Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Jackie kritika

Jackie kritikaJFK amerikai elnök meggyilkolása kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben, ezt kár is volna tagadni. Sok cikk, regény, film, sorozat foglalkozott a témával. Természetesen az összeesküvés-elméletek is születtek, mert a hivatalos válasz nem elégítette ki az igazságra vágyó tömegeket. Így lett egy ígéretes fiatal elnökből legenda. Egy mondás szerint minden sikeres férfi mögött egy nő áll. Őt úgy hívták Jacqueline Kennedy, ismertebb nevén Jackie Kennedy.

Jackie (Natalie Portman) nincs könnyű helyzetben. Mellette érte találat, és halt meg férje, John Fitzgerald Kennedy, az USA 35. elnöke. Egész eddigi élete megszűnt létezni, neki és két gyermekének mégis élnie kell tovább az életét. Egyszerre kell feldolgoznia ezt a veszteséget, és megszervezni a temetést, hogy hites urának méltó búcsút biztosítson. Így akarja megőrizni az emlékét, még utoljára nagy embernek bemutatni őt, akinek ez kijár. Mert ő volt a király. Egy saját Camelotot akart teremteni a Fehér házban, és ez bizonyos szempontból sikerült is neki, ját hát a királyi temetés. Ravatal, lovas kocsi, felvonulás, gyászoló tömeg. Közben egy újságíróval (Billy Crudup) zajló beszélgetés során kicsit jobban megismerjük a privát Jackie-t, aki élettel akarta megtölteni a rezidenciát, ezért még a tv kameráin keresztül körbevezette a nézőket a híres épületben. Partikat tartott, saját ízlése szerint rendezte be az egész épületet. Közben látjuk, hogy igyekszik helyt állni anyaként, hogyan gyászol, hogyan éli meg a gyászt, és a felfordulást, mely alig hagy neki nyugtot. Próbálja kitalálni mi lenne helyes ebben a helyzetben, de vajon van-e olyan.

Jackie kritikaA film valójában egy one-woman show. Jackie a címszereplője és az őt alakító Portman-en áll vagy bukik az egész film sikere. Nos, nem véletlen az Oscar-jelölés. Az alakítása egészen zsigeri. Szinte leesik a vászonról, annyira élethűen hozza a figurát. Az átalakulás lenyűgöző, amit nagyban segített a megfelelő smink és ruhatár is, de az érdem akkor is Portman-é. Nem lehetett kis munka a szerep, hiszen sok arcát kellett megmutatnia. Az ünnepelt First Lady, a házat rendben tartó feleség, a gyermekét óvó-védő gondoskodó anya, a gyászoló özvegy. Mindezt emberi módon, keményen, de szerethetően, méltósággal, de nem hidegen. Interjút adni egy héttel a merénylet után, úgy, hogy közben végig erős marad, nem lehet könnyű. Minden jelenetben újabb arcát ismerjük meg, amely mégsem lóg ki a már megismert ember egyéniségéből.

Jackie kritikaAzért az alakítás mellett vannak zavaró momentumok is kész filmben. Négy fő idősíkot láthatunk, ami nem kevés, ha a megfelelő egyensúlyra és decens történetvezetésre törekszünk. Amit a néző számára csak megnehezít a dátumok hiánya. Persze hamar kitalálható, mikor járunk, de egy kis mankó nem ártott volna. A vágó biztosan vért izzadt. Mivel egyszemélyes filmről van szó, szinte mindenki más hangsúlytalan marad. Egy-egy apró megjelenést leszámítva senkinek sincs emlékezetes jelenete vagy alakítása. Viszont érdemes keresni ezeket, mert nem lényegtelenek, csak nem kapnak elég időt. A zene viszont meghatározó. Néhol szinte süketítően hangos, máskor teljesen elmarad, de mindig eléri a kellő hatást, összhangban van látottakkal.

Történelmileg egy igen rövid időszakot mutat be, de ez is elég arra, hogy megismerjük Jackie-t, az igazit. Bárkinek tudom ajánlani, már csak Portman alakítása miatt is. Érzelmes, de nem giccses. Legtöbbször szomorú, de vannak vidám és vannak elgondolkodtató pillanatai is.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2017. február 9.

Forrás és fotó: Mozinet
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..