Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Vaksötét kritika

Vaksötét kritikaA Vaksötét alapötlete zseniális: három kisstílű bűnöző betör egy vak öregemberhez, mivel úgy tudják, hogy egy egész vagyon fölött csücsül. Aztán persze kiderül, hogy öreg róka nem vén róka, pláne, ha iraki veterán az illető. Illetve az, hogy egy zárt, sötét épületben a vak az úr. A betörők pedig szívnak, mint a torkosborz.

Kérdés, hogy ezt a koncepciót fenn lehet-e tartani 90 percen keresztül? Sajnos nem lehet, pedig a film becsületére legyen mondva, hogy próbálkozik rendesen. Vannak kisebb-nagyobb fordulatok, bár sokszor ezek szembe mennek a józanésszel. A vak ember (Stephen Lang) karaktere például meglehetősen szelektív hallású: van, amikor egy puszta lélegzetvétel megsegíti őt, máskor azonban vígan lehet trappolni cipőben.

Vaksötét kritikaEzek azonban apróságok, a legtöbben túl tudunk lépni ezeken, mivel egy ideig valóban izgalmas nézni ezt a szokatlan felállást. A nagyobb gond az, hogy egy macska-egér játékot ilyen minimalista körülmények között (értsd: lezárt ház) tényleg nem lehet hosszabb távon eladni, és bizony a feszültség fokozatosan lanyhul. Unalomba azért még nem fakad, de izgulni sincs nagyon miért, mert kevés időt kaptunk a karakterek megismerésére.

Egyedül a női főszereplőről (Jane Levy) tudunk meg egy kicsit többet, és nála tökéletesen működik is a motiváció, míg társa kapcsán be kell érnünk egy langyos plátói szerelemmel. Na jó, az öreg lelki világába is betekintést nyerhetünk, bár az számomra nem világos, hogy miért ül a pénzén, és mondjuk miért nem teremt magának jobb körülményeket?

Vaksötét kritikaSzintén nem volt szerencsés a film időzítése sem, hiszen nem olyan rég látott napvilágot a Netflixen a Hush c. horror, ami hasonló koncepcióban gondolkodott. Csakhogy a siketnéma, kiszolgáltatott nő tortúrája az erdő közepén sokkal több izgalmat rejtett magában, pedig ott sem sikerült végig fenntartani a feszültséget. Innen egyszerűen hiányzott valami plusz, amitől lehetne izgulni, és az eredeti angol címéhez hűen, levegőt visszatartani.

A Vaksötét ugyan egy üde színfoltja a jelenkor horrorjainak, de attól még nem lesz egy klasszikus. Egy jó ötlet, de sajnos semmi több. Jobban működött volna rövidebb játékidőben, egy szkeccsfilm részeként. Azért egyszer érdemes megtekinteni.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2016. augusztus 25.

Forrás és fotó: InterCom
Olvasd el ezeket is!

5 Comments on Vaksötét kritika

 1. RÉSZBEN egyet értek DIEMistress-sel.
  Mármint a hangokat szerintem is a dramaturgia indokolja, és én személyesen is ismerek olyan embert, akinek a léptei puhák, de a légzését csukott ajtón át is hallani, ebbe én nem kötöttem bele.

  Megértem az öreget is: Megegyezett peren kívül, mert nem kárpótolhatja őt más, csak egy gyerek, és annak kell megadnia, aki ezt elvette. (ez egyben a gázoló büntetése is) A pénzt azért őrizte, mert ha a szülés után TÉNYLEG (kétlem) elengedi a csajt, akkor neki gyerekkel együtt menekülnie kell, hiszen amit tett, azért az USA-ban simán jár a halálbüntetés.
  És itt jön az, hogy nem értek egyet DIEMistress-el: a bácsi nem jelezte, hogy eltűnt a pénz, és nem szólt, hogy hiányzik a pénz. miért?
  Hát, marhára nem cukiságból! Ha előkerül Rocky, szépen beszámol az emberrablásról, és arról, hogy Cindy akarata ellenére esett teherbe. A veterán minimum életfogytiglant kap. MINIMUM.
  A befejezést vehetjük úgy, hogy a bácsi nem szólt, és ez pénz a hallgatás ára, vagy úgy, hogy nem szólt, mert személyesen akarja megkeresni, és elintézni a csajt. Nyitva marad. Szerintem.
  Money halálát még nem sajnáljuk. Ő direkt nem volt szimpatikus, neki az volt a szerepe, hogy meghaljon, és a néző is érezze, hogy nem babra megy a játék.
  És ennyit is a szimpátiáról én kb. a felénél elkezdtem a betörők javára szurkolni, az öregember pszichotikus, veszélyes, őrült és egyszerűen gonosz.

  Logikai gikszer pedig sok van
  1) Ott a csaj (Cindy) megkötözve, a KEZE SZABAD. Oké, a szája nem. De én speciel ha ott vagyok órákig a pincében egyedül, valahogy lemarom a fejemről az a bőr szíjat, és aztán szépen elkezdem rágni a kötelet, ami a szobában tart. Oké, mondjuk, hogy nem kötél, hanem acéldrót volt. Próbálkozni azért lehet, és a fejéről az izét simán leszedhette volna. A kiszabadító is. (mindegy, legalább nem volt zavaró Töröcsik Franciska magyar akcentusa, vágom)
  Tovább: Cindy menekülés közben végig botladozik. Miért? A LÁBA SEM VOLT MEGKÖTVE! Volt mozgástere! Nem volt elgémberedve a béklyóktól, semmi ilyesmi….
  Mindegy.
  2) Oké, ez nem annyira logikai, de azért zavaró, hogy a kutyák végig csóválják a farkukat. Szinte látom, hogy a sarokban ott a kiképzője a jutalomfalatkával. A szellőzőben, az autóban, a ház mellett, szinte végig. Kb akkor ijesztő, ha nem látom a farkát, mert egyébként marha barátságos az eb (ebek) végig. Mondjuk pont olyan elszántan küzd a csaj, mint anyám, ha kutyát lát, és a veszély is pont ugyan az: legrosszabb esetben kutyanyálas lesz az arca, az meg ugye büdös…
  3) Miután az öreg elkapja Rocky-t, egy fekete lébe áztatja Cindy és Money holttestét. A film végén pedig a híradó közli, hogy két férfi holttestét találták, és az öreget. HOGYAN találták meg Money-t? Akárhogy számolom, a házban 5-en voltak, Rocky, Cindy, Alex, és Money meg a Veterán katona, tehát Money-t megtalálták. Cindy-t nem?
  Kinyitottak egy tartályt, a többit nem?
  Az öregnek csak nem volt ideje eltüntetni, hiszen ahhoz nagyon megsérült, és a rendőrök is szirénáztak, azonnak ott voltak a helyszínen, ez volt az utolsó előtti jelenet.
  És ha megtalálták, Cindy testét hogyhogy nem vetődött fel kérdés?
  A boncolás nem mutatta ki,hogy terhes volt a veterán gyerekével, és nem keresték az a lányt amúgy már régóta?

  Tovább nem is sorolnám, engem ezek zavarnak a legjobban.

  Én személy szerint végig Alexnek szurkoltam, a kis lúzer, aki beleszeret az első csajba, aki szóba áll vele, aki szeretne piti maradni, aki nem akar betörni a bácsihoz, aki ellenzi a fegyvert, aki már az elején kimegy a házból, csak olyan hülye, hogy visszafordul, aki nem akarja elvinni a pénzt, aki még fel is adná magát, csak vége legyen.
  Piszkosul sajnáltam volna a halálát, de meghalt (vagy halottnak hittük) kb. háromszor. vagy többször.
  Annyiszor veszti el az eszméletét, hogy tényleg nem elég megrázó egy idő után a dolog, ráadásul groteszk, hogy hány helyzetből lábal ki, a végén szinte azt vártam, hogy átmegy rajta a golyó, ő meg vállat ránt, és megy tovább.

 2. Nekem tetszett a film. Pontosan azt kaptam, amit beígértek: egy jó thrillert. Izgultam is, drukkoltam a csajnak, meg is lepődtem egy kicsit. Be kell vallanom, az elején még nagyon sajnáltam az öreget. Undorítónak találtam, hogy egy ilyen emberhez törnek be, kihasználva a fogyatékosságát, amit ráadásul katonaként “szerzett”. A másik oldalon ott volt a lány, aki igazából csak normális életet akart magának meg egy normális gyerekkort a kishúgának. Valahol őt is meg tudtam érteni. Viszont volt egy pont, mikor a szegény öreg vak bácsi nálam átment őrült pszichopatába. Persze mentségére szóljon, veterán katona, náluk gyakori a mentális zavar. Tudjuk mi történt a lányával, oké, aláírom, szörnyű lehetett, ahogy az is, hogy nem volt következménye. Bár az nem volt tiszta számomra, hogy peren kívüli megegyezés alapján kapta a pénzt. A peren kívüli megegyezés azt jelenti, hogy ő elfogadta a pénzt, amit a károkozó kártérítésként felajánlott, vállalva ezzel, hogy nem indít pert ellene. Miért fogadta el? Oké, hogy a lány apja gazdag és befolyásos. De azért ha akarta volna, perre vihette volna. Ez csak mellékes, na mindegy. Amit művelt, akár beteg volt, akár nem… egy ilyen embert nem tudtam sajnálni. Imádkoztam, hogy ne maradjon életben, hogy több lánnyal ne tehesse meg, amit tett…
  “számomra nem világos, hogy miért ül a pénzén, és mondjuk miért nem teremt magának jobb körülményeket?” – Szerintem ez az ő esetében egyrészt nem volt lényeg, másrészt pedig a lehető legjobban el akart rejtőzködni a nyilvánosság elől. Tudjuk miért.

 3. Kritikáról beszélünk. Legalább annyi személyes tartalma lehet(ne) a kommentemnek, amennyi a cikkben szintén megjelenik.

 4. Illés Heni // 08/29/2016 at 21:35 //

  Köszönjük a véleményt, de a személyeskedést mellőzd! Köszönjük!

 5. “van, amikor egy puszta lélegzetvétel megsegíti őt, máskor azonban vígan lehet trappolni cipőben.”
  – A háttérzajokra azért érdemes odafigyelni, ahogy arra is, hogy gyakran a feszültségnövelés és a nézők miatt jól hallhatók mindezek pl.

  “számomra nem világos, hogy miért ül a pénzén, és mondjuk miért nem teremt magának jobb körülményeket?”
  – Nagyon nehéz lehet rájönni. Az öreg gyermekre vágyott, és korán sem olyan érzéketlen dög, mint amilyennek leírták. Ő vak és öreg. Már nem tud mit kezdeni a pénzzel, számára nincs is öröm az életben, csak egy szerető és szerethető lény, egy gyermek felnevelése. A pénzt szerintem ennek a gyermeknek és a gyermek neveléséhez tartogatta.

  Én izgultam végig. Az persze egy egész megszokott séma volt, hogy legalább egy túléli, viszont a stáblistáig reméltem, semmi komolyabb baja nem esik az öregnek. A film végi tudósítás végül rá is világított arra, hogy a film igazi antigonistái inkább a fiatal kölykök, mintsem az öreg, akinek nem csak a pénzt köszönheti a ribi, hanem azt is, hogy nem vágták rács mögé.

  Elbeszélgethetnénk kicsit az emberségről. Ez a film nem horror. Inkább Thriller, és inkább azon kategória, amit inkább ÉRTELMEZNI kéne, nem csak agyatlanul ülni oszt’ bambulni.

  Az öreg katona vitte nálam a pálmát. Imádtam, és örülök hogy életben maradt, noha milyen keserű áron?

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: