Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Virsliparti kritika

Az étel értelme

Virsliparti kritikaA gyerekeknek szánt animációs filmek elterjedt koncepciója a különféle entitások, avagy tárgyak megszemélyesítése. Emberi tulajdonságokkal ruháztak már fel állatokat, játékokat, sőt, nemrég még az érzelmeink is humanoid alakot öltöttek. Ennek a műfajnak állít görbe tükröt Seth Rogen és csapata szánt szándékkal mindenfajta tabut megdöntve, amelyek az ilyen rajzfilmeket behatárolják. A Virsliparti egy igazi felnőtteknek való, alpári, elborult vígjáték, amely mindenfajta visszafogottságot mellőzve rántja be a nézőt a bűnös élvezetbe.

A Virslipartiban saját társadalmunk köszön vissza az áruházi cikkek szintjére leképezve. A boltban különböző kultúrközösségek osztoznak a polcokon, akik mind hisznek abban, hogy mindannyijukra vár a megváltás, mikor az istenek (a vásárlók) magukhoz veszik őket. Frank, a virsli kételkedni kezd, hogy a beteljesülés várja őket az áruházon túl, ezért elindul, hogy felkutassa az igazságot.

Virsliparti kritikaA Seth Rogen-féle humor leginkább akkor működik, ha az elképesztő méreteket öltő alpáriság alá van rendelve, nem pedig öncélúan kerülnek undorítóságok a vászonra. A Virsliparti esetében minél inkább meg akarták teremteni a kontrasztot, áthágni az összes szabályt, ami a Disney és Pixar rajzfilmeket jellemzi. Folyamatos, cifrábbnál cifrább káromkodások, túlfűtött szexualitás, popkulturális utalások, különböző etnikumok és a közöttük lévő konfliktusok parodizálása, és a szándékosan szélsőséges brutalitás, ahogy az élelmiszerek haláltusáit prezentálják. Önmagában a káromkodás sem vicces, de mikor animált virslik, bucik és fánkok illetik egymást obszcén, tarka kifejezésekkel, az már egy kiváló humorforrás.

Virsliparti kritikaA paródia elgondolás jól kivehető, ahogy főszereplőnk és csapata bejárják a bevásárlóközpontot megismerve a különféle miniközösségeket miközben az kezdeti nézeteltérések ellenére összekovácsolódik a csapat. Persze ennek a kicsit kifordított változatát szemléljük, viszont az utolsó 15 percben ezt mind félredobva lép egy még elborultabb szintre, szembemenve a cselekményből adódó következetes lezárással.

Eredeti nyelven is biztosan érdemes megnézni a Virslipartit, hiszen rengeteg sztár adja az ételek hangját, de nem tudom eléggé dicsérni a szinkronmunkát. Az animációs filmeknél megszokott a színvonalas szinkronmunka mellé frappáns szövegek, és olyan kacifántos trágárkodások társulnak, amelyet a Ford Fairlane kalandjai óta nem is hallottam.

Az Itt a vége óta készült legjobb filmje Seth Rogenéknek a Virsliparti. Az alpári vígjáték és rajzfilmparódia szinte tökéletes egyvelegét sikerült összegyúrni, amelyre egyértelműen azok lesznek vevők, akikhez közel áll a South Park, avagy a Family Guy nyújtotta abszurd, szélsőséges humor. Ami még biztos: a film után egészen másként fogtok viszonyulni a „food porn” kifejezéshez.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2016. október 6.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..