Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Jack Reacher: Nincs visszaút kritika

Jack Reacher: Nincs visszaút kritikaMásodik rész nehéz készíteni. Az elsőnél lehet kreatívkodni, sablonokat ötvözni vagy éppen páros lábbal taposni, felrúgni, kiforgatni. De a második már az első által lefektetett cölöpökön kell, hogy lépkedjen. Közben legyen érdekes, újuljon meg, de ne túlságosan, vigye tovább az előd érősségeit, javítsa esetleges hibáit, és legyen jó. Sok film letérdel a nyomástól, mások magasan a léc felett ugranak. Vajon Tom Cruise képes két franchise-t is a hátán vinni?  Ez mind kiderül a Jack Reacher: Nincs visszaút című filmből.

Jack megint kemény, most csak 4 fickót ver laposra, majd elkapja a gaz embercsempész seriffet, mindezt a nyitójelenetben. Mert ő Jack Reacher (Tom Cruise). Ezt is megbeszéli új ismerősével, Susan Turner (Cobie Smulders) őrnaggyal, és még egy vacsorát is leszerveznek. Jack nem egy tesze-tosza fickó, azt meg kell hagyni. Azonban tudtán kívül megint zűrbe keveredik, és kiderül, hogy talán van egy tinédzser lánya is. Csőstül jön a baj, ahogy szokták mondani. Reacher nem bír a seggén ülni és nemcsak megszökik, de megszökteti Turner-t is, hogy együtt járjanak a dolgok végére. Közben azért összeszedik a Samantha-t (Danika Yarosh) is, a feltételen lányt, mert ő is veszélyben van. Igaz diszfunkcionális kamucsaládként átvágnak a fél országon, hogy bizonyítékot szerezzenek és tisztázhassák a nevüket, és elkapják a gonoszokat, ahogy az a hősökhoz illik.

Jack Reacher: Nincs visszaút kritikaHát nálam komoly rezgés után leesett az a bizonyos léc. Ez egy sima akciófilm volt, szinte semmit sem őrzött meg az előd kvalitásaiból. A történet egyszerű, mint egy Jason Stathamfilm, nulla meglepetés, és szájbarágós üzenet. A Private military company-k rosszak, és megrontják szegény, ámde becsületes katonákat is. De majd Jack elkapja őket. El is kapja, csak ezt nem túl érdekesen teszi. Az első részben Reacher figurája titokzatos és pragmatikus volt, itt ismert és érzelgős. És még csak jó egysorosokat vagy valóban vicces mondatokat sem kap. A kamulánya meg tipikus filmes tini. Problémás, de talpraesett, felváltva okos és ostoba, ahogy a történet megkívánja. Turner meg csak úgy ott van, mert csinos.

Jack Reacher: Nincs visszaút kritikaAz első rész akció-krimi volt, okosan kivitelezve. Ez sima akció, látványosan előadva. Kell is külcsíny, hogy eltakarja a belső ürességet. Tucat film lett egy jobb sorsra érdemes franchise-ból. Kár érte, kiváló ügynök volt.

Semmi frissesség, semmi izgalom, semmi meglepetés. A fordulatok kiszámíthatóak, a motivációk gyengék, a gonoszok már-már karikatúrák, a megoldás banális. És vagy tíz perccel hosszabb, mint kellene, a zárójelenet pedig kész nyáltenger.

Az első film hangulata, cselekménye és “hőse” frissnek hatott, most viszont minden erénye köddé vált és feloldódott a mainstream posványában.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. október 20.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..