Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A szépség és a szörnyeteg kritika

A szépség és a szörnyeteg kritikaHa már képregényfilmekkel rogyásig telített a piac (és még évekig az is lesz), kell valami új. Valami ismert, valami eladható. Nosza, készítsünk elő szereplős filmet a sikeres rajzfilmjeinkből. Megint. Végülis is működött/működik. Demóna megfordítva? Pipa. Hamupipőke csak simán? Pipa. A Dzsungel Könyve full CGI-ból? Pipa. És kicsit régebbről Alice Johnny Depp-el súlyosbítva is pipa. Jöjjön akkor egy a reneszánsz (mármint a Disney-é) idejéről is. A szépség és a szörnyeteg musical. Mert ez kell a népnek.

A szépség és a szörnyeteg kritikaA története röviden, tényleg csak a miheztartás végett. Belle (Emma Watson) egy francia kisvárosban él özvegy édesapjával, Maurice-szal (Kevin Kline). Kissé különcnek számít, mivel szeret olvasni és nem ájul el a helyi alfahím, Gaston (Luke Evans) sármjától. Nahát, hogy mik vannak! Apja egyik útja során egy ismeretetlen kastélyban lel menedéket, de vesztére, ugyanis a vár ura nem akárki, hanem egy igazi szörnyeteg (Dan Stevens), mármint első ránézésre (na jó, másodikra is). Belle azonban sutba dobva saját sorsát, helyet cserél betegeskedő apjával. Így veszi kezdetét a gazdag, de csúf és elátkozott herceg és az okos, de ennek ellenére csinos lány sok Stockholm-szindrómát tartalmazó románca, amit azért az apja, és a házasságban reménykedő Gaston sem néz ölbe tett kézzel. Ja, és sokat énekelnek, mert egyrészt az eredetiben is így tettek, meg ettől lesz musical.

A szépség és a szörnyeteg kritikaNem megkerülhető az összehasonlítás a rajzolt és az élőszereplős változat között, így ugorjunk neki. Ami elsőre is szemet szúr, az a jóval hosszabb játékidő, pontosan háromnegyed órával tovább kell a székben ülnünk a moziba, mint annak idején. Hogy ezt kitöltsék, kapunk új zenés-táncos jeleneteket, pár régit pedig hosszabb verzióban. Egy kicsit átírt történetet, új cselekményszálakkal átszőve. Többet tudunk meg a herceg még emberi alakjában történt dolgairól, és Belle anyjáról is. A színészekre nem nagyon lehet panasz, bár Watson nekem elsőre erős mellényúlásnak tűnt, de nincs gáz. Kline jó választás, hibátlan a kissé különc (kocka?) öreg iparos szerepében. Evans egyenesen kiváló a háborúból visszatért, narcisztikus pszichopata szerepében. Kellően férfias és beképzelt. A segédje LeFou szerepében Josh Gad már nem annyira. Az ő karakter kapott egy igen progresszív új jellemzőt, ami nem rossz ötlet, de annyira sztereotip módon játssza el, hogy kár az elszalasztott lehetőségért. Végül az antropomorf berendezési tárgyak hangjaiként bevetik a brit osztagot (Emma Thompson, Ewan McGregor, Ian McKellen) megfejelve a mindig remekelő Stanley Tucci-val.

A szépség és a szörnyeteg kritikaA főbb elemek a helyükön vannak, de híján az újító szellemnek. Az ismerős jeleneteket szinte kockáról kockára viszik vászonra, gyakran igen szolgai módon. Mondjuk a szakmunkának meg is van az eredménye, szemet gyönyörködtető a látvány egynémely esetben. Felidézi az elmúlt gyermekkort, amikor még a tv előtt ülve bámultuk a mesét. Mert ez csak egy mese, se több, se kevesebb. A mai kornak megfelelő látványvilággal, de jellemzően Disney-s. Azonban a jól működő fogaskerekek közé került egy-két homokszem. Feleslegesen felrúgtak pár művészi koncepciót, cserébe kiküszöböltek pár kínos bakit. Van pár vizuális poén is, de itt sem estek túlzásba. Apropó vizualitás. A látványvilág a megszokott harsány színekkel operáló mese esztétika, jó sok CGI-al. Ez persze elkerülhetetlen, amennyiben a film teli van emberszerű berendezési tárgyakkal, bútorokkal, meg konyhai készlettel. Itt is vannak jobban és kevésbé jól sikerült darabok, de az összhatás rendben van. Amire viszont nem lehet panasz, azok a zenés táncos jelenetek. A koreográfia megidézi a nagy előd szellemét, de nem fél alkalmazkodni az új miliőhöz. Szinte mindegyik sokszereplős, de megvan a táncosok összhangja, és kamera nem marad le semmiről, a vágás is oké. Akár videoklipként is megállnák a helyüket.

Kellemesen giccses, boldog családi musical, olyan Disney-féle. Nem hibátlan alkotás, de nem kell szégyenkeznie sem. Látványos musical egy klasszikus meséből, több nem is kell. A 3D ugyan nem sokat hoz a konyhára, de is nem rossz.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2017. március 23.

Forrás és fotó: Forum Hungary

 RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..