Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Vaksötét kritika

Vaksötét kritikaA Vaksötét alapötlete zseniális: három kisstílű bűnöző betör egy vak öregemberhez, mivel úgy tudják, hogy egy egész vagyon fölött csücsül. Aztán persze kiderül, hogy öreg róka nem vén róka, pláne, ha iraki veterán az illető. Illetve az, hogy egy zárt, sötét épületben a vak az úr. A betörők pedig szívnak, mint a torkosborz.

Kérdés, hogy ezt a koncepciót fenn lehet-e tartani 90 percen keresztül? Sajnos nem lehet, pedig a film becsületére legyen mondva, hogy próbálkozik rendesen. Vannak kisebb-nagyobb fordulatok, bár sokszor ezek szembe mennek a józanésszel. A vak ember (Stephen Lang) karaktere például meglehetősen szelektív hallású: van, amikor egy puszta lélegzetvétel megsegíti őt, máskor azonban vígan lehet trappolni cipőben.

Vaksötét kritikaEzek azonban apróságok, a legtöbben túl tudunk lépni ezeken, mivel egy ideig valóban izgalmas nézni ezt a szokatlan felállást. A nagyobb gond az, hogy egy macska-egér játékot ilyen minimalista körülmények között (értsd: lezárt ház) tényleg nem lehet hosszabb távon eladni, és bizony a feszültség fokozatosan lanyhul. Unalomba azért még nem fakad, de izgulni sincs nagyon miért, mert kevés időt kaptunk a karakterek megismerésére.

Egyedül a női főszereplőről (Jane Levy) tudunk meg egy kicsit többet, és nála tökéletesen működik is a motiváció, míg társa kapcsán be kell érnünk egy langyos plátói szerelemmel. Na jó, az öreg lelki világába is betekintést nyerhetünk, bár az számomra nem világos, hogy miért ül a pénzén, és mondjuk miért nem teremt magának jobb körülményeket?

Vaksötét kritikaSzintén nem volt szerencsés a film időzítése sem, hiszen nem olyan rég látott napvilágot a Netflixen a Hush c. horror, ami hasonló koncepcióban gondolkodott. Csakhogy a siketnéma, kiszolgáltatott nő tortúrája az erdő közepén sokkal több izgalmat rejtett magában, pedig ott sem sikerült végig fenntartani a feszültséget. Innen egyszerűen hiányzott valami plusz, amitől lehetne izgulni, és az eredeti angol címéhez hűen, levegőt visszatartani.

A Vaksötét ugyan egy üde színfoltja a jelenkor horrorjainak, de attól még nem lesz egy klasszikus. Egy jó ötlet, de sajnos semmi több. Jobban működött volna rövidebb játékidőben, egy szkeccsfilm részeként. Azért egyszer érdemes megtekinteni.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2016. augusztus 25.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

3 Comments on Vaksötét kritika

 1. Kritikáról beszélünk. Legalább annyi személyes tartalma lehet(ne) a kommentemnek, amennyi a cikkben szintén megjelenik.

 2. Illés Heni // 08/29/2016 at 21:35 //

  Köszönjük a véleményt, de a személyeskedést mellőzd! Köszönjük!

 3. “van, amikor egy puszta lélegzetvétel megsegíti őt, máskor azonban vígan lehet trappolni cipőben.”
  – A háttérzajokra azért érdemes odafigyelni, ahogy arra is, hogy gyakran a feszültségnövelés és a nézők miatt jól hallhatók mindezek pl.

  “számomra nem világos, hogy miért ül a pénzén, és mondjuk miért nem teremt magának jobb körülményeket?”
  – Nagyon nehéz lehet rájönni. Az öreg gyermekre vágyott, és korán sem olyan érzéketlen dög, mint amilyennek leírták. Ő vak és öreg. Már nem tud mit kezdeni a pénzzel, számára nincs is öröm az életben, csak egy szerető és szerethető lény, egy gyermek felnevelése. A pénzt szerintem ennek a gyermeknek és a gyermek neveléséhez tartogatta.

  Én izgultam végig. Az persze egy egész megszokott séma volt, hogy legalább egy túléli, viszont a stáblistáig reméltem, semmi komolyabb baja nem esik az öregnek. A film végi tudósítás végül rá is világított arra, hogy a film igazi antigonistái inkább a fiatal kölykök, mintsem az öreg, akinek nem csak a pénzt köszönheti a ribi, hanem azt is, hogy nem vágták rács mögé.

  Elbeszélgethetnénk kicsit az emberségről. Ez a film nem horror. Inkább Thriller, és inkább azon kategória, amit inkább ÉRTELMEZNI kéne, nem csak agyatlanul ülni oszt’ bambulni.

  Az öreg katona vitte nálam a pálmát. Imádtam, és örülök hogy életben maradt, noha milyen keserű áron?

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: