Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Szövetségesek kritika

Szövetségesek kritika

Robert Zemeckis rendező, akinek igazán jó filmeket köszönhetünk (Vissza a jövőbe trilógia, Roger nyúl a pácban) pár éve visszatért a CGI világából, hogy újra elő emberekkel töltse meg a filmvásznakat. És nem felejtette el a szakmát. Készített egy repülős drámát, majd egy akrobata kalandfilmet, és most egy világháborús kémes-romantikust, Szövetségesek címmel. Na vajon jó lett?

Max Vatan (Brad Pitt) kanadai kém, aki a második világháborúban az briteknek dolgozik Észak-Afrikában. Közös akcióban vesz részt Marianne Beausljour-ral (Marion Cotillard), a francia ellenállóval. Mivel álcájuk férj és feleség, igen közel kerülnek egymáshoz. Ami elsőre csak játék, másodszorra már komoly kapcsolat lesz. A sikeres akció után is egymás mellett maradnak, sőt idővel össze is házasodnak, és születik egy tündéri kislányuk is. De a szolgálat figyel, és azt gyanítja, Marianne nem az, akinek mutatja magát, hanem egy náci kém. Max világa egy pillanat alatt a feje tetejére áll, nem tudja a szövetségesekhez vagy a feleségéhez legyen hű. Mit tegyen, ha nem igaz, és mit, ha igen? Dönthet-e jól egyáltalán?

Szövetségesek kritikaÉrdekes kérdések, komoly dilemma, jó alapanyag. A színészekre nem lehet panasz, mindketten remek alakítást hoznak. Zemeckis ért a színészvezetéshez, most sem vall kudarcot. Alakításuk nélkülözi a felesleges harsányságot, inkább finom részlettekkel operál, ami egy kémfilmnél alap. Azért vannak érzelmi csúcspontok, amit szintén jól működnek. A romantika is rendben van. Kicsit gyors ugyan, de egy háborúban nem lehet tökölni, ki tudja, mennyi van még hátra. Viszont a kém-thriller rész fájdalmasan gyengébbre sikerült. Sajnos a felvezetés és az apró utalások miatt nincs meglepetés, és így nincs feszültség sem. Így sajnos nincs mit feloldani, vagyis elmarad a katarzis is, csak egy érzelmes enyhén sírós-nyálas lezárást kapunk. A karakterek motivációi abszolút érthetőek, de a cselekmény “fordulatai” vérszegények, egy kémfilmhez mindenképp.

Szövetségesek kritikaA fényképezés viszont remek, bár kicsit sok CGI-t használnak, de ennyi még belefér. A sivatag kies, a belső terek kiválóan idézik a kor hangulatát, az akciók nem nagyszabásúak, de korrektek és hihetőek. A mérleg inkább a romantika és a dráma felé billen a kémes, thrilleres vonal kárára, ha időben nem is, kidolgozottságban, és hangsúlyban mindenképp.

A filmnek vannak jó, és kevésbé jó pillanatai. Rossz szerencsére nincs, inkább csak gyenge akad köztük. A humora viszont tetszett. Visszafogott, de néhol sötét és cinikus, finoman megnevettet, de nem esünk le a székről tőle. Nem lesz egy korszakos klasszikus, de megéri a mozijegy árát, a színészek miatt mindenképpen. És nem csak a főszereplőkre értem, a többi karakter is érdekes, még ha nem is töltenek túl sok időt a vásznon, és őket is tehetséges színészek alakítják (Jared Harris, August Diehl, Lizzy Caplan).

Szemmel láthatóan inkább a női nézőkre pozícionálták a filmet, de azért nem kell megijedni. Egyszerűen nekik jobban fogsz tetszeni, meg van benne Brad Pitt. Akin azért már látszik, hogy nem mai gyerek.  😆

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. december 1.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..