Kapcsolat

Neked ajánljuk!

2016 legjobb filmjei – 1. rész

A 2016-os év filmek terén nagyon jó volt, nem gondoltuk volna, hogy még a tavalyi szintén erős évet sikerül lepipálnia, de sikerült. Idén sok igényes és egyedülálló alkotást láthattunk. Sírtunk, nevettünk, megdöbbentünk, vagy éppen zakatolt a vér az ereinkben az adrenalintól. Mikor elkezdtük összegyűjteni a filmeket mi is meglepődtünk, hogy közel 40 alkotást ítéltünk meg úgy, hogy akár be is kerülhetne az év végi toplistánkba. Ezt a 40-at végül 25-re sikerült leszűkíteni, mivel voltak filmek, amiket nem volt szívünk kihagyni a felsorolásból.

Ez a lista 6 ember (szubjektív) szavazata alapján készült, mivel azok a filmek kerültek be a Top25-be, amik valamilyen szinten megérintették “kőkemény” kritikus szívünket. Na kezdjünk is neki!

25. Doctor Strange

Doctor Strange kritikaAz egész film hangulata nagyon hasonlít egy egészen őrült M.A.G.U.S. vagy D&D kalandra, ahol mindig akadt egy különc varázsló, aki sohasem azt csinálta, amit kellett, hanem ment a saját feje után, és ha már kifogyott minden eszközből és ötletből, akkor még mindig maradt elég ideje és mannája (varázspontja), hogy kipróbáljon valami tiltott- vagy eléggé rizikós varázslatot. Természetesen a film nem tökéletes, sőt! Vannak benne logikátlanságok és furcsaságok, viszont egyszerűen nem tudok haragudni ezekért, mivel ennyire ötletes és szórakoztató őrültséget már régen láttam. Tény, hogy kell egyfajta gyermeklelkűség az alkotás befogadásához, de aki képes “kitágítani elméjét” annak nagyon be fog jönni ez a film.

24. Warcraft: A kezdetek

Warcraft: A kezdetek - A film a játék tükrében III. részA film első fele, avagy az előzetes alapján elgondolt cselekmény közel nem oda fut ki, ahogy arra számítani lehetett Kifejezetten meglepő volt egyes karaktere halála, a konfliktus feloldatlansága, és maga a történet lezáratlansága, amivel persze egyértelműsítik, hogy több filmben gondolkoznak. Kisebb-nagyobb hibái ellenére a Warcraft egy szerfelett szórakoztató fantasy kaland. Sajátos látványvilágával, érdekes történetvezetésével és nem megszokott lezárásával az utóbbi évek legjobb fantasy blockbustere. Reménykedem a sikerében, a hasonló színvonalú folytatásokat nagy szeretettel várom.

23. Központi hírszerzés

Központi hírszerzés kritikaMit szeret az ember a moziban? Azt, hogy jót nevethet, jót izgulhat, és jól meghatódhat.  A Központi hírszerzés című film pont ezt nyújtja a nézőnek. Azt nem állítom, hogy mindezt mélyen elgondolkodtató formában teszi, a művészfilmek megszállottjai bizonyára fanyalognának „Szikla” legújabb kalandjain, de aki szimplán nevetni és izgulni akar, és ezért hajlandó elviselni némi (nagyjából elviselhető mértékű) érzelgősséget, annak tetszeni fog ez a film. Összefoglalva: egy nagyon egyszerű, de nagyon hatásos akciófilmet kapunk, megtűzdelve ütős poénokkal. Kikapcsolódásra, önfeledt szórakozásra szánt mozi, ami ennek a célnak maradéktalanul eleget is tesz. Így a világ megmentése mellett ezt a küldetést is sikerrel teljesíti.

22. Virsliparti

Virsliparti kritikaA gyerekeknek szánt animációs filmek elterjedt koncepciója a különféle entitások, avagy tárgyak megszemélyesítése. Emberi tulajdonságokkal ruháztak már fel állatokat, játékokat, sőt, nemrég még az érzelmeink is humanoid alakot öltöttek. Ennek a műfajnak állít görbe tükröt Seth Rogen és csapata szánt szándékkal mindenfajta tabut megdöntve, amelyek az ilyen rajzfilmeket behatárolják. A Virsliparti egy igazi felnőtteknek való, alpári, elborult vígjáték, amely mindenfajta visszafogottságot mellőzve rántja be a nézőt a bűnös élvezetbe.

