Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Sötét erdő kritika

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz erről a számítógépről kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot! A javasolt szűrőprogram elérhető ide kattintva.

Sötét erdő kritikaNyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy ha az Egyesült Államokban egy horrorfilm megbukik (értsd: keveset hoz a kasszáknál), akkor az a film valóban rossz. Míg más műfajokban bőven találni ezzel kapcsolatban ellentmondásokat – például a Tintin-mozifilm érthetetlen elhasalása -, addig a horrorral kapcsolatban meg lehet bízni az amerikai nézők értékelésében (mármint lefelé, hiszen felfelé ott van például a Resident Evil sikerszériája, ami önmagáért beszél). A Sötét erdő pedig csúnyán megfeneklett a tengerentúlon, és nem véletlen, hogy hozzánk is csak direkt DVD-n merték elhozni, mivel ez a film egyszerűen pocsék.

Sötét erdő kritikaPedig látszólag minden alkotóelem a helyén van: dögös, közepesen ismert női főszereplő (Natalie Dormer), kísértethistória, és olyan misztikum, aminek még valóságalapja is van. Mármint maga a történet természetesen fikció, de a cselekmény jelentős része a japán Aokigahara-erdőben játszódik, amit a Fák tengerének, illetve az Öngyilkosok erdejének is hívnak, nem véletlenül. Az erdő ugyanis arról híres, hogy ide mennek az emberek meghalni, és a legenda szerint még azok is végeznek magukkal odabenn, akiknek nem is ez volt a szándéka, köszönhetően a területen ólálkodó gonosz szellemeknek.

sotete_erdo_5Ezt mind összevetve valóban lenyűgöző teljesítmény az, hogy a végeredmény vacakra sikeredett. A legnagyobb probléma magával a főszereplővel, Sarával van, akivel Dorner kisasszony nem igazán tudott mit kezdeni. A motivációja bár érthető – eltűnt Japánban az ikertestvére, nosza utána! -, de maga a karakter sehogy se áll össze. Nem érezni vele kapcsolatban azt a bánatot, ami a film központi témája, vagy legalábbis annak kellene, hogy legyen. Kapunk ugyan egy háttértörténetet, de az is elnagyolt és nem igazi magyarázat. Nagyobb gond vele kapcsolatban, hogy idegesítően konok és akaratos. Még pontosabban: irritáló személyiség. Egyszerűen nem tudtam neki drukkolni.

Innentől számomra egy film veszett fejsze nyele, de ha valaki velem ellentétben el tudja nézni az ilyesmit, az se fog örülni, mert maguk a horror elemek is kifejezetten sablonosak, és ennek megfelelően a lezárásban (is) kevés a meglepetés. Kapunk néhány jump scare-t, meg a szokásos „Mi volt ott? Nem tudom, de utána megyek!” kaliberű szituációkat, és persze nem hiányozhatnak a szellem kislányok sem.

Egyébként tök praktikus, hogy a japán kísértetek megtanultak angolul, és az anyanyelvén szólongatják hősnőnket. Egy svájcit vajon milyen nyelven szólíthatnak meg? És egy vegyes turistacsoportot? Ha már ilyen hülyeségeken agyalok, akkor az azt jelenti, hogy megint beleszagoltam egy nagy adag trágyába és sajnos tüdőre ment.

Fárasztó, klisés kísértethistória ellenszenves főszereplővel és minimális meglepetéssel. Ha láttál legalább öt horrorfilmet, akkor ezt már unni fogod.

Szerintem:

Szerző: Kis Szabolcs

DVD megjelenés: 2016. október

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..