Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Paterson kritika

Paterson kritikaJim Jarmusch, az 1995-ben bemutatott Halott ember című filmje óta rengeteg zsánerben megmerítkezett (western, vámpírfilm, gengszterfilm), legújabb 13. filmjében, a Paterson-ban azonban elrugaszkodott a műfajiságtól, visszatért a szerzői hangvételhez és elkészítette életművének egyik legszebb darabját. Igaz, sorvezetőként használt zsánerről nem beszélhetünk, de a film struktúráját tekintve a road moviek-ra jellemző epizodikus szerkesztés elvének alapján épül fel.

A történet New Jersey állambeli Paterson városában játszódik, ahol a város után elnevezett buszsofőr Paterson éli mindennapjait, barátnőjével, Laurával és kutyájával, Marvinnal. Paterson költő, aki hol munkába menet, hol az ebédszünetben, vagy éppen otthon a pincében berendezett kis bunkerében írja le titkos füzetébe rövid, szerelmes verseit, reflexióit a külvilágról, amiben legtöbbször passzív megfigyelőként van jelen. A versek Ron Padgett amerikai költőtől származnak, és remekül illeszkednek a történetbe. Rövidségük ellenére tökéletesen képesek megragadni az élet velejét.

Paterson kritikaA film hétfővel kezdődően egy egész hét eseményeit foglalja magába, vagyis hét egymásból építkező rövid epizódot kapunk pontosan megszerkesztve a történet dinamikáját a szereplők napi rutinjához igazítva. A híresen globalizmus ellenes rendező ebben a filmjében is outsider figurát tesz meg főszereplőnek, aki következetesen kerüli a fősodort; Paterson még mobiltelefont sem hajlandó vásárolni. Jim Jarmusch hősei kívülállásuk ellenére nem magányosak, a rokonlelkű szereplők mindig megtalálják egymást. Paterson esténkénti sörözgetései alkalmával érintkezik a helyi bár furcsa, de végtelenül szerethető vendégeivel, vagy a film során találkozik még két költővel; a buszgarázs területén egy kislánnyal, és a film végén a japán átutazóval. De itt gondolhatunk akár Paterson barátnőjére is, aki állandó különös önmegvalósítási törekvéseivel, art deco stílusú süteményeivel szintén elhatárolódik a többségi társadalomtól. Szerelmi száluk nagyon szépen, finoman lett kidomborítva.

Paterson kritikaA Halhatatlan szeretők Ádám és Évájához hasonlóan, Paterson és Laura kapcsolatában is az a fajta tiszta szerelem mutatkozik meg, amelyben elfogadják a másikat olyannak, amilyen, nem akarnak változtatni rajta, mert annak már semmi köze nem lenne a szerelemhez. Adam Driver, és Golshifteh Farahani iráni színésznő nagyon hitelesen és pontosan jelenítik meg karakterüket.

A rendező ezzel a kívülállással saját magának, és a mindenkori művésznek is igyekszik kijelölni pozícióját az élet rendjében. Ez a fajta ars poetica nagyon hasonlít arra, amit Mészöly Miklós a következőképpen fogalmazott meg; “Mindig vonzott, hogy igyekezzem a körön belül kívül maradni…”. Vagyis szükség van egyfajta objektivitásra, távolságteremtésre, hogy következetesen tudja bemutatni az eseményeket, embereket bármilyenek is legyenek azok, de ugyanakkor a szubjektivitás meg kikerülhetetlen bármiről is legyen szó. Jarmusch határtalan empátiával, ítélkezés nélkül közelít szereplőihez.

Paterson kritikaEmellett Jim Jarmusch filmjeinek világában mindig nagyon jólesik alámerülni, mert sajátságos álomszerű atmoszféra lengi be őket, és ami a legfontosabb, hogy igazi, hús-vér történeteket kapunk, kellően rétegelt és komplex szereplőkkel.

A Paterson igazán meditatív, lélekemelő alkotás lett, amelynek segítségével két órára elmerülhetünk, és vizsgálatot tarthatunk saját tudatunkban. Jarmusch ugyan egy költőről forgatott filmet, de a költészetet kiterjeszti a hétköznapokra, és vallja, hogy önmagában a puszta létezésben rejlik benne. Mondjuk egy doboz ohio blue tip gyufában.

Emlékezetes, és csodálatos film, amelyre már nagyon szükségünk volt, a rengeteg kamu blockbuster dömping mellett; kis sziget ahol feltöltődhetünk.

Szerintem: 

Szerző: Varga Dóra

Hazai bemutató: 2017. február 16.

Forrás és fotó: Cirko Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..