21. Hardcore Henry

Ilya Neishuller videoklipes debütje (Biting Elbows: Bad Motherfucker) során még senki sem gondolt rá, hogy egy hasonló vizuális koncepción alapuló egészestés film gyártását is számításba veszi. Sőt arra sem gondolt senki, hogy gyártóállomását bárminemű film is elhagyná. Egy napon aztán Neishuller fogta a GoPro Hero3 Black Edition kameráját, örök kedvencünket Sharlto Copley -t (District 9, Chappie), 250.000 dollár mennyiségű Indiegogo támogatást és egy csipetnyi gátlástalanságot, hogy leforgassa a Hardcore Henry című első, teljes egészében belső szemszögű akciófilmjét, és tette mindezt egy olyan háttérközegben, ahol a videojátékok térhódítása több fronton is kétségbevonhatatlan. A Deadpool és a Mad Max után a Hardcore Henry egy újabb mérföldkő a bűnös élvezet tengerében, így a maga nemében egy behatárolt, de saját határai között közel tökéletes szinten futó akcióorgia lesz a nézők jutalma.

20. Sing Street

John Carney zenés filmje, az idei év egyik legkedvesebb és legszeretetreméltóbb alkotása. A Sing Street életigenlő hangulatával magával ragadja a nézőt és nem engedi el az utolsó percig. Természetesen Carney ismét belecsempészi filmjébe a társadalomkritikát, és az ír fiatalok kilátástalan helyzetének boncolgatását, de összes alkotása közül  (On the Edge, Egyszer, Szerelemre hangszerelve) eddig ez a legpozitívabb befejezésű. A remek zenék mellé kapunk egy remek történetet is, amit a fiatal színészek játéka tesz igazán hitelessé.

19. Kiéhezettek

Kiéhezettek kritikaBár hatalmas Tarantino rajongónak tartjuk magunkat, mégse szeretjük, ha egy film túl sok helyről lopkodja össze az elemeit. Jobban szeretem a teljesen egyedi műveket (persze a homage az más). A Kiéhezettek pedig tényleg rengeteg klasszikusnak a bűnös keveréke: 28 nappal/héttel később, A bolygó neve halál, A legyek ura és az A. I. – Mesterséges értelem. Mindezek ellenére működik. Hiába a sok ismerős elem, mégis leköti a nézőt, és egy percre sem áll le a cselekménye. És persze nem lehet szó nélkül elmenni amellett a tény mellett, hogy végre láthatjuk a hatszoros Oscar-jelölt, közel 70 éves Glenn Close-t tűzoltó készülékkel zombit ölni. Már ezért a jelenetért érdemes megnézni a filmet. A színésznő ráadásul megteszi azt a szívességet, hogy komolyan veszi még ezt a szerepét is, így nem veszi félvállról az amúgy meglehetősen összetett karakterének az ábrázolását.

18. Eddie, a Sas

Eddie, a Sas kritikaAz egyik kedvenc filmes műfajunk a dramedy, amit nagyon nehéz elkészíteni, éppen ezért általában csak értő kezek szoktak hozzányúlni. Nagyon fontos ugyanis az, hogy egy ilyen film úgy egyensúlyozzon a vígjáték és a dráma között, hogy ne billenjen át egyik oldalra sem, mert onnantól kezdve vagy a drámai rész fog izzadságszagúnak tűnni, vagy a humor fog disszonánsan mutatkozni. Külön nehézséget jelenthet az, ha mindehhez még életrajzi elemeket is felhasználnak, mert akkor az alkotók még kisebb térben tudnak mozogni. Dexter Fletcher az Eddie, a sassal (A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső Szappanja) azonban bámulatos érzékkel átugrott minden akadályon és létrehozott valami egészen különleges darabot. Az Eddie, a sas ugyanis egy igazi lélekemelő alkotás, ami nem csak a humorával deríti az embert jobb kedvre, hanem az üzenetével is. Az üzenetet pedig mindenki érezni fogja magában, miután megnézte a filmet.

