Kapcsolat

Neked ajánljuk!

John Wick: 2. felvonás kritika

Milyen egy jó második rész? Akciófilm esetén több és látványosabb akciót biztosan tartalmaz, de ez nem elég. Tovább kell vinni az elsőben megismert vonalat, de közben bővíteni kell a már megismert világot, mindezt úgy, hogy elkerülje az ellentmondásokat, és ne váljon nevetségessé. És ami talán a legfontosabb. Meg kell állnia a maga lábán a harmadik rész nélkül. Ezen csúszik el sok film, amikor már tudják, hogy trilógia lesz, akkor már a második csak felvezeti a harmadikat, de nem igazi film. Az igazán jó második részek (T2, Aliens, Bourne 2, The Godfather 2) teljesítik ezt a kritériumot is. Vajon John Wicknek megadatik egy ilyen, kétségkívül megérdemelt folytatás? Vajon Ruby Rose megnyeri a játszmát a halállal?

JJohn Wick: 2. felvonás kritikaohn Wick (Keanu Reeves) még mindig zabos az New York-i orosz maffiára, mert a kocsiját még nem szerezte vissza. Abram Tarasov (Peter Stomare) nem kicsit fél is emiatt. De aztán az elvárt módon rendezik a nézeteltérést. A múlt egy másik szelete is megjelenik Wick házának küszöbén, Santino D’Antonio (Riccardo Scamarcio) személyében és abban nem lesz köszönet. Egy régi adósságot kér számon hősünkön, de amikor az visszautasítja elszabadul a pokol és John-nak nem lesz választása. Vissza kell térnie régi életéhez, és egészen Rómáig kell utaznia a szabadságáért. Aztán jön a szokásos. Sok akció, sikeres végrehajtás, átverés, még több akció, menekülés, stb. Több régi karakter visszatér, úgy, mint Winston (Ian McShane), a recepciós (Lance Reddick) és Aurelio (John Leguizamo). De jön sok új arc is. Cassian (Common), a hűséges testőr, Ares (Ruby Rose), a néma gyilkos, King (Laurence Fishburne), a hobók királya, és Julius (Franco Nero), a római hotel igazgatója. A világ valóban kitágul, sok új dolgot tudunk meg az alvilág felépítéséről és szabályairól. De a lényeg nem változott. Jól koreografált és fényképezett akcióorgia, új elemekkel bővítve. Karabély, pisztoly, kéz vagy pusztakéz, mindegyik öröm a szemnek. A két bunyó Wick és Cassian között önmagában megéri a mozijegy árát.

John Wick: 2. felvonás kritikaAzért a film közel sem hiba nélküli, de ezek ismert és megfelelően kezelt problémák. A világ bővítése már túlmegy a hihetőség határán, ezért nem is veszik teljesen komolyan. Ahogyan néhány akciójelenetnél, itt is tudjuk, hogy túlzás, de ahogyan kezelik az megbocsátható. Mert az sok harci jelenet között azért van konfliktus is a karakterek között, amik ugyan nem túl cizelláltak, de nagyon logikusak és nagyon emberiek. Hatalomvágy, bosszú, lojalitás, kiszolgáltatottság, barátság, ezek mozgatják a cselekményt és egy ilyen színtiszta, régimódi akciófilmben ez több, mint elég. Chad Stahelski rendező és Derek Kolstad író tudta, mi a dolga és nem volt rest a legjobbat kihozni magából. Ugyan még nincs bejelentve a harmadik rész, de biztosra veszem, hogy hamarosan ez is megtörténik. Jó lenne, ha azt is ők készítenék.

John Wick: 2. felvonás kritikaRemélem, az első résszel együtt kicsit felrázza a lassan újra önismétlésekbe és ötlettelenségbe fulladó akcióműfajt, ahogy az az első Bourne tette még 2002-ben. Az sem volt egy Shakespeare-dráma, de nem is volt rá szükség. Ellenben friss volt, ambiciózus, de nem félt a régiektől tanulni. Ahogy a Bourne a 60-70-es évek kémfilmjeiből merített, addig Wick a 80-as évekből, ami bővelkedett egyszemélyes hadsereg típusú filmekben.

Ajánlani felesleges, az első rész ezt megtette helyettem. Ha az bejött, ez is be fog. Nagyon. Hosszabb, nagyobb lélegzetű, több és változatosabb akcióval, normális befejezéssel, de felvezetve egy esetleges folytatást. Egyszerűen, sallangmenetesen, durván és véresen, ahogy egy R kategóriás filmnek kell. Még több ilyet kérünk!

Így kell jó második rész készíteni.

Szerintem:

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2017. február 23.

Forrás és fotó: Freeman Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..