Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Az ismeretlen lány kritika

Szükségünk van hősökre

Az ismeretlen lány kritikaHazánkban 2014 óta létezik a Hősök Tere kezdeményezés. A „mozgalmat” Philiphe Zimbaro nézetei ihlették, illetve az ő segítségével jött létre. A neves szociálpszichológus szerint a világban történő rossz cselekedetek és szörnyűségek okozója általában nem az emberi gonoszság. Sokkal inkább a közöny, a cselekvés hiánya az, ami miatt megtörténnek olyan dolgok, ami miatt aztán mindannyian elszörnyedünk. Bármelyik (magát alapvetően segítőkésznek és jószándékúnak tartó) átlagember képes asszisztálni mondjuk egy gyilkossághoz, mondjuk csak annyival, hogy egy csipetnyi lustaság és egy csipetnyi önzés miatt nem nyitja ki az ajtót, amikor csöngetnek rajta. Luc és Jean-Pierre Dardanne nagyon komoly erkölcsi kérdéseket boncolgató filmje, Az ismeretlen lány pont egy ilyen zárva tartott ajtóval kezdődik.

A fiatal orvosnő, Jenny (Adele Haenel) és a nála gyakornokoskodó medikus, Julien (Olivier Bonnaud) egy fárasztó nap után, a rendelési időn túl még az adminisztrációt végzik az orvosi irodában. Hirtelen csengetnek, a kapuhoz kiszerelt biztonsági kamera segítségével látszik, hogy egy fiatal lány szeretne bejönni a rendelőbe. Jenny nem engedi be nőt, mivel fáradt a munkától. Meg különben is szeretné megmutatni a csengőhangra azonnal ugró Juliennek, hogy ki az úr a házban. A jelentéktelennek tűnő epizód másnapra véres és komoly drámába fordul át. A rendelővel szembeni építkezésen megtalálják a lány holttestét és a jelek arra utalnak, hogy valaki meggyilkolta.

Az ismeretlen lány kritikaA fiatal orvosnőt nem hagyja nyugodni a lelkiismeret, saját költségen vesz sírhelyet a lánynak és megpróbálja kinyomozni ki lehetett az áldozat. A célja nem az, hogy megtudja ki a gyilkos, csak a lány neve érdekli (a holttestnél semmiféle iratot, vagy telefont nem találtak), hogy meg tudja csináltatni a sírkövet. Kérdezősködni kezd a környéknek, hátha egy véletlen folyamán megtudja, hogy ki volt az, akinek a halála bizonyos értelemben az ő lelkén is szárad. És itt jön be a film igazi mondanivalója, a másokkal iránti felelősség. Egyre-másra előkerülnek azok az emberek, akik tudnak valamit az esetről. Csak egyik se szívesen beszél róla.

Itt és most le kell szögezni, hogy aki valami szövevényes történetet vár a bűncselekmény mögé, világhatalomra törő és minimum egy atombombát birtokló, pszichopata gazemberek vezette bűnszervezettel, az csalódni fog. Hétköznapi embereket, látunk akik a saját kis kényelmük féltése miatt hallgatnak. Mert ha nem ezt tennék, akkor az adóhivatal leleplezné a számla nélkül adott szolgáltatást, vagy otthon az asszony tudomást szerezne egy félrelépésről. Ezek mind pitiáner ügyek egy ember életéhez képest, mégis a doktornő az egyetlen, aki szembenéz az életével és vállalja a felelősséget a tetteiért. Vagyis inkább a tettei hiányáért.

Az ismeretlen lány kritikaA történet főszereplője, mint írtam, orvos. A film tulajdonképpen működne úgy is, hogy a címben is szereplő lány nem egy rendelő, hanem mondjuk egy autómosó, vagy egy kozmetika ajtaján csöngetett volna be. Mégsem véletlen a főszereplő szakmája. Az orvos az, akiben mindannyian bízni akarunk, akinek annyi jót köszönhetünk, amikor segít és ő az, aki nemtörődömével olyan nagy tragédiákat tud okozni. Az ismeretlen lány lehet akár tanmese is az orvosi etikáról, de szerintem túlmutat rajta. Nagyon sokat jelenetben láthatjuk Jenny-t munka közben. A rendelőben fogad betegeket, vagy házhoz megy ki. Orvosként van jelen, de az általa adott segítség lényeget nem a gyógyszer adja, hanem az a plusz kedvesség és figyelmesség amit nyújt. Sok esetben olyan embereknek, akikre nem minden esetben mosolygunk szívesen. Pácienseinek nagy része ugyanis idős, rosszul öltözött, nehéz szociális körülmények között lévő ember.

Összességében többet kapunk Az ismeretlen lánytól, mint egy kitűnő filmélményt. Kreatív és gondolatébresztő történet, egy nyomozás jóleső izgalma, egy adag szociális érzékenyítés és az ember szívét mélyen megérintő történet: ezeket mind-mind biztosítja nekünk a belga alkotás. És ad még valami ami, talán mindezeknél is sokkal fontosabb. Olyan, mint részt venni egy Hősök tere tréningen. Az inspiráció, a tettvágyat adja, hogy amikor majd a nálunk csenget egy ismeretlen lány, akkor azonnal dobjunk félre mindent és tárjuk szélesre az ajtót.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2016. november 17.

Forrás és fotó: Vertigo Média

 RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..