17. Cloverfield Lane 10

Cloverfield Lane 10 kritikaA női főszereplő, Michelle (Mary Elizabeth Winstead) egy autóbalesetet követően egy bunkerben találja magát, majd egy nagydarab fickó, Howard (John Goodman) közli vele, hogy szerencséje van, amiért rátalált, mert amúgy eljött az apokalipszis, fent a levegő meg mérgezővé vált. Ezt elsőre eleve nehéz elfogadni, de amikor a fickó hozzáteszi, hogy még ő se tudja, hogy az oroszok vagy a földönkívüliek voltak-e a hunyók, akkor azért kezd gyanússá válni, hogy az illető esetleg egy kattant emberrabló. Az összképet némileg árnyalja Emmett (John Gallagher Jr.) karaktere, aki szintén meg van győződve a világvégéről. Igazi mesteri pszichológiai játék, ahogyan Michelle-el együtt kétkedünk abban végig, hogy mi lehet az igazság, és figyelünk fel a gyanús jelekre. Nagyon nehéz másfél órát kitölteni három emberrel és kvázi egy helyszínnel, de a rendezőnek sikerült, amiért jár a dicséret.

16. Mélytengeri pokol

Mélytengeri pokol kritikaA történet feszes és pörgős, az expozíció rövid és egyszerű. A kitörés látványos és rémisztő, a túlélők menekülése egyszerre kaotikus és nyomasztó. A fejetlenség, a tanácstalanság érthető, és rémisztő erővel nehezedik az emberre. Ügyesen kerülik ki a bűnösökre mutogatást, de egyértelműen utalásokat tesznek a személyükre, nem mintha nem lenne egyértelmű. Ők is csak a kisebb ellenállás felé mozdultak a fentről érkező nyomás elől. Mert a határidő az határidő. Kerül, amibe kerül. Meglepetést nem tartogató jó pedigréjű, telivér katasztrófafilm, annak minden kellékével. A látvány elsőrangú, de túlzásoktól mentes. A műfaj kedvelői biztosan örömüket lelik benne, de mindenkinek tudom ajánlani, nem fog csalódni.

15. A könyvelő

A könyvelő kritikaSzámítottunk-e rá, hogy az év legérdekesebb akciófilmje lesz, ahogy Ben Affleck, mint magasan funkcionáló autista Jason Stathamet megszégyenítve takarítja fel a rosszfiúk bandáját? Persze az érdekes még nem jelent értelemszerűen jót, tökéletest főleg nem. Valójában több helyen bele lehet kötni A könyvelőbe, de egy ilyen szórakoztató filmnél nem érzem indokoltnak a szőrszálhasogatást. Főleg azoknak az akciófilmekre amúgy vevő nézőknek ajánljuk, akik belefáradtak a zsáner ötlettelen, egysíkú karaktereket felvonultató darabjaiba, és vágynak egyfajta vérfrissítésre. A könyvelő különleges, és picit fura is, de pont ezért szeretjük.

14. Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

2016 legjobb filmjei - 1. részMagunk sem hittük volna, hogy kimondom: a Zsivány Egyes a Birodalom visszavág óta a legintenzívebb Star Wars élmény, amit moziban átéltem. Egy minden elemében működőképes film, de a legfontosabb, hogy benne van az a bizonyos plusz, amiért imádjuk ezt az univerzumot. A dialógusok életszerűek, a szereplők szerethetőek és azonosulhatóak, kellő mennyiségű humorral oldja a feszültséget, nem esik túlzásba, mint az előd. Egy érdekfeszítő, izgalmas, hangulatos filmet sikerült összehozni, aminek minden snittjét átjárja az Erő. Kibővíti az univerzumot, nem annak farvizén evez. Ha ez lesz az a mérce, amihez az elkövetkező Star Wars film tartani fogja magát, akkor nem lesz okunk panaszra.

13. Amerika kapitány: Polgárháború

Amerika kapitány: Polgárháború kritikaBátor cselekedet egy ilyen aktuális, egyszersmind komoly és nem könnyen megoldható kérdés köré építeni egy szuperhős filmet, de a Russo testvérek már a Tél Katonájával bebizonyították, megoldják a rájuk bízott feladatot. Hosszú, de cseppet sem unalmas, jó ritmusú, látványos akciófilm, nagyon is emberi szuperhősökkel. A látvány lehengerlő, a történet briliáns, a színészek remekek. A 3D néhol bukdácsol, de nem vészes. Rajongóknak kötelező, a többieknek ajánlott. A képregény adaptációk ezzel e filmmel megint szintet léptek, akárcsak a Tél katonájával. Jó az irány, csak így tovább.

Forrás és fotó: InterCom, Vertigo Média, Forum Hungary, UIP-Duna Film, Freeman Film


RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..