Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A könyvelő kritika

A könyvelő kritikaSzámítottunk-e rá, hogy az év legérdekesebb akciófilmje lesz, ahogy Ben Affleck, mint magasan funkcionáló autista Jason Stathamet megszégyenítve takarítja fel a rosszfiúk bandáját? Persze az érdekes még nem jelent értelemszerűen jót, tökéletest főleg nem. Valójában több helyen bele lehet kötni A könyvelőbe, de egy ilyen szórakoztató filmnél nem érzem indokoltnak a szőrszálhasogatást.

A főszereplő Chris Wolff egy nem hétköznapi könyvelő, aki azon kívül, hogy autizmusából kifolyólag a számok nagymestere, és a legkeresettebb bűnözők könyvelését intézi, még a fegyverekhez és a közelharchoz is kitűnően ért. Mikor egy robotokat tervező gyár könyvelésében furcsaságokat fedez fel, megpróbálják eltenni láb alól, de nem tudják, hogy nem egy átlagos könyvelővel van dolguk.

A könyvelő kritika Maga a főszereplő motivációja, és hogy kik, miért akarják eltenni őt láb alól szál nem kifejezetten komplikált, viszont a Wolff múltjában való elmélyedés, amihez Cynthia-Addai Robinson és J.K. Simmons párosa asszisztál egy nyomozós szegmenssel, jóval több potenciált tartalmaz. Jól építik fel az autista akcióhős karakterét, és a végén gond nélkül összeáll a kép, miként vált a magán uralkodni alig képes gyermekből egy professzionális harcos.

De nem csak a cselekményt húzzák fel erre, a dialógusok és a humor szempontjából is jól kihasználták Ben Affleck figuráját. Az érzelmeit nehezen kifejező Wolff, aki nem igazán tudja kikövetkeztetni hogyan is kéne viselkedni szociális közegben, marhavicces elszólásokkal tarkítja a filmet. Főleg az utolsó negyedében ütközik ki a legjobban, ahol már szinte fekete humorral keveredik a főhős eddig megszokott attitűdje.

A könyvelő kritikaNem vitték túlzásba az akciójeleneteket, viszont az a kevés kifejezetten szép munka lett. A lövéseknek különösen erős a hangjuk, már az első mesterlövészpuska eldördülésénél érezni, hogy sok munka volt a hangtechnikával, ezáltal valódi tűzharc érzetét keltik az akciók, ahol minden lövésnek súlya van. Ben Affleck itt is bizonyítja, hogy nem kell lebecsülni színészi tudását, talán az utóbbi évek legkiválóbb alakítását láthatjuk tőle. A söralátéten elférő konklúziót a hatásosság ellensúlyozza, ami a film több pontjára is jellemző.

A könyvelő kritika
Az Achilles-sarkok maga a forgatókönyv, amivel kapcsolatban beszéltem a pozitívumokról, és valóban tele van remek ötletekkel, de maga a narratíva már több sebből is vérzik. Az első felére jellemző tempó hamar kaotikus irammá válik, ahol a film túl gyorsan akar túl sokat magyarázni, majd a lezárásnál sem lesz minden egyértelmű. A stáblistát bámulva végig gondolva mi is történt, összeállnak az események, de ennek azok folyásával együtt kéne megtörténnie. A nem annyira kiszámítható befejezésnek is van egy fura mellékíze, mintha eredetileg nem is ezt szánták volna neki.

Itt-ott lett volna min csiszolni, de ennek ellenére egy felettébb szórakoztató film A könyvelő, amit főleg azoknak az akciófilmekre amúgy vevő nézőknek ajánlok, akik belefáradtak a zsáner ötlettelen, egysíkú karaktereket felvonultató darabjaiba, és vágynak egyfajta vérfrissítésre. A könyvelő különleges, és picit fura is, de pont ezért szeretjük.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2016. október 27.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..