Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Casablanca kritika

Casablanca kritikaIdőtlen klasszikus. Nem túlzás azt állítani a Casablancáról, hogy minden idők egyik legjobb és legismertebb filmje. Idén 74 éves, de értékei semmit sem koptak a hosszú évek alatt, sőt! Mint a jó bor, csak érik tovább. Pedig nem volt könnyű szülés. Ahogyan róla kritikát írni sem az, hiszen mi olyat lehet írni róla, amit még nem olvasott az ember. De majd igyekszem!

Casablanca 1942-ben igencsak felkapott hely volt, sok menekült itt várta sorsa jobbrafordulását. Francia terület, de nem megszállt, noha a németek keze ide is elér. Menekültek, csempészek, ügyeskedők, kémek, korrupt rendőrök és még ki tudja kik átmeneti gyűjtőhelye ez az észak-afrikai kikötőváros, ahol nem veszélytelen az élet. Rock Blaise (Humphrey Bogart) egy felkapott mulató tulajdonosa, cinikusan és igen ittasan tölti az egyre unalmasabb napjait. Már-már baráti viszonyt ápol Renault kapitánnyal (Claude Rains), a város igencsak korrupt rendőrfőnökével. Ebbe az “idillbe” rondít bele Stasser őrnagy, Conrad Veindt), a német fejes, aki két megölt német futár gyilkosa után nyomoz, és határozott célja van. Ez a cél nem más, mint kézre keríteni Victor Lászlót (Paul Henreid), a híres szabadságharcost, aki nemrég szökött meg a németek lágeréből, és Casablancába igyekszik. Vele tart gyönyörű felesége Ilsa (Ingrid Bergman) is. Összeérnek a szálak, kiderül, Ilsa még Párizsból ismeri Rick-et, akivel igencsak jó viszonyban voltak, és Sam-et (Doolye Wilson), a zongoristát, akinél senki sem játssza jobban a “Múlik az idő”-t (Time Goes by). Vajon lángra lobban a régi szerelem, vajon sikerül Lászlónak Amerikába szöknie, vajon mindenki, az, akinek látszik?

Casablanca kritikaNem lenne klasszikus film, ha nem lenne magyar vonatkozása. Michael Curtiz (szül. Kaminer Manó) itthon Kertész Mihályként ismert. Ötször jelölték Oscar-díjra, és ezért a filmért meg is kapta. De hazánk szülötte Peter Lorre (Löwenstein lászló) és S.Z. Sakall (Gartner Sándor) is. Előbbi Ugarte-t, az embercsempészt, utóbbi a főpincért játssza, szerepük igencsak jelentős. És a Victor László név is inkább magyar, mint Csehszlovák. 🙂

Annak idején a készítők sem gondolták, hogy egy addig még sehol be nem mutatott színdarab mozis adaptációja, ilyen hatalmas siker lesz. A forgatás igencsak bonyodalmas volt. A érthetetlen akcentusú rendező, a percenként változó forgatókönyv, a permanensen részeg Bogart, a változó politikai helyzet nem könnyítette meg az alkotás folyamatát. És mégis sikerült egy remek filmet összehozni, amit az Akadémia is 3 díjjal jutalmazott. Sokat köszönhettek a kiváló színészeknek, akik mind nagyszerűen helytálltak. A rendező erős kézzel tartotta a gyeplőt.

Casablanca kritikaHogy mitől ilyen sikeres ez az alapvetően egyszerű romantikus film? A színészei játékon kívül a történet és a briliáns dialógusok teszi naggyá. A szerelem ugyan központi elem, de nem az egyetlen vagy akár a legfontosabb motívum. Megjelenik a barátság, a hűség, a hazaszeretet, a politikai propaganda, a diplomácia, a bűnözés a korrupció. Egy-egy mondattal többet mondanak el ezekről, mint mások egy egész filmmel. A dialógusok hol könnyeden cinikusak, hol szívbemarkolóan érzelmesek, esetenként maróan gúnyosak. A jelenetek egy pillanat alatt váltanak szimpla beszélgetésből lélekemelően forradalmi hevületbe, majd kegyetlenül realistába, mégsem érezzük mesterkéltnek, sőt csak előremozdítják a cselekményt. Üresjárat szinte nincs is a filmben, minden mozzanatnak jelentősége van. A film ugyan fekete-fehér, de a karakterek annál színesebbek. Nincsenek túlbonyolítva, de mindnek van érthető motivációja, célja, jelleme. Ezek egyvelege adja a film savát-borsát, de olyat, amelyet bármelyik mai rendező megirigyelhet.

Én magam tizenévesen láttam először. Akkor csak Rick lazasága és Bergman szépsége kötött le, de minden egyes újranézéssel éreztem, hogy ez a film többről szól. Idővel egyre több elemét értettem meg, és egyre jobban tetszett. Ettől klasszikus egy mű, hogy az idő nem koptatja el, és sokadszorra sem unjuk meg, sőt!

Most újra moziban is látható, ott ahová szánták. Eredeti hanggal, magyar felirattal, hogy ne maradjuk le semmiről. A felirat ugyan nem a legjobb, de nem vészes. Érdemes rászánni az a kb. 100 percet, mert a filmművészet egyik kiemelkedő darabja, de nem görcsösen művészi, hanem stílusosan szórakoztató.

Az imdb-n minden idők 32. legjobbjának tartják, 8,6 ponttal. Furcsamód az RT-n “csak” 97% az indexe.

Szerintem: … 😉

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. szeptember 22.

Forrás és fotó: Pannonia EntertainmentRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..