Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Éjszakai ragadozók kritika

A bosszú hidegen tálalva a legjobb

Éjszakai ragadozók kritikaTom Ford, mint rendező és forgatókönyvíró hirtelen robbant be a filmvilágba, és rögtön első alkotásával, az Egyedülálló férfival hatalmas kritikai sikereket ért el. Utána viszont hét évre eltűnt, és most 2016-ban egy nagyon megosztó és nehezen emészthető művel tért vissza, mely elvitte a Velencei Filmfesztiválon a zsűri nagydíját, a filmkritikusok pedig állva tapsoltak neki. A szakma nagyon jól fogadta az Éjszakai Ragadozókat, de a közönség reakciói szerintem már megosztóbbak lesznek, mivel kicsit kommersz és sokszor használ művészfilmekben megszokott beállításokat, valamint ez nem egy pörgős alkotás, hanem egy lassan kibontakozó thriller és bosszúdráma. Ezzel természetesen nem akarok senkit sem lebeszélni a Nocturnal Animals megtekintéséről, csak egyfajta figyelmeztetésnek szántam, hogy ez a film nem olyan lesz, mint amit az ajánlat ígér.

Az alkotás felépítése is már nagyon érdekes, mivel van egy kerettörténet, melyben megismerhetjük Susant (Amy Adams), aki sikeres, és hihetetlenül gazdag galériatulajdonos, viszont a szerelemben nem volt szerencséje, mivel férje Hutton (Armie Hammer) úgy tekint rá, mintha egy berendezési tárgy lenne, egy szép bútor, ami egy tökéletesen felépített élet kelléke, de semmi több. Susan mérhetetlenül boldogtalan és kezdi már azt is meggyűlölni, amit régen imádott: a művészetet. Sivár, keserű és steril életébe volt férjének (Jake Gyllenhaal) a regénye hoz némi színt és izgalmat, melyet a nőnek ajánlott. Susan kicsit unottan kezd bele a könyv olvasásába, de pár oldal után rájön, hogy Edward egy igazi mesterművet alkotott és napjait ennek olvasásával tölti. Közben visszaemlékszik kettejük kapcsolatára, és próbál rájönni, hogy mi vezette a férfit idáig, hogy egy ennyire erőszakos és kegyetlen írást ajánljon neki.

Éjszakai ragadozók kritikaA kerettörténeten belül van még egy történet, mely Edward könyvének cselekményét követi nyomon, és ez a történetszál annyira erős, hogy egy külön filmként is megállta volna a helyét. Susan gyakorlatilag a nézők reakcióját képezi le, mivel mi is ugyanúgy izgulunk, mint ő, és a végén minket is ugyanúgy bekebelez a történet, mint ahogy őt is. A hátulütője viszont az, hogy ez után már nem annyira vagyunk kiváncsiak arra, hogy mi történt Susan és Edward között a múltban, hanem már azt várjuk, hogy mikor folytatódik a regény. Pedig igazából kettejük kapcsolata is érdekes, de a thriller-szál annyira erős, hogy háttérbe szorítja a másikat.

Éjszakai ragadozók kritikaGyakorlatilag olyan, mintha két teljesen különálló alkotást néznénk, mivel mind rendezési stílusban, mint képi megjelenítésben teljesen mások. Susan világa látszólag békés és gyönyörű, de egyben steril is, olyannyira, hogy még a nézőt is alig engedni közel. Ezzel szemben a regény világa, a vérgőzös mocskos Texas sokkal inkább emberközelinek tűnik, a szereplők reakciója sokkal valóságosabb, és emiatt a szenvedésük vagy éppen a kegyetlenségük húsbavágó és átérezhető. Ami még érdekes, hogy a való világban játszódó jelenetekben van zenei aláfestés, viszont a „kitalált” történetében nincs, és emiatt a minimalizmus miatt nagyszerűen kidomborodik a színészi játék. Nem tereli el a figyelmünket egy bekúszó dallam, hanem teljesen az eseményekre és karakterekre tudunk fókuszálni.

