Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Sully – Csoda a Hudson folyón kritika

Sully - Csoda a Hudson folyón kritikaAmerika szereti a hősöket. Mindegy, hogy fikciós vagy valós személy, antihős vagy jószándékú, régi koroké vagy napjainkban él(t). Ezért olyan nagy siker náluk a szuperhősös képregény, nagyobb, mint máshol másutt. Mert kell nekik, szükségük van rá. Az egy mélyebb elemzést megérne, hogy miért van ez így, de így van. És ha igazi, vagyis talpig amerikai a hős, akkor bizony filmvásznon a helye. Ebből egyenesen következik, hogy Chesley Sullenberger (Sully) kapitány sorsa sem lehet más. Csupán az kérdés, ki rendezze, és ki játssza a címszerepet.

Sullenbereger kapitány (Tom Hanks), ismerőseinek csak “Sully”, éli a polgári pilóták életét. Dolgozik, feleségével neveli két lányát, és sokat van távol. Berepülte már az egész országot, csendben és megbízhatóan tette a dolgát. Egészen 2009. január 15-ig. Helyi idő szerint fél négy előtt pár perccel felszálltak New York LaGuardia repülőteréről és Charlotte felé vették az irány, amikor útjukat egy nagyobb madárraj keresztezte. Kikerülni már nem tudták, és néhány belerepült madár tönkre tette mindkét hajtóművet. Visszafordultak, hogy kényszerleszállást hajtsanak végre, Sully azonban tudta, hogy ilyen alacsony magasságon, siklórepülésben már nem érnek oda, így az egyetlen elérhető leszállási pontot választotta. A jéghideg Hudson folyót.

Sully - Csoda a Hudson folyón kritikaSzáz utassal és ötfőnyi személyzettel ez istenkísértés volt, mert a vízre landolások szinte sohasem sikeresek. Eddig a történet, és innen kezdődik a csoda. Ugyanis Sully nemcsak egyben tette le a gépen a jeges vízre, de az időben odaérkező vizimentőknek és egyéb hajóknak hála, mindenkit ki tudtak menteni. Mind a 155 gépen lévő személy, kisebb-nagyobb sérülésekkel, de túlélte a balesetet. Ez a csoda része a történetnek. Ami ez után jött az a nyomozás, hogy pontosan mi is történt, és jól döntöttek-e Jeff Skiles (Aaron Eckhart) másodpilótával. Az NTSB (A nemzeti légügyi hatóság ottani megfelelője) alapos nyomozást, és felelőst akar.

Sully - Csoda a Hudson folyón kritikaClint Eastwood kiváló rendező, de most mintha nem találná a helyét. A történet egyszerű, nem nagyon van mit boncolgatni rajta, és ez neki kevés. Félreértés ne essék, most is odateszi magát, de ebben a történetben nincs több. Sully hős, amit tett, az tényleg egyedülálló, így ebben nem nagyon van konfliktus. A nyomozás, és a bürokratikus herce-hurca visz némi színt a történetbe, de így viszont Sully lelki vívódásaira kevesebb idő marad. Szerencsére Hanks most is jó, mint mindig, de kár Eckhart-ot egy ilyen apró szerepre “elpazarolni”.  Tisztes iparos munka egy tapasztalt öreg rókától, még ha magasabb szinten is.

Sully - Csoda a Hudson folyón kritikaAmi viszont lélegzetelállítóan jól sikerült, az a baleset bemutatása. A külső felvételek, a pilótafülkében tapintható feszültség, az személyzet higgadtsága, az utasok rémülete, a repülésirányítók igyekezete, mind-mind élettel teliek, hiteles atmoszférát teremtenek.

Az egész film tulajdonképpen egy Légikatasztrófák dupla epizód, csak kicsit több pénzből, így jobb a látvány és még jutott pénz A-listás színészekre is. Mindenre jut egy kis idő, de semmire sem sok. A baleset látványos és többször is átélhetjük. Cserébe a személyes szál kevésbé hangsúlyos. Ennek köszönhetően viszont nincs se túlírva, se elnyújtva. Eastwood a lényegre összpontosít, és nem engedi, hogy elkalandozzon a figyelmünk. Valamiért nagyon bírja az életrajzi filmeket, ez zsinórban már a negyedik ilyen rendezése. Hanks másodszor kapitány, és neki is fekszenek az ilyen filmek (Phillips kapitány, Kémek hídja stb). Vagyis ez egy remek találkozás, hiszen ők ketten még nem dolgoztak együtt. Csak így tovább!

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. Szeptember 8.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..