Kapcsolat

Neked ajánljuk!

LEGO Batman – A film kritika

LEGO Batman - A film kritikaA Lego kalandban megismert Batman saját filmjének már a beharangozása is annyi önreflexív humorral volt tele, ahogy Batman azt ecseteli mennyire király lesz az általa rendezett film, aminek a forgatókönyvét is ő írta, és a zenéjét is ő szerezte, nem is volt kérdéses, hogy egy LEGO köntösbe csomagolt Batman paródiával áll elő a Warner Animation Group.

A Lego Batmannek már az első 20 perce alatt is nehéz feladat volt nem leesni a székről a nagy röhögések közepette, olyan hihetetlen intenzitással indít. Az alkotók töviről hegyire ismerték a Batman világának minden kis szegletét, és pontosan tudták, mit érdemes paródia tárgyává tenni, mikre érdemes kikacsintani, és milyen plusz poénokat rakjanak még ezek mellé. Kellő önkritikával fordultak az egész műfaj, és Batman felé is, akit egy önimádó, a saját királyságának szobrot állító figurának mutatnak be.

Szinte minden korábbi Batman film megkapja a maga utalását akár egy dialógusban elejtett félmondatban, egy pár másodperces képkockában, avagy a cselekménybe ágyazva, mint a 1966-os Adam West féle Batman film cápariasztója, avagy az animációs szériában feltűnt ketchuppal és mustárral küzdő rosszfiú.

LEGO Batman - A film kritikaA Lego Batman kétlábbal rúgja át a negyedik falat, és ezt nem csak a rengeteg popkulturális utalásával, de még az azokra való reflexióval is teszi, mint mikor egy szűk szubkultúrának szánt kikacsintást azzal kommentál, hogy ezt csak a nagyon kockák fogják érteni. Olyan kolosszális számokban pakolták meg a filmet Batmanes, DC-s és egyéb utalással, hogy garantáltan lesz olyan, ami csak többszöri megnézésre fog leesni.

A jó értelemben vett debil történettel és rengeteg idióta poénnal tökéletes elegyet képez az előbb említett utalásokkal, mivel pont olyan tempóval adagolják, és néhány kivétellel csupa olyan referenciát választottak, amiket a legátlagosabb Batman rajongó is érteni fog. És itt jutunk el Lego Batman Achilles-sarkához, mert hiába garantálható, hogy mind a gyerekek, mind a képregény rajongók jól fognak szórakozni a filmen, a kis lurkókat elcipelő szülők, akik nincsenek otthon ebben a világban, nem biztos, hogy hasonló élménnyel távoznak majd a teremből.

LEGO Batman - A film kritikaEzek mellett az utolsó harmadára erősen kezd megfáradni a film. Egyre kisebb arányban nevetünk fel a vicceken, és ezt nem is a poénok gyengülésének írnám fel, mivel egészen a végéig tartják a szintet, viszont a film második órájának batmanes poénjainak áradata már nem üt akkorát, mint az első hullám. De ami miatt egyértelműen nem rúghat labdába a Lego kalanddal szemben, az az érdemi tanulság hiánya. A már előzetesben is hangsúlyozott család fontossága, és Batman jellemfejlődése túl sok figyelmet kap, főleg azok sutaságát figyelembe véve.

Persze az előbb felsorolt negatívumok mind szőrszálhasogatásnak tűnnek annak tükrében, mennyire jól szórakoztam a Lego Batmanen. Egy irgalmatlanul vicces animációs filmről van szó, amivel nagy eséllyel, a DC rajongók fognak a legjobban összebarátkozni, de kétlem, hogy bárki rossz szájízzel távozna a moziból.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2017. február 9.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..