjainak mindennapjaiba enged betekintést. Hogyan birkóznak meg odahaza a harcosok azzal, amit a küldetés alatt tesznek? Hogyan egyeztetik össze titkos bevetéseik családi életükkel? Hogyan hat ez a családjukra és a velük ápolt kapcsolatra? Hogyan készülnek fel a bevetésekre lelkileg és fizikailag? Akiket nem hagynak hidegen, mik a válaszok eme kérdésekre, azoknak érdemes lehet belevágni a Sixbe, mivel egy teljesen korrekt sorozatról van szó.

Six kritikaKülön tetszett, hogy egy percig nem cél pátoszban úsztatni az USA hadseregének munkáját, és a különleges alakulat sem a szentlélek szerepében tetszeleg, megmutatják a csak híradókból és dokumentumfilmekből ismert profi katonák emberi oldalát. Akik olykor hibáznak, olykor elbizonytalanodnak, és olykor nem azt teszik, ami helyes.

Nem a legkreatívabban kidolgozott jellemekkel töltötték fel az csapatot, de mindegyiknek megvan a maga védjegye, és kellően szimpatikusak is. Lesz itt az osztagot elhagyni kívánó családapa, a tinédzser gyerekével kapcsolatot újra felvevő laza szörfös és a háborús traumákkal küzdő nagydarab izomtömeg.

A Six című sorozat lassan építkezik, nyugdíjas tempóban halad előre a cselekmény, viszont volt néhány kifejezetten érzelmes és szív csavaró pillanat, például mikor néhány percben prezentálják hogyan hűlt ki a volt parancsok viszonya feleségével ugyanazt a szituációt az évek teltével újra és újra megmutatva.

Six kritikaA háttérben meghúzódó összeesküvés nem nagyon bontakozik ki, viszont kapunk egy rendes motivációval bíró rosszfiút, adódnak igen kemény pillanatok, hiszen az egyik főszereplő folyamatos fogságban sínylődik rosszakarói karmaiban. Az ő személyében egy egész érdekes jellemfejlődés tanúi lehetünk, felmerül néhány morális dilemma is, de úgy éreztem, hogy leginkább csak kapargatja ezeket a témákat a sorozat, és nem nagyon akar a mélyükre ásni.

Az a néhány akció kellően realisztikus, hogy elhiggyük a valóságban is pontosan így zajlik egy effajta bevetés, emellett izgalmasak is, akár bármelyik jobban sikerült akciófilm. Az igazat megvallva leginkább a földhözragadtság az egyetlen stílusjegye a Sixnek, ami kiemeli a középszerű sorozatok kavalkádjából.

A Six című sorozat nem vállalkozik sokra, nem igazán óhajt nagyot markolni, viszont amit vállal, azt gond nélkül teljesíti. Első évadok esetén sose problémázok a felvezetés szerű narratíván, hiszen már többször is elmondtam, hogy ezzel jár a hosszútávra tervezés. A következő évadtól leginkább több érzelmet várok, több drámai momentumot, mert azok igazán jól működtek, csak jöhetett volna belőlük több is.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Forrás és fotó: HBO, HBOGoRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..