Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei kritika

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei kritikaRansom Riggs remek ütemérzékkel írta meg a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című regényét: 2011-ben a Harry Potter-könyvszériának már négy éve végeszakadt, és a filmváltozat utolsó darabja is a moziba került. Sok rajongónál így keletkezett egy érzelmi vákuum, ki voltak éhezve a varázslatos utazásokra. És akkor jött a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, melyben ismét brit környezetet, a ’40-es évek hangulatát és különleges képességekkel rendelkező gyermekeket kapunk egy olyan főszereplő sráccal, akinek nincsenek barátai és tele van komplexusokkal. Ó és persze valamitől olyan különleges, hogy csak ő mentheti meg a többieket a pusztulástól!

A film gyártójának pechje, hogy nem tudta előbb moziba küldeni a filmváltozatot, mert már a nyakunkon a következő Harry Potter-széria, a Legendás állatok és megfigyelésük, ami viszont a Vándorsólymot… alaposan a háttérbe fogja szorítani, bár azért erre nem vennék mérget.

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei kritikaUgyan nem olvastam a könyveket, de Tim Burton tökéletesnek tűnt az adaptáció elvégzésére, már ha a szemgolyók megevése nem az ő agyszüleménye volt. Mert a végeredmény sok mindenben illeszkedik a legendás rendező stílusához: a helyszínek, a figurák, a színvilág és az, hogy az aranyos dolgok mellett olyan brutális képsorok vannak, amitől egy gyerek évekig rosszat fog álmodni. Emlékszünk még arra, amikor az Aliz Csodaországban kibökték szegény egérke szemét? Na, valami ehhez hasonlókat tessék most is elképzelni. Szóval bármennyire is meseszerű a történet, az ilyenek miatt nehezen fogja megtalálni a célközönségét.

Pedig a filmet tisztességesen felépítették: megismerjük a főszereplőt, annak múltját, majd az új, ismeretlen világot, a fenyegetést és a végén pedig egy valóban látványos jelenetsort követően jöhet a happy end, ami szerencsére csak annyira nyitott a folytatásra, amennyire kell. Azonban hiába a kreatív lények, az „időhurkok” és a horrorisztikus elemek, mind-mind ismerősek valahonnan. Nem bántóan, csak éppen annyira, amennyire elegendő lesz ahhoz, hogy könnyen megfeledkezzünk róla.

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei kritikaNagyobb baj, hogy az utolsó fél óra hiába látványos és mozgalmas, totál szétesett és mindent alárendeltek a forgatókönyv kedvéért, még a józan észt is. A zeneválasztás pedig egy ponton kriminálissá is vált, alaposan megölte a vásznon látható akció hangulatát.

A szereplők ugyan tisztességesen alakítottak, de a főszereplőt alakító Asa Butterfield megint nem nyújtott valami emlékezeteset. Eleve rossz előjel, ha ő benne van egy filmben: az Akadémiának csontig benyaló A leleményes Hugóra már senki se emlékszik, a Nanny McPhee és a nagy bumm bukásának a koppanása még most is visszhangzik, a Végjátékot pedig igyekszik mindenki mihamarabb elfejteni. (Ha ez a film is megbukik, akkor én a stúdiók helyében a büdös életben nem adnék a srácnak több munkát.)

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei kritikaEva Green alakítása ezzel szemben kifejezetten szimpatikus volt, ami után nehéz elképzelni, hogy ez a nő volt a 300 folytatásának a főgonosza, aki lassított felvételben szexelt. Samuel L. Jackson meg… Samuel L. Jackson. Az egyik legmegbízhatóbb színész, ennyi.

Igazából egyszer érdemes megnézni, de egyrészt nem 3D-ben, mert az semmit se ér, másrészt pedig ne várjunk tőle csodát. Ha a Harry Potter egy igazi varázsló, akkor ez csak egy mezei bűvész, amelyik néha elejti a kártyalapokat a kezéből. Cuki, de könnyen felejthető. Nem ez lesz Burton „nagy visszatérése”, pedig szerettem volna.

Szerintem:

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2016. szeptember 29.

Forrás és fotó: InterComRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..