Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Assassin’s Creed kritika

Mit keresek én itt?

Assassin's Creed kritikaVideojátékból filmet készíteni nem egyszerű. Jó filmet pedig szinte lehetetlen, már csak az eltérő igények okán is. Mégis sokan próbálkoznak vele, mert egy jó név sok embert (játékost) jegyvásárlásra késztethet. Az Assassin’s Creed jól csengő név, a sokszor lehúzott rókabőr ellenére is. ez megtámogatva egy impozáns színészgárdával már okot adhat a bizakodásra.

Callum “Cal” Lynch (Michael Fassbender) igazi megveszekedett bűnöző, akinek az erőszak a lételeme. Ennek oka egy gyermekkori trauma, és a vére, a származása. Ez kelti fel Sofia (Marion Cotillard) érdeklődését, és “menti meg” a halálos injekciótól, hogy kísérleti patkányt csinálhasson belőle. Mindezt apja, Riffkin (Jeremy Irons) szigorú felügyelete alatt. Ők ketten ugyanis egy rém titkos szervezetnek dolgoznak, melynek célja a világuralom, ahogy az megszokott. Lynch ősei meg naná, hogy a másik oldalon álltak a múltban, és az egyetemes emberiség üdvére gyilkoltak éjt nappallá téve, évszázadokon át. A technológiai halandzsát mellőzve, Sofia Cal múltjába nyer betekintést egy Animus nevű szerkezet segítségével, amiről úgy gondolja, segít megszerezni az hőn áhított varázstárgyat, mely segít céljaik elérésében. De azért néhány homokszem csak kerül a gépezetbe, nem alakul minden a tervek szerint. És vége.

Assassin's Creed kritikaA történet tele van lyukakkal, és magyarázat nélkül hagyott elemekkel. Pl. miért van szükség az Animus-hoz egy karra, mikor elég lenne az idegi implant? Persze a játékban ez adja az interaktivitást, de egy filmben kilóg a tudományos láb. Az DNS-ben tárolt emlékek is elég zavarosan vannak megmagyarázva. És miért hagyják szabadon járkálni a múlt legjobb gyilkosait? stb. stb. A látvány rendben van, a CGI szép, és néhol igen kreatív, a harci jelenetek szépen koreografáltak, és felismerhetőek a játék jellemző elemei is. A kosztümök mutatósak, a múltbéli táj gyönyörű, a jelené pedig kellően sivár, ahogy egy laborhoz illik. A fényképezés is rendben van, mozgalmas és monumentális, mikor melyikre van szükség. A színészek viszont csak a kötelezőt hozzák, rutinból játszanak. Az ő szintjükön persze ez is több, mint jó, de ilyen szerepekre vétek őket pazarolni. Az erőszakos fegyenc, az elszánt tudós, és a megrögzött menedzser, nem túl izgalmas szerep, és ennél sajnos egyik sem megy tovább.

Assassin's Creed kritikaEgy igen üres, helyenként érthetetlen, de egyben látványos, és hangulatos akciófilm ez, semmi több. A játék kedvelőinek természetesen kötelező, de az átlag mozinéző sokszor fogja csóválni a fejét, vagy a főhős idézni: “Mit keresek én itt?” Nem is említve a történelem kissé szabad értelmezését, és átírását, de ez még belefér. Az már nem, hogy az egész filmen érezni, hogy ez egy első rész. Konkrétan egy hosszú pilot. Megnézve viszont nem a folytatást várjuk, csupán hiányoljuk a lezárást.

Szokásos játékadaptáció, semmi több, sajnos. Hiába, értelmes vagy legalább annak látszó forgatókönyv nélkül nem megy, jól csengő név ide, kiváló színészek oda. Nem rájuk haragszom, biztos kellett a pénz.

Ajánlani nem igazán tudom a filmet, akit érdekel úgy is megnézi. Én szóltam.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. december 29.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..