Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Mélytengeri pokol kritika

Deepwater Horizon

Mélytengeri pokol kritikaAz olajbiznisz sok pénzt hozó, de egyben veszélyes üzem. Az átlagember csak a pénzhegyeken ülő arab dinasztiákat és a milliárdos olajvállalatokat látja. Néha napján pedig megtörténik az, amitől néhányan tartanak, és elönti az olaj a környező vidéket, ökológiai katasztrófát hozva az egész térség élővilágára. Az ilyen esetek kiváló alapanyagai egy katasztrófafilmnek. Idén már láthattuk, hogyan kell a vízen landolni és azt épségben megúszni. A Mélytengeri pokol nem ilyen.

Mike Williams (Mark Whalberg) vezető technikus, épp átveszi a műszakot a Deepwater Horizon nevű, olajfúrótornyon. Főnöke, Mr. Jimmy (Kurt Russel) a szakma többszörösen díjazott profija, de neki is parancsolnak a tulajdonosok képviselői, mint Vidrine (John Malkovich). Az ellentét érthető. Késésben vannak, át kell adni a tornyot, hogy megindulhasson a kitermelés, mert mindennap késés súlyos dollármilliókban mérhető veszteséget okoz. És a sietség ritkán eredményez alapos vagy szakszerű munkát. Felmerül, hogy az előkészítés nem volt megfelelő, így kipróbálják a berendezést. Az első teszt még jól sikerül, de az eredmény nem megnyugtató, így jön egy második, csak hogy biztos legyen. Innentől egyenes út vezet a végzetes kitöréshez, és az olthatatlan lánggal égő tengeri pokolhoz. Az olaj kitör, és begyullad, robbanásokat okozva a platformon, és már nincs mit tenni, egyetlen út a menekülés. De ez nem sikerül mindenkinek.

Mélytengeri pokol kritikPeterg Berg rendező a Túlélő után újra egy igaz történet megfilmesítését vállalta, ismét Whalberggel, mint főszereplő (sőt következő filmje is ilyen lesz). Inkább iparos ő, mint művész, de annak nagyszerű. Tisztességesen mutatja be az a végzetes, 2010, április 20.-át, ami minden idők legsúlyosabb környezetszennyezéséhez vezetett. Pompásan adagolja a feszültséget, üresjáratok nélkül vezet végig a fontosabb eseményeken. Átélhetjük a szokásos vihar előtti pillanatokat és a kitörés elemi erejét is érezhetjük. A főszereplők profin hozzák a karakterüket, ami ugyan nem túl rétegelt, de nagyon életszagú. Egyszerű munkások, akik jól akarják csinálni, amit kell. Kicsit olcsó húzás Malkovich-ot gonosz szerepre castingolni, de ha egyszer olyan jól csinálja. Szokás mondani, hogy az élet a legjobb forgatókönyvíró. Hát remélem sem sok ilyen sztorit akar még írni.

Mélytengeri pokol kritikaA történet feszes és pörgős, az expozíció rövid és egyszerű. A kitörés látványos és rémisztő, a túlélők menekülése egyszerre kaotikus és nyomasztó. A fejetlenség, a tanácstalanság érthető, és rémisztő erővel nehezedik az emberre. Ügyesen kerülik ki a bűnösökre mutogatást, de egyértelműen utalásokat tesznek a személyükre, nem mintha nem lenne egyértelmű. Ők is csak a kisebb ellenállás felé mozdultak a fentről érkező nyomás elől. Mert a határidő az határidő. Kerül, amibe kerül.

Meglepetést nem tartogató jó pedigréjű, telivér katasztrófafilm, annak minden kellékével. A látvány elsőrangú, de túlzásoktól mentes. A műfaj kedvelői biztosan örömüket lelik benne, de mindenkinek tudom ajánlani, nem fog csalódni.

Szrintem:

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. szeptember 29.

Forrás és fotó: Freeman Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..