Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Bezárva kritika

Bezárva kritikaVágjunk is rögtön a közepébe: a Bezárva c. thriller olyan, mintha azt Wes Craven selejtes klónja forgatta volna le húsz évvel ezelőtt, a forgatókönyvet pedig egy számítógép írta volna algoritmusok alapján. Esélyes a „2016 legfeleslegesebb filmje” címre, ami azért is bravúr, mert ez se nem folytatás, se nem remake.

A történet egyszerű, ami próbálja magát bonyolítani, de az csak annyira sikerül, mint amennyire le tudja másolni egy óvodás Az utolsó vacsorát. Zsírkrétával. A főszereplő pszichológus anyuka egyedül neveli kamasz, katatón állapotban levő fiát egy mindentől távol eső házikóban. Ettől függetlenül teljesen életszerű, hogy hozzá viszik a problémás gyermekeket kezeltetni, hiszen csak pár kilométer kocsival az erdőben, a magas hóban…

Bezárva kritikaA cselekmény akkor indul be, amikor egy nagyothalló, nehezen kezelhető kisfiú egy éjszaka betör a nőhöz, majd azzal a lendülettel el is tűnik… vagy mégsem? Micsoda izgalmak! Igazából nehéz kitalálni azt, hogy a készítők miből gondolhatták azt, hogy néhány fura zörejjel, álmokkal és vásári jump scare-ekkel meg lehet borzongatni a XXI. század mozinézőjét.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy mindent feltettek egy lapra, egy Nagy Fordulatra, ami fájó, de én már az első perctől kezdve tudtam, hogy mi lesz. Nem akarok ezzel nagyzolni, mi több, meggyőződésem, hogy aki látott már legalább öt hasonszőrű thrillert, annak sem fog különösebb meglepetéseket tartogatni. Az igazi meglepetés az, hogy erre valaki adott pénzt, hogy elkészítsék és mozikba küldjék.

Mindazonáltal muszáj kihangsúlyoznom, hogy a film rettenetesen unalmas, ami leginkább a kínos ügyetlenségének köszönhető. Konkrétan az álomjelenetek sem tudnak feszültséget kelteni, mert érződik rajtuk, hogy a jobb sorsra érdemes, kétszeres Oscar-jelölt Naomi Watts mindjárt zihálva felébred. Siralmas.

Legalább A szoba sztárja, Jacob Tremblay cuki és ismét jól színészkedik (reméljük nem úgy végzi majd, mint Macaulay Culkin). A másik pozitívuma a filmnek, hogy kifejezetten rövid, de még azt a másfél órát is sajnálom azt az életemből, amit erre a fércműre áldoztam.

Komolyan, a Bezárvát még letorrentezni sem érdemes. Aki pedig moziban nézné, az inkább azt a pénzt adományozza valamilyen karitatív szervezetnek, azzal mindenki csak jobban jár.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2016. november 24.

Forrás és fotó: Big Bang Media
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..