Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Oroszlán kritika

Oroszlán kritikaAz Oroszlán megtörtént eseten alapul, melyet Saroo Brierley írt meg, és nagy sikerű könyvvé tett. A filmnek is az őszinteségében és a személyes élmények bemutatásában rejlik az ereje. A főszereplő maga Saroo, aki fiatal kora ellenére mindennap dolgozik, mindent megtesz azért, hogy jobbá tegye családja életét, és sohasem panaszkodik a rossz körülmények ellenére is képes mosolyogni és boldog. Öt évesen egy vonaton ébred, majd több napnyi utazás után egy idegen helyen találja magát, távol a családjától. Csak saját leleményességén és a családba vetett hitén múlik élete.

A fiú mindvégig hisz abban, hogy jobb lehet, és nem adja fel, a megpróbáltatások ellenére is sikerül boldogulnia, hol az utcán lakik, hol árvaházban, de soha sincs elveszve, mert bízik abban, hogy a családja várja őt haza. Egy nap egy Ausztrál családhoz kerül, akik adoptálják őt, és innentől fordulatot vesz az élete. Nyugodt és kiegyensúlyozott gyermekkor vár rá, amely óriási kontraszt élete első 5 évéhez képest, és nem kis feladatot ad neki, hiszen meg kell birkóznia a múlttal.

http://www.mafab.hu/movies/lion-272203.htmlIdővel viszont mérlegelni kell eddigi életét – közel 30 évesen – mikor megismerkedik az Ausztráliában élő indiaiakkal. Ráébred, hogy szembe kell néznie a múltjával, ha választ akar kapni kérdéseire, ehhez pedig az kell, hogy megtalálja igazi családját. Nem könnyű a döntést meghozni, hiszen életébe beköszöntött a szerelem, és azt is kellene dönteni hogyan tovább a karrierjét illetően. Új családja is nagy fejtörést okoz neki, hiszen mindig is hálás lesz nekik, azért amit érte tettek, de úgy érzi, ha a régi családját kezdi keresni, akkor azzal ellenük fordul.

A Felnőtt Saroo-t Dev Patel alakítja, aki remekül játssza az ön- és a családja keresésében őrlődő fiút. Édesanyját Nicole Kidman alakítja, aki remekel a rá osztott szerepben, és az anyai érzések széles skáláját tárja elénk. Rooney Mara tökéletes Saroo barátnőjeként, egy percig sem válik jelentéktelenné, így elhisszük, hogy érte érdemes küzdeni. Na és ott van Sunny Pawar, aki maga a tökély a fiatal Saroo szerepére. Remekül bemutatja, nem csak a gyermeki ártatlanságot és kiszolgáltatottságot, hanem a mindenkiben ott rejtőző oroszlánt.

Sok film szól a világot valamilyen szuper képességgel megmentő hősről, valahogy Saroo is ilyen, de neki nem kellenek természetfeletti képességek, a maga egyszerű, emberi mivoltával válik belőle hős. Nem ment meg több ezer életet, csak egyet: a sajátját.  A film spirituális, de nem India miatt, hiszen bárhol játszódhatna a történet, abban rejlik mélysége, hogy remekül mutatja meg az emberi érzéseket és a megtett utat, ami az emberi élet metaforájává válik.

Szerintem: 

Szerző: Árvai Fanni

Hazai bemutató: 2017. február 16.

Forrás és fotó: Forum HungaryRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..