Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A sötét ötven árnyalata kritika

A gagyi újabb ötven árnyalata

A sötét ötven árnyalataTudtuk, hogy eljön. Nem volt mit tenni, hisz ahogyan a könyv, úgy az első film is hatalmas anyagi siker volt. Csak anyagi, mert a kritikusok világszerte behánytak tőle, akárcsak a nézők (imdb 4,1). De a pénz nagy úr. Lássuk sikerül-e kiköszörülni azt az éktelen nagy csorbát A sötét ötven árnyalata című filmnek?

Anastasia (Dakota Johnson) elvégezte a sulit miután szakított a milliárdos Christian Grey-el (Jamie Dornan). Egy kiadónál kap állást, mint asszisztens és szereti munkáját. De felbukkan Szürke és szeretné újrakezdeni. Mert megváltozik ám, ha ez kell a csajnak. Persze a Steele kisasszonynak se kell kétszer mondani, hisz gazdag és jóképű a fickó. Az hogy veszélyes szociopata, aki csak mások fájdalmában talál örömöt, azt neki nem számít. Majd ő megváltoztatja. Ha-Ha-Ha! Azért, hogy valami történjen is, összehánynak pár konfliktust. Anastasia szintén jóképű főnöke, Jack Hyde (Eric Johnson) kicsit zaklatja, így azonnal kirúgják. Időközben ugyanis a Grey megvette a vállalatot. Végülis csak egy kontrollmániás féltékeny pszichopata, nincs itt semmi látnivaló. Hát tényleg nincs.

A sötét ötven árnyalata kritikaAz egyik komolynak szánt cselekményszál ugyanis az, hogy Christian helikoptere, amit természetesen ő vezet, lezuhan a hegyekben. Jaj, most mi lesz, vajon előkerül a harmadik részre. De a fickó olyan kemény, hogy míg a többiek a tv-ben nézik az erről szóló híreket, betoppan az ajtón. Alig 5 perc alatt lezavarták, nem semmi. Azért volt egy érdekes száll is, megjelenik Elena (Kim Basinger). Ő volt Grey Mrs. Robinson-ja. Lesz is némi feszültség közte és Anastasia között, de ezt is gyorsan lerendezik. Kell a “játékidő” a sok fülledten erotikus ágy- és liftjelenetre. Legalábbis a szándék ez lehetett. Inkább izzadságszagú próbálkozás lett belőle, de ez így volt az előző részben is, minek erőltessék meg magukat. Annyira egymásra gerjednek, hogy el is jegyzik egymást, egy giccses, tűzijátékos jelenetben. Vége, csapó, mehetünk haza, jövő Valentine-napig nem kell ilyen vacakot néznünk.

A sötét ötven árnyalata kritikaAz alkotás – jobb híján nevezzük filmnek – pont olyan, amilyennek várjuk. vagy még olyanabb. Összecsapott, lapos, szürke. A története sablonos, a karakterei szintén. Csak egy cél szolgálnak, hogy kitöltsék a két szex jelenet közti időt. Ráadásul tipikus második rész. Önmagában nem áll meg, csak a majdani folytatással együtt alkot egészet. Felvázol egy pár lehetséges konfliktust, de nem viszi végig őket, vagy olyan gyorsan, hogy ezzel a nullára csökkenti azok jelentőségét. És azok a perbeszédnek nevezett kínosan rosszul megírt szóváltások. Amit humorosnak szántak az kínosan gyenge, amit komolynak az gyakran nevetséges. A karakterek a látszólagos szándék ellenére semmit sem fejlődnek, bár Szürke múltjáról fellebben egy-két fátyol, de ezek is banálisan ötlettelenek és/vagy érdektelenek. Elvileg sajnálnom kellene a két hősszerelmes főszereplőt, de nem megy. Nincs miért. Legalább a zsák- a-foltját módjára egymásra találtak. Remek, csak ne kelljen megnézni.

Nem hibáztatom a készítőket, addig kell ütni a vasat, amíg  BDSM. Most ez kell a népnek, hát kapják is meg. Köszönjük. Ahogy két éve a Kingsman, úgy idén a LEGO Batman a lehetséges menekülési útvonal férfitársaim számára. Éljetek vele!

Ajánlani szinte felesleges. Aki nem ábrándult ki az első részből, az ebből sem fog. Akkor egy romantikus BDSM filmet ígértek, most egy sötétebb BDSM thrillert. Mondjuk egyik sem jött be, de ilyenek a reklámok. 🙂 Összességében másképp gyenge, mint az elődje.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2017. február 9.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..