Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A lány a vonaton kritika

A lány a vonaton kritikathrillert nem is olyan könnyű készíteni. Kell egy jó alaphelyzet, érdekes karakterek, megfelelően időzített csavarok, amik megfelelő szinten tartják a feszültséget. Ennek egyik iskolapéldája a két évvel ezelőtti Holtodiglan, nem véletlen, hogy A lány a vonaton című filmet is hozzá hasonlítgatják. Felesleges, nincsenek egy súlycsoportban.

Rachel (Emily Blunt) nap, mint nap ingázik vonaton a nagyvárosba és közben a sínek melletti házakban gyönyörködik. Megan (Haley Bennett) pont az egyikben lakik. Nem ismerik egymást, Rachel mégis közel érzi magához, régi énjére emlékezteti. Megan szomszédja Anna (Rebecca Ferguson), aki Rachel régi házában lakik, és a férje Tom (Justin Teroux) Rachel exe. Minden egyhangú, unalmas és szürke, míg Rachel rá nem jön, hogy Megan megcsalja a férjét. Ez régi, rossz érzéseket hozz elő belőle, és leszáll a vonatról. Másnap véres fejjel és ruhában ébred, természetesen semmire sem emlékszik. Megan azonban eltűnt. Nyomok alig vannak, de ő az első azon a bizonyos listán. Ahogy egyre jobban megismerjük a három nő sorsát, előrajzolódik egy Születetett felelésegek-szerű, a szálakat keresztül kasul kavaró kertvárosi miliő, amiben senki sem az, akinek elsőre tűnik. Rachel még mindig iszik és maga sem tudja, bűnös-e vagy áldozat.

A lány a vonaton kritikaAz expozíció elég lassú, de legalább érdekes. Lassan ismerjük meg a főszereplőket. A három nőből ugyan csak kettő ismeri egymást, mégis sorsuk több szálon is egymáshoz köti őket, a múltban, a jelenben és a jövőben egyaránt. Mindhárman más-más életutat járnak be. Rachel az alkoholista nő, akit férje elhagyott és egyre lejjebb csúszik. Anna, aki pont az ő helyét vette át, minden szempontból az ellentéte. Megan pedig az ifjú trófeafeleség, aki viszont többre vágyik, mint hogy született feleség legyen.

És persze a kötelező mellékkarakterek. A vonzó pszichiáter, a talpraesett rendőrnő, a segítő testvér, az akaratos férj, az ismeretlen fickó, mind színre lép. Szerepük rövid, de fontos, lendítenek egyet az éppen álldogáló történet kerekén. De mi a fene történt az eltűnt lánnyal, és ki tette egyáltalán? Ahogy bonyolódik az ügy, úgy vetül a gyanú árnyéka mindig egy másik személyre, ami eleinte izgalmas, de később már inkább zavaró. Ahogy esnek ki a gyanúsítottak, úgy látunk egyre tisztábban. Sajnos azt is, hogy egyetlen igazán szimpatikus karakter sincs az egész filmben, akiért tiszta szívvel szorítanánk. De legalább megfejthetjük a rejtvényt. Ha még van hozzá kedvünk.

A lány a vonaton kritikaA színészek zseniálisak. Volt mit eljátszaniuk, itt mindenki másképp beteg, de nagyon. Rachel egy talajt vesztett alkoholista, Anna komplexusos, wannabe mintaanya, Megan pedig érzelmes manipulátor. Hálás szerepek, nem is okoznak csalódást. A mellékszereplők sem, nekik is van bajuk elég, ami fenntartja a feszültséget. Sajnos ez a karakterizálás a történet és az izgalom rovására megy. Az idősíkok váltakozását leszámítva (ami remekül működik) az események igen egyenesen futnak A-ból B-be. A csavarokban nincs sok meglepetés vagy eredetiség, tisztességes iparos munka az egész, és nagyon lehangoló. Főleg, amikor azt látjuk, hogyan manipulálnak egyesek másokat, és hová süllyedhet az ember, ha nem vigyáz. Minden értelemben.

Nem rossz film ez, de nagyobb a füstje, mint a lángja. A színészek viszik a hátukon, ami nem baj, de lehetne jobb is. Jó thrillerekből manapság hiány van, így van esélye a sikerre. Az atmoszférája ugyanis elsőrangúan van ábrázolva, szinte lecsöppen a vászonról az a tömény szenny, amiben egyes szereplők tapicskolnak. Ezért megtekintését inkább derűsebb napokra érdemes tervezni, esőben nagyon nyomasztó.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. október 6.

Forrás és fotó: Freeman Film

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..