Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Szólít a szörny kritika

Szólít a szörny kritikaVeszteségeink elfogadásán keresztül mesél nekünk J. A. Bayona a felnőtté váláshoz szükséges első lépések megtételéről aktuális filmjében, a Szólít a szörnyben. A spanyol rendező kiváló irodalmi alapanyagból dolgozhatott. A film egy 2011-ben megjelent ifjúsági regényen alapszik, amely két szerző szellemi termékének az eredménye. Patrick Ness írta meg Shiobhan Dowd eredeti alapötletét, aki korai halála miatt nem tehette meg, hogy saját maga fejezze be regényét. A könyvet Jim Kay grafikus illusztrálta, akinek sötét tónusú, kreatív és gyönyörű rajzai remekül illeszkednek a történethez. A magyarul Szabó T. Anna kitűnő fordításában olvasható könyvet mindenképpen érdemes kézbe venni.

A történet főszereplője a 12 éves Conor, aki rákos édesanyjával él. Valamelyik este a fiúhoz váratlanul, éjfél után nem sokkal ellátogat egy szörny, aki három történetet mesél neki. A negyedik történetet a szörny Conortól várja, amelyben a fiúnak végre ki kell mondania az igazságot, azt, amitől nem tud szabadulni, és ami miatt rémálmok gyötrik.

Szólít a szörny kritikaA regény gondolati magvát, és szellemiségét sikerült átültetni a filmvászonra, ami nagyrészt a forgatókönyvet is jegyző Patrick Ness érdeme, bár én az átvariált zárlattal nem vagyok kibékülve, de ezen kívül nem nagyon lehet mást felhozni a dramaturgia ellen. A könyvben látható illusztrációkat is okosan átvezették a történetbe (A filmben Conor, a könyvbeli illusztrációkhoz hasonló stílusú rajzokat készít).

Szólít a szörny kritikaA színészeken mindig sok múlik, és ebben a filmben remekül lettek összeválogatva. A Pánban megismert Lewis MacDougall nagyon jó a zaklatott lelkivilágú, bizonytalan, és dühös kamasz szerepében. Felicity Jones visszafogott és finom játékával tökéletesen hozza a törékeny anya karakterét, és Sigourney Weaver is hiteles, mint határozott, de gondoskodó nagymama. A szörnyeteget szépen kidolgozták, kellően félelmetes, de ugyanakkor törődő is. Őt a filmben Liam Neeson szólaltatja meg, aki jó választásnak bizonyult, mert a színész hangja eléggé markáns és karakteres ahhoz, hogy az általa narrált meséknél megragadja az ember figyelmét.

Technikai részét tekintve, a filmben jócskán akadnak hosszú snittek, és viszonylag lassan építkezik a történet, de ezek csak még inkább segítenek nekünk belehelyezkedni a cselekménybe. A szörny meséinek életre keltésénél megvolt a kellő a kreatív töltet, gyönyörűen, és stílusosan animált képeket kapunk.

Szólít a szörny kritikaA filmet sötét hangulata, valamint a témához való hozzáállása miatt valahova a Faun Labirintusa és a Híd Therabithia földjére közé tudnám pozícionálni. A manapság sugallt gyors, egyszerű és könnyű válaszok keresése helyett, nem kínál bevett formulákat, nem gondolkozik leegyszerűsítve, csak rögzíti a tényt, hogy az élet bonyolult. Szembemegy a mesékben sokszor tapasztalt hazug kétpólusú világképpel (jó-rossz konfliktusa), és egydimenziós karakterekkel. A szörny történeteiben hús vér szereplők jelennek meg, akik nem egyértelműen jók vagy rosszak, hanem egyszerre lehetnek gonoszak és igazságosak, vagy elvtelenek, de jószívűek. A film ösztönöz arra, hogy elfogadjuk az élet misztériumát és paradoxonjait. Gyengeségeink elrejtése helyett, azok kimondására, és vállalására buzdít. A történetben a szörny arra készteti Conort, hogy szembesüljön személyiségének azon részével is, amelyről nem akar tudomást venni. Hiszen ha elutasítja énjének ezt a részét, az egy idő után szétmarcangolja a lelkét, viszont ha tudatosítja, és elfogadja önmagát az ellentmondásaival együtt, akkor elindulhat a gyógyuláshoz, és általa a felnőtté váláshoz vezető úton. Rendkívül érett és követendő ez a fajta gondolkodásmód és életszemlélet.

A Szólít a szörny kiemelkedően igényes, fontos és elgondolkodtató mese, amelynek most bemutatott filmadaptációja méltó lett az eredeti történethez. Kifejezetten jól sikerült, figyelemre méltó darab. Remélhetőleg a későbbiekben is ilyen és ehhez hasonló szellemiségű művek jelennek majd meg az ifjúsági irodalom könyvespolcain, valamint a mozikban is. Ez nagyban hozzájárulhatna egy egészségesebb lelkületű felnőttekből álló társadalom létrejövetelében.

Szerintem: 

Szerző: Varga Dóra

Hazai bemutató: 2017. március 2.

Forrás és fotó: Freeman Film

 RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..