Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A Nagy Fal kritika

A Nagy Fal kritikaMivel Kínába minden évben csak bizonyos számú amerikai filmet engednek bemutatni (miközben az egyre növekvő piac már ma is óriási), a hollywoodi stúdiók kezüket-lábukat törik, hogy az ő filmjük is rajta legyen azon a listán. A Vasember 3-hoz forgattak egy csak Kínában bemutatót jelenetet, a Tranformers 4 részben ott játszódott, de ez a film kimaxolja a se…. szóval a pozicionálást.

A Nagy Fal kritikaWilliam (Matt Damon) és Pero (Pedro Pascal) két nem éppen gáncsnélküli lovag, akik a sok pénzzel járó fekete por miatt jöttek el a messzi keletre. Útközben kicsit megfogyatkoztak, végül csak ketten érik el a kapukat. Ahol nem csak ők, de kényszerű “vendéglátóik” is nagyokat csodálkoznak. A Nagy Falon ugyanis éppen hadiállapot van. De nem ám a hunok (ahogy töriórán tanultuk) akarnak rajtaütni az akkor még feudális birodalmon, hanem valami űrből jött (!) szörnyek hatalmas seregei. Szükség törvényt bont alapon a két nyugati jövevény is beszáll az idegen lények elleni öldöklő küzdelembe és jól helyt állnak. Ám messze még a vég, mert a támadók nem csak sokan vannak, de okosak is.

Nem más ez, mint egy egyszerű mese. Külországi és helyi hősök, személyes indítatás, epikus ütközetek, hősi halál, öngyilkos küldetés, miegymás. Mindez kínai köntösben, mert a pénz beszél. Három karakteren kívül mindenki ázsiai, ami persze nem baj, de a szándék annyira átlátszó.

A Nagy Fal kritikaAzt legalább az film elején közlik, hogy amit most látni fogunk az csupán legenda. De mindek? Aztán ott van a lények eredete. Elintézik három mondatban, aztán nem is beszélnek róla többet. Megtudjuk, hogy már 2000 (!) éve itt vannak, de azt nem, hogy miért mindig pontosan hatvan évente támadnak. És persze majd pont egy európai (fehér, angolszász) jöttment fogja őket győzelemre vezetni a helyieket, mert hát mit tudnak ott keleten a harcról és a háborúról, ugye? Mondjuk volt egy Szun-ce nevű figura, aki írt egy s mást a témában, de ő sem volt fehér, mit számít, mit firkált. A messziről jött hős a jó hős, főleg ha jól lő az íjával. A történet sablonosságáról, és a benne tátongó lyukakról ennyi is bőven sok.

A Nagy Fal kritikaA megvalósítás profi munka. A látvány elsőrangú, a néhol problémás CGI és a szinte észrevehetetlen 3D ellenére. A kompozíciók, a színek, a kameramozgás mind nagyon szép, bár ez Yimou Zhang előző rendezéseit ismerve (Hős, Repülő Tőrök Klánja) nem meglepő. A színészek is jók, bár csupán papírhajók voltak a CGI csaták tengerén. Tian Jing ugyan ellopta a show-t, karaktere mintha most lépett volna ki egy anime-ből (tudom, hogy az japán). Fiatal, igen csinos, talpraesett és még angolul is tud. Andy Lau rutinos öreg tanácsadóként nem vágyik a szükségesnél több figyelemre. Willem Dafoe meg csak úgy van. Az mindenképpen megsüvegelendő teljesítmény, hogy a 6 darab, egyébként jó pedigréjű író hogyan tudta ezt a sztorit kiizzadni magából. A hangulat és a látvány, ami megmenti az egészet.

Epikus fantasy-nek álcázott ötlettelen kalandfilm, nagy nevekkel, sok számítógéppel, egy polcnyi ázsiai fűszerrel megszórva. Sok agyalást nem igényel, de szép és aprólékos, mint egy reneszánsz festmény.

Szerintem:

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2017. január 5.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..