Kapcsolat

Neked ajánljuk!

150 milligramm kritika

Ö150 milligramm kritikasszeesküvés-elméletek gyakran foglalkoznak azzal a témával, amikor egy betegség (legtöbbször a “rák“) gyógymódja már megvan, de az a gaz (és egyben befolyásos) gyógyszercégek eltitkolják előlünk, mert profit fontosabb. Azt nem fejtem ki, miért is oltári nagy butaság ezt hinni, de egy dologban igazuk van. Valóban első a profit, ebben nem tévednek az elmélkedők. És ha egy termék zsíros összeget hoz a részvényeseknek, akkor kit érdekel az a néhány ember, aki belehalt a szer használatába, majd elsikáljuk.

150 milligramm kritikaIrene Frachon (Side Badett Knudsen) is orvos, de az érzékenyebb fajta. Szívén viseli a betegei sorsát. Egy vidéki város, Brest tüdőgyógyásza. Viszont feltűnik neki az összefüggés egy ismert és több évtizede használt diabétesz elleni gyógyszer, a Mediator használói között nagyobb számban előforduló halálesetek között. Ám a bürokraták lesöprik az észrevételeit, nem veszik komolyan a kis vidéki kórház orvosát. csak egy lelkiismeretes tisztviselő, Cathrine Haynes (Myriam Azencot) hisz neki és biztatja a további kutatásra. A főnöke is bizalmat szavaz neki, ennek köszönhetően a kórház kutatójával, Le Bihan professzorral (Benoit Magimel) szerveznek egy csapatot, hogy a végére járjanak az ügynek. Közben a Servier cég fejesei sem tétlenkednek, igyekeznek aláásni a várható eredmények hitelességét, így elkerülve a botrányt és a szer betiltását.

150 milligramm kritikaA 150 milligramm egy kicsit az Erin Brokovich nyomdokain halad. Lelkes kis vidéki brigád, élén egy elszánt családanyával, harcol a milliárdos nagyvállalat ellen. Hiába van igazuk, az esélyük csekély, de ők harcolnak, ameddig csak bírják. Irené ugyan nem egyedülálló anya, férjével 4 gyermeket nevelnek, ám helyzete ettől még nem rózsásabb. és nem a bíróságon kell, érvényt szerezzen az igazának, hanem egy szakmai bizottság előtt, ahol csak tudományosan nagyon alátámasztott érvekkel nyerhet. Ha pedig veszít, akkor a szakmai hitele is oda. Persze itt is jön a segítség, pontosabban a Mikulás, egy belső ember személyében. Szerencsére a feszültséget Irene nem mindennapi humora időnként ellensúlyozza, így nem essünk mély depresszióba a helyzet láttán. Mert bizony a siker elkerüli hőseinket, sőt még perrel is megfenyegetik, amikor az esetről könyvet ír. Hiába, az igazság malmai a franciáknál sem őrölnek valami gyorsan. A cég pedig erre játszik, hogy időt nyerjen.

Klasszikus felállás, a kisember harca a nagy és befolyásos akármi ellen. Ami meglepő módon nem csak a filmekben működik, hiszen ez a mű is igaz történeten alapul és 2009-ben vette kezdetét. Ennek köszönhetően karakterei nem papírvékonyságúak, hanem élő, érző lények. Akik néha hevesek, néha sírnak, vagy egyenesen pánikba esnek, esetleg lefejelik az ajtót. A dramaturgia ismerős vonalat követ, de ebben nincs semmi meglepő, a való élet is hasonló. Felfedezés, nyomozás, nehézségek, kis sikerek, újabb nehézségek, személyes problémák, stb., aztán vége.

Aki szereti az emberközeli módon bemutatott küzdelmeket a jó ügy érdekében, az máris megtalálta a filmjét, mert ilyesmi nem csak Amerikában történik, hanem bárhol a világban, ahol még vannak jóravaló emberek. És vannak. Az ő küzdelmük bizonyítja, hogy van remény, de a jobb világért tenni is kell, nem csak a lábunkat lógatni. És gyakran csak az ilyen filmekből értesülünk egy-egy ügy létezéséről, amiről amúgy sohasem hallottunk volna.

Egy már többször látott, de nem kevésbé érdekes történet egy igaz ügyért harcoló nőről, aki nem adja fel. Tanulságos is, mert ha változást szeretnék, akkor nem elég rámutatni, ki is kell azt kényszeríteni. Az meg külön öröm, hogy eredeti nyelven, feliratozva kerül a hazai mozikba.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2017. március 2.

Forrás és fotó: Vertigo MédiaRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..