Éjszakai ragadozók kritikaAz Éjszakai ragadozók nagy erőssége a remek bosszúdrámában és a zseniális színészi játékban rejlik. Tom Ford nagyszerűen választotta ki, hogy kikkel dolgozzon együtt, mindegyik színész telitalálat volt. Jake Gyllenhaal beveti teljes eszköztárát, kisírja minden könnyét, kiadja minden dühét, a földön fetreng fájdalmában, és nem egyszerűen eljátssza, hanem eggyé válik a szereppel. Tavaly a Mélyütésben szintén egy nagyon erős alakítást tett le az asztalra, de ebben a filmben még azt is felülmúlta. Az amerikai kritikusok nagy esélyesként emlegetik a hamarosan induló díjszezonban, én pedig drukkolok neki, mivel nagyon megérdemelne végre valami komolyabb elismerést.

Éjszakai ragadozók kritikaAki nekem kellemes meglepetés okozott a Nocturnal Animals-ban az Aaron Taylor-Johnson, akit legtöbben a Kick/Ass vagy a Vadállatok című filmből ismerhetnek. Hihetetlen, hogy mennyit fejlődött a színészi játéka pár év alatt, nagyszerűen formálja meg a texasi suttyót, aki nem rendelkezik semmiféle erkölcsi normával, egyszerűen csak azt teszi, amit gondol, hogy az éppen jó vagy rossz az már teljesen mellékes. Ahogy már megjelenik a vásznon az vészjósló, még mondania sem kell semmit, már attól is feláll a szőr a hátunkon, ahogy néz. Az ő szájából hangzanak el a film leghátborzongatóbb mondatai, ilyen például mikor félmosollyal az arcán közli, hogy ”Embert ölni jó móka”. Nagyon erős jelenetek kötődnek az általa megformált karakterhez Ray-hez, és mindazok ellenére, hogy ő csak egy „kis” mellékszereplő, alakítása igazán emlékezetes marad.

Éjszakai ragadozók kritikaAmy Adams hozta a kötelezőt a filmben, de most nem emelkedett ki a többiek közül, mivel a férfi színészek annyira jók voltak, hogy az ő játéka kicsit szürkének tűnik ehhez képest. Azt azért hozzá kell tennem ehhez, hogy nem is volt nagy potenciál a ráosztott karakterben, mivel a játékidő nagy részében olvas. Akit viszont még ki kell emelnem az Michael Shannon, remek színész, szinte bármit eljátszik, amit filmográfiája is jól mutat, de valahogy mégis azok a fajta szerepek állnak neki a legjobban, mint amilyet ebben a filmben kapott. Andes nyomozó magának való, kiégett, öntörvényű nyomozó, aki utolsó ügyét igyekszik felgöngyölíteni és mivel nincs vesztenivalója így bátran nyúl kevésébé legális eszközökhöz is. Shanonn-nak nagyon jól állnak ezek a szűkszavú szerepek, mivel arcmimikája annyira beszédes, hogy szinte mindent le lehet róla olvasni úgy, hogy még nem szólt egy szót sem.

Az Éjszakai ragadozók szerkezeti felépítése elég bonyolult és nem szokványos, viszont a történet elég egyszerű, nincs túlbonyolítva. Az már más kérdés, hogy többféleképpen lehet értelmezni az egész filmet és a befejezést is, ami szintén nem szokványos. Ebbe az értelmezésbe én nem kívánok belemenni, mint ahogy a rendező is a nézőre hagyja a végső konklúziót. Tom Ford alkotása nagyon sötét hangulatú, és emiatt nagyon nehezen emészthető. A szereplőket összeköti a boldogtalanság, a kilátástalanság, a szenvedés, a kegyetlenség és a bosszú. A filmben nem nagyon van pozitív karakter, az összes szereplő egy erkölcsi ingoványban dagonyázik, csak van, aki jobban elsüllyed, van aki kevésbé.

Mindezek ellenére nekem tetszett az Éjszakai ragadozók, mivel egy nagyon különleges filmélményben volt részem. Külön érdemes megnézni a nagyszerű bosszúdráma miatt, ami a filmet az év legjobb thrillerjei közé emeli.

Szerintem: 

Szerző: Illés Heni

Hazai bemutató: 2016. november 17.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..