Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Hóesés Barcelonában kritika

Az elronthatatlan recept

Hóesés Barcelonában kritika„Észrevetted, hogy mindenki mosolyogva jön ki?” A kérdést véletlenül kaptam el, amikor éppen távoztam Dani de la Orden Hóesés Barcelonában című filmjének vetítéséről. A fiatal rendező munkája valóban kellemes és jóleső hangulatba ringatja az embert. Egy jól bevált, már többször filmre vitt, de megunhatatlan receptet követ. A sokszereplős mű központjában a szerelem áll. Miden szereplő a nagybetűs igazit keresi, vagy ha már megtalálta, akkor igyekszik megtartani. Különálló kis történeteket látunk, ahol a Nagy Érzés minden, de minden arca látható. Fiatalok kerülgetik egymást, új szerelmek bontakoznak ki, vagy a múltból hirtelen előkerül valaki, míg mások már évtizedek óta élnek boldogságban – csak épp a világ előtt ezt titkolniuk kell. De a végén minden megoldódik, minden szál kibogozódik a néző pedig mosolyogva jön ki a vetítőteremből.

Hóesés Barcelonában kritikaA Hóesés Barcelonában nem előzmény nélküli film. A rendező 2013-ben forgatta le a hazánkban még nem bemutatott Barcelona, nit d’estiu (Nyári éj Barcelonában) című filmjét, ami szintén ugyanezt az elronthatatlan receptet követte. (A két film egyes szereplői részben ugyanazok.) A három évvel ezelőtti alkotás Szent Iván éjén játszódott, a mostani szintén egy jelképes és kiemelt naphoz, karácsonyhoz köthető. (A meghittség és a szeretet ünnepeként emlegetett esemény még egy lapáttal rátesz a film hangulatához.) Katalónia székhelyen sokaknak telik mozgalmas és érzelmi viharoktól nem mentesen ez a decemberi éjszaka. A fiatal pár Carles (Miki Esparbé) és Laura (Barbara Santa-Cruz) kisbabájukkal épp utazni készülnek. Ám pont ezen az napon tör elő a köztük már hónapok óta gyűlő feszültség. A nyolcvan feletti nagymama, Carmen (Montserrat Carulla) fontos bejelentést készül tenni a családjának. Oscar (Alex Maruny) – haverjai unszolására – elhatározza, hogy többé nem játssza el a romantikus hősszerelmes, hanem mindenfajta érzelmek nélkül belemegy egy alkalmi kapcsolatba. Miguel (Alberto San Juan) húsz év után felfedezni véli elfeledni nem tudott szerelmét egy tömegben.

Hóesés Barcelonában kritikaMegannyi történet, amelyek közül egy sem tartogat a számunkra különösebben nagy fordulatokat, vagy komoly mondanivalót. Nem is baj, a Hóesés Barcelonában nem az agy megmozgatását tűzte ki célul maga elé, hanem a szívünkre akar hatni. És ez sikerül neki. Akármennyire sablonos és jó előre kiszámítható történeteket látunk, mégsem tudunk nem mosolyogni és nem örülni annak, amikor két szerető szív egymásra talál. Persze lehetne fanyalogni, lehetne az egyes szereplők viselkedést kritizálni, hogy nem állja ki komoly pszichológia elméletek próbáját. De ne legyünk végtelenül savanyúak, legfőképpen nem karácsony előtt, hiszen olyan jó örülni mások boldogságának!

Hóesés Barcelonában kritikaAzért van két apróság a filmben, amire mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet. Az egyik a helyszín, Katalónia fővárosa. Részemről hálás vagyok a rendezőnek, hogy Barcelona (nem kisszámú) ikonikus épületét és látványosságát kihagyta a filmből. Egy ilyen helyszínen és egy ilyen témánál talán könnyű lett volna belecsúszni abba, hogy a játékidő egy része turisztikai reklámfilmre hajazzon. (Viszont az bizonyos értelemben szórakoztató, hogy a forgatókönyvbe itt-ott beírtak olyan mondatokat, amivel igyekszenek hangsúlyozni, hogy a katalán és a spanyol nyelv azért nagyon más.)

A másik apróság a film egy bizonyos jelenetéhez kapcsolódik, amiben egy kisbaba megszületése látható. Dani de la Ordennek (mint tapasztalatom szerint szinte minden filmrendezőnek) az a meggyőződése, hogy ilyen esetben a jelenlévők akkor járnak el helyesen, ha kórusban üvöltenek a szülő nő fülébe, hogy mit tegyen. Olyan jó lenne már egy film, ahonnan kiderül, hogy a szülő nő és a tehetetlen, inkompetens hülye nem szinonim fogalmak!

Összességében elmondható, hogy engem nagyon meggyőzött a film. Ha véresen komolyan veszünk mindent, akkor lehetne ajkat biggyeszteni, de ne tegyük! Inkább használjuk ki, hogy jönnek az ünnepek és (jó esetben) több szabadidőnk van, mint az év egyéb időszakaiban. Iktassunk be magunknak könnyed kikapcsolódásnak egy mozit! Ilyen alkalomra a Hóesés Barcelonában-t csak ajánlani tudom.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2016. december 22.

Forrás és fotó: Cirko Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..