Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Snowden kritika

Szigorúan piszkos ügyek

Snowden kritikaWhistleblower. Magyar nehezen fordítható kifejezés. Azokat nevezik így, akik önként felhívják a figyelmet valamilyen jogsértésre, és információt nyújtanak róla a hatóságoknak, sajtónak, közvéleménynek, stb. A dolog pikantériája, hogy a “sípfújó” legtöbbször maga is részese, vagy volt a gazságnak, de ilyen-olyan okokból inkább a jó oldalra állt. Sorsuk nehéz, sokszor a saját barátaikat, családtagjaikat, munkáltatójukat kell lebuktatniuk, így sokan árulóként tekintenek rájuk. Megítélésük nem mindig egyszerű, bár vannak egyszerűbb ügyek. Edward Snowden esete nem milyen.

Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) szépreményű fiatal, aki követve a családi hagyományt katonai pályára lép. Ám egy baleset miatt alkalmatlanná válik a katonai szolgálatra. Az élet ugyan nem habos torta, de van más módja is a haza szolgálatának, például a különböző titkosszolgálatok. Esze és pedigréje miatt Corbin O’Brian (Rhys Ifans) ad neki egy lehetőséget, és A CIA a keblére öleli a zöldfülű informatikust. Még barátnőre is lel, a csinos és igen liberális Lindsay (Shailene Woodley) személyében. Ám az ügynöki munka nem Edward műfaja, ő inkább a monitorok előtt érzi jól magát. A CIA után külső tanácsadó lesz lesz, különböző pozíciókban, jó fizetésért és némi morális flexibilitásért cserébe. Ahogy egyre jobban átlátja a rendszert, nem tetszik neki, amit nap, mint nap tapasztal. És amikor már nem bírja tovább, akkor a sajtóhoz fordulva megfújja azt a bizonyos sípot. És ennél fülsiketítőbb sípot még senki sem halott, a titkosszolgálatok és a kormány alig bírja füldugóval. De a szellem kiszabadult a palackból, és elég sokan kompromittálódtak. Elkezdődik az összehangolt akció a kárminimalizálásra és egyben hajtóvadászat indul Snowden ellen, mert mégiscsak törvényt szegett.

Snowden kritikaOliver Stone rendező évtizedek óta a mindenkori kormány nagy kritizátora és Amerika “lelkiismerete”. Most sincs ez másként, igyekszik leleplezni a bürokraták ármánykodását, amely a magánélet szentségét sérti holmi nemzetbiztonsági és/vagy terrorveszélyre hivatkozva. És valahol igaza van. Persze az öreg kissé szélsőbalos elfogultsága nem mindig szimpatikus, de ez most alig tapintható. Nincs már alkotói munkásága csúcsán, a nyolcvanas években volt (A szakasz, Tőzsdecápák, Született gyilkosok, Scarface), de azért még érti a szakmát. Most inkább biztonsági játékot játszik, nem akar túl mélyre ásni, nem üvölti az arcunkba a szokásos elméleteit. Fókusza kettős. Nemcsak Snowdent mutatja be, de azt is, ami ellen küzd. A fiatal idealista, a hazáját őszintén szolgálni akaró polgár néhány év alatt kiábrándul a hatalom machinációiból, mert az már régen letért a helyes útról. Ő csak jót akar, és tisztában van a következményekkel. Kissé még naiv, de elszántan hisz a célja nemességében, ez ad neki erőt, hogy végig csinálja.

Életrajzi filmként nagyon sok múlik a címszereplőn, és ebben Stone most sem hibázik, jól választott. Gordon-Levitt teljesen Snowdenné válik, hitelesen hozza a karaktert. Mellette viszont mindenki más hangsúlytalan, ami nem hiba, elvégre mégis csak ő a fontos. Viszont ez nem jelenti, hogy rosszul játszanak, csak kevés idejük van. Azért szinte mindenkinek jut egy-egy jó pillanat. A színészgárda impozáns: Nicholas Cage, Timothy Olyphant, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Joely Richardson, Scott Eastwood. Mondjuk neki lesz egy kis beszélgetése apuval, aki tőről metszett konzervatívként nem lesz a film nagy rajongója. 🙂

Snowden kritikaA rendezés nem kiemelkedő, de tisztességes, bár van pár megmosolyogtató pillanat. A dramatizált történet persze néhol egyszerűsít, de a lényeget nem téveszti szem elől. Viszont kerüli a téma mélyebb vetületét. A másik oldal szinte nem is kap szót és akkor is nagyon klisés.

Tisztes munka napjaink egyik meghatározó eseményéről, amitől kissé megnő az átlagember paranoia szintje. Stone rajongóknak kötelező, de színeszek miatt más sem fog csalódni. Sajnos szinkronos vetítés volt, de adják feliratosan is, én azt ajánlom!

Szerintem:

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. szeptember 16.

Forrás és fotó: Cinetel
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..