Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Micsoda spanyol éjszaka! kritika

Micsoda spanyol éjszaka! kritikaMilyen egy szilveszteri TV-műsor? Közkedvelt és népszerű előadók lépnek fel és fülbemászó örökzöldekkel szórakoztatják a publikumot, a műsorvezetők szájából röpködnek a „kint mínusz tíz fok van, de a hangulat forró”-típusú szellemességek, a közönség pedig önfeledten tapsol, nevet és szórakozik. Ugye jó bulinak hangzik? Álex de la Iglesia filmjében, a Micsoda spanyol éjszakában pont egy ilyen televízió műsornak a felvétele zajlik. Az érdekesség pedig az, hogy a színfalak mögött sokkal nagyobb a buli, mint amit a képernyőn látni lehet.

Máshogy nem is lehetne, hiszen az egész show hazugságokra épül. Még csak október van, messze még a szilveszter, de az „egyenesben sugárzott” felvételeknek jó előre meg kell lenni. A közönségként meghívott statiszták igazából szörnyen érzik magukat. Érthető, nem felemelő a műanyag finomságokkal megrakott asztal mellett órákon át ülni és parancsszóra tapsolni és nevetni. Egyedüli megváltás számukra az egyik élelmes statiszta által az asztal alól osztott valódi pia, illetve az ilyen helyzetben gyorsan bimbózó szerelmi kapcsolatok. A munkanélküli Jose (Pepon Nieto) is szívesen szabadulna, de a vad szenvedéllyel felé közeledő Paloma (Blanca Suárez) és a számára sokat jelentő gázsi mégiscsak ott tartja. A cselekmény előrehaladtával persze a latin férfiak életében mindenütt ott lévő mama is megjelenik a háttérben.

Micsoda spanyol éjszaka! kritikaA fellépő sztárok sincsenek jobb helyzetben. A műsorvezetők egymással szembeni rivalizálása sok gondot okoz. Adanne (Mario Casas), a szívtipró énekes épp csak megúszta, hogy egy rá negatív fényt vető videó kikerüljön a youtubera (lehúzott sliccel mászkált az utcán és egy szemfüles járókelő felvette telefonnal), „bikás” természete újabb bajba sodorja. Az öregedő bonviván Alphonso (Raphael) ellen szintén valami készül, kint pedig a stúdió nemrég elbocsátott ötszáz alkalmazottja tüntet egyre erőszakosabban és erőszakosabban. Ráadásul a felvételre bejut egy furcsa alak, akinek folyamatosan tikkel a szeme, pisztoly van a zsebében, a gyógyszere pedig időnként szó szerint elgurul…

Micsoda spanyol éjszaka! kritikaÁlex de la Iglesia filmjének alapötlete zseniális. Adva van egy show műsor, ahol minden hazugság, mindenki (kivéve talán az alapvetően aranyszívű Adannet) megjátssza magát, és senki, de senki nincs aki jól érezné magát a felvétel közben. És mindez azért, hogy a néző torkán majd lenyomják, mint az önfeledt mulatozásról szóló szilveszter csúcspontját jelentő műsort. A film készítői nem szólnak nagyon direktbe a média hazugságairól (általában nincs szó bármifajta erkölcsi igazságokról), de kétségtelenül ott van a történetben, akárhova is nézünk.

Micsoda spanyol éjszaka! kritikaKétségen felül nagyon vicces filmről van szó. Sok, egymással „egyenrangú” szereplőt mozgat a film, mégsem olvadnak egybe. Mindegyikük megtestesít valami ember tulajdonságot, vagy élethelyzetet, amin nevetni lehet. (Igazából sírni is lehetne rajtuk, de mindannyian tudjuk, hogy a humor a legjobb a feszültség oldására.) Jose a „lúzer”, Paloma a mondák szenvedélyes és titokzatos balsorsot hozó asszonya, Raphael az önimádó, de már kiöregedett művész, Adanne pedig a falu bikája. De feltűnik a törtető és erkölcstelen menedzser, a non-stop bagózó, flegma hangmérnök, a meg nem értettségbe beleörült tehetség és megannyi vicces (vagy inkább tragikus?) figura.

A színészek közül talán a két énekes kapja a legfőbb szerepet, mindkettejük teljesítménye figyelemreméltó. Az mimikájukban benne van az egész jellemük, egy-egy arckifejezésük elég ahhoz, nevessünk. De a folyamatosan kínosan feszengő Jose is nagyon mulatságos. Röpködnek a jó és sokszor váratlan poénok, tényleg vérbeli vígjátékról van szó. Csupán egy dolog miatt maradhat rossz szájíz, az igazságérzet azt diktálta volna, hogy Alphonso története más véget érjen. (Ezt az igencsak negatív szereplőt egy Spanyolországban népszerű énekes alakította, könnyen lehet, hogy ezért „kedveztek” neki.)

Egyetlen dolgot sajnálok nagyon a filmmel kapcsolatban. Azt, hogy nem szinkronizálták. Gondolom ennek anyagi okai lehettek elsősorban, de így is vérzik a szívem. Ha a (sok esetben a háttér miatt nehezen kiböngészhető) szöveget kell olvasni, akkor erodálódik a poénok nagy része. Persze így is sokat nevettem, de ez a film élvezeti értékéből ez nagyban levont.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2016. augusztus 11.

Forrás és fotó: Vertigo MédiaRelatedPost

1 Comment on Micsoda spanyol éjszaka! kritika

  1. Én jót szórakoztam rajta. Igazi, könnyed kikapcsolódást nyújtott.

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: