Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet kritika

Egy új remény

Zsivány Egyes: Egy Star Wras történet kritikaEgy kezemen meg tudom számolni mely filmek voltak képesek gyomorforgatóan ledöbbentő erejű csalódást okozni, de még közölük is kiemelkedik J.J. Abrams bestiája. A barokkos túlzás ellenére még a Lázadók c. animációs sorozatban is előbb leltem meg a Star Wars szellemiségét, mint Az ébredő erőben. A Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet kevésbé grandiózus cselekményével párhuzamosan adtam le elvárásaimból remélve, hogy a nosztalgiázás helyett kapunk egy akár átlagos Star Wars történetet.

A Zsivány Egyes az Új remény előzményeként szolgál, aminek középpontjában a Halálcsillag tervrajzának megszerzése áll. Főhősünk Jyn Erso (Felicity Jones), kinek apja tervezte a bolygókat elpusztítani képes állomást. Jyn elsőre nem annyira motivált, hogy segítsen a Lázadásnak, de az események sűrűjében mégis csatlakozik a Birodalom ellen folytatott háborúhoz.

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet kritikaMagam sem hittem volna, hogy kimondom: a Zsivány Egyes a Birodalom visszavág óta a legintenzívebb Star Wars élmény, amit moziban átéltem. Egy minden elemében működőképes film, de a legfontosabb, hogy benne van az a bizonyos plusz, amiért imádjuk ezt az univerzumot. A dialógusok életszerűek, a szereplők szerethetőek és azonosulhatóak, kellő mennyiségű humorral oldja a feszültséget, nem esik túlzásba, mint az előd.

Nem csak remekül illeszkedik a harmadik és a negyedik epizód közé, de bizonyos pontokon ki is egészíti a folytatást. A felkelést sem fekete-fehéren mutatják be, ahol a végtelenül gonosz birodalmiakkal szemben a Lázadás minden tagja tiszta lelkiismeretű harcos. A két főszereplő nem a legkomplexebb figura, bár nincs is semmi gond velük, viszont a mellékszereplők között akad pár emlékezetes alak: a szarkasztikus humorú droid, a vak harcművész (Donnie Yen) és a cinikus, nehézfegyverrel felszerelkezett bajtársa (Wien Jiang) is könnyedén elnyerték szimpátiám. Visszaidézhető momentumokban sem szerénykedik a Zsivány Egyes. Eposzi űrcsaták, izgalmas tűzharcok és mindez egzotikusabbnál egzotikusabb bolygókon.

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet kritikaKönnyedén sorolhatnék negatívumokat, minthogy túlzásba vitték a cameokat, avagy mennyire kapkod a film az első 20 percben, de még a rosszfiú admirálist se írnám a pozitívumok közé. De valahogy ezek egyiket sem érzem olyan szinten mérvadónak, hogy bárkit is eltántorítson a Zsivány Egyestől. Számomra megint bizonyosságot nyert, hogy nem a fénykardpárbaj, nem a felkapaszkodott szegénylegény, nem egy újabb Halálcsillag (na ez itt pont nem igaz) és nem a nosztalgiafaktor teszi a jó Star Wars történetet.

Elfogultnak tűnhetek, lehet az is vagyok, de a Zsivány Egyes mégis felülmúlta minden elvárásomat. Egy érdekfeszítő, izgalmas, hangulatos filmet sikerült összehozni, aminek minden snittjét átjárja az Erő. Kibővíti az univerzumot, nem annak farvizén evez. Ha ez lesz az a mérce, amihez az elkövetkező Star Wars film tartani fogja magát, akkor nem lesz okunk panaszra.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2016. december 15.

Forrás és fotó: Forum Hungary
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..