Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Szex, mámor, rock’n’roll kritika

Én és a kicsöcsém

Szex, mámor, rock'n'roll kritikaA szeretet és megértés nélkül nevelő, „mérgező” szülővel szemben a gyerek sokáig tehetetlen, elhiszi, hogy amit az apja, vagy az anyja csinál, az természetes és jó. Aztán egy idő után fellázadhat, teljesen elutasíthatja és megtagadhatja a „felette lévőket”. De a megnyugvást általában az hozza, ha bizonyos értelemben megbékél a szülővel, esetleg sikerül kialakítani egy normális kapcsolatot vele és észreveszi, hogy az apaként, vagy anyaként leszerepelt, de vannak neki is pozitívumai. Tragédia, ha a teljes elutasítás fázisában a szülő meghal, ilyenkor a gyerekben rengeteg örökre lezáratlan kérdés és feszültség marad. A Szex, mámor rock ‘n’ roll főszereplőjének, Jonak (Stef Aerts) bizonyos értelemben szerencséje van. Bátyja, Frank (Tom Vermeir) amolyan apa-pótlék mellette, pontosan ugyanazokkal a jellembeli fogyatékosságokkal, mint a családfő. Így a fiatal fiú amolyan „második esélyt” kap, hogy érett módon rendezzen egy igencsak bonyolult és fájdalmas kapcsolatot.

A fiatal Jo a Belgica nevet viselő bár újdonsült tulajdonosa. (Az nem derül ki pontosan,  miként „pottyant ölébe” a szórakozóhely, de az biztos, hogy saját erőből érte el.) A nagy hírre idősebb bátyja is ott terem, pénzzel és ötletekkel száll be az üzletbe, amiket a fiatalabb fiú örömmel fogad. Franket természetesen nem csupán a testvéri szeretet és az anyagiak motiválják. Vidéken él feleségével, Isabelle-lel (Charlotte Vandermeersch), de már nagyon unja a békés és tisztes polgári életet. A bárban viszont megvalósíthatja ötleteit, az ő tervei alapján kibővítik a helyiséget, menő zenekarokat hívnak, és a Belgica egy szakadt, „csatornaszagú” lebujból hamarosan a környék leglátogatottabb szórakozóhelye lesz. Frankkal viszont fokozatosan elszalad a ló. Kezdetekben még a pultban állt és sört csapolt, egy idő után egyre inkább kiskirályként viselkedik, viszonyt kezd több alkalmazottal, folyamatosan „nyomja az anyagot”, utat enged agressziójának, balhézik. A bárban egyre feszültebb lesz a hangulat és egyre sokasodnak a problémák.

Szex, mámor, rock'n'roll kritikaFelix van Groeningen filmje játékidejének a nagy részét az teszi ki, hogy a bár (és a bár tulajdonosainak és személyzetének) történetét meséli el. De közben szépen és kidolgozottan végigvezet még egy szálat a történetben. Jo és Frank évek óta nem látták apjukat, aki annak idején – finoma szólva – nem bizonyult mintaapának. A férfi most egy kórházban haldoklik, Jo pedig bizonytalankodik, hogy meglátogassák-e – még egyszer utoljára. A történet ezen szála nagyon szépen kidolgozott, csak pár jelenetről van szó, de ezek