Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Széttörve kritika

Széttörve kritikaIgazán szerencsés helyzetben vagyok, mivel legutóbb, A látogatás kapcsán már leírtam M. Night Shyamalan keserédes történetét, vagyis a csodagyerekét, aki a piedesztálról a gödörbe került, ahol olyan rémségek élnek, mint Az utolsó léghajlító vagy a Föld után. Mivel a már említett A látogatás igencsak tetszett, így nagy reményekkel vártam a Széttörvét, és örömmel nyugtáztam, hogy a történelem ismételte önmagát: a rendező ezúttal is hozta régi formáját!

Mert úgy tűnik, hogy az egykori „csodagyereknek” két tényező okoz problémát forgatáskor: a túl nagy költségvetés és minden olyan filmes műfaj, ami nem horror vagy thriller. Nem szeretek közhelyekkel dobálózni, de valakinek tényleg jobb, ha marad a kaptafánál és nem kísérletezget mással. Shyamalannak egyszerűen az kell, hogy kevés pénzből hozzon ki valami hátborzongatót, jelen alanyunk pedig pontosan ilyen.

Széttörve kritikaA történet nagyon hamar beindul, vagyis nincsenek felesleges körök, felvezetések, illetve semmi olyan, ami elterelhetné a néző figyelmét. Egy őrült elrabol fényes nappal három tinédzser lányt és bezárja őket a lakásába, ami nagy és labirintusszerű. Az „őrült” pedig jelen esetben nem egy random pszichopatát takar, hanem egy súlyosan tudathasadásos férfit, akinek konkrétan 23 személyisége van. Nagy kár, hogy ezeknek még a felét sem ismerjük meg, így hát jogos a kérdés, hogy miért lett ilyen nagy ez a szám? Mindenesetre, akikkel találkozunk, azok tényleg érdekesek és mi több, félelmetesek.

A film cselekményvezetése meglehetősen egyenletes, leszámítva az egyik lány vissza- visszatérő flashbackjeit, amelyeknek a fontosságára csak lezáráskor derül fény, és ettől lesz a befejezés meglehetősen bizarr. Illetve még párhuzamosan láthatjuk az emberrabló pszichiáterének a kétségbeesett szélmalomharcát, amit ő talán gyógyításnak gondol, de mint látható, nem nagyon működött a módszere.

Széttörve kritikaA feszültség ugyan végig tapintható, és bár ennek az egyik okozója a „szörny” belengetése, e nélkül is működne a film. A híres „Shyamalan-i” csavar azonban ezúttal elmarad, vagy legalábbis nem annyira látványos, megdöbbentő, mint amiket eddig megszokhattunk. Helyette kaptunk egy slusszpoént, bár ezt csak azok értékelhetik igazán, akik ismerik a rendező minden művét (pontosabban egyet, de hadd ne rontsam el más szórakozását).

Széttörve kritikaAzért is működik a Széttörve, mert remekül eltalálták a castingot. Elsősorban James McAvoyé az érdem, aki zseniálisan hozza a különböző személyiségek között őrlődő szerencsétlen beteget. Már a puszta tekintetéből ki lehet találni, hogy mikor ki veszi át a teste feletti uralmat. Mindemellett meglepő módon a lányok közül bár egyértelműen Anya Taylor-Joy (A boszorkány) a főszereplő, de a másik két társa sem biodíszlet funkciót töltenek be, kifejezetten elszántak, még ha talán az hatna „természetesebbnek”, ha végig egy sarokban pityeregnének.

A film ugyan nem közelíti meg a Hatodik érzék szintjét, de Shyamalannak sikerült ismét egy kifejezetten nézhető, jó filmet összehoznia, és ez valljuk be, már önmagában is siker. Csak így tovább ezen az úton!

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2017. január 19.
Forrás és fotó: UIP-Duna Film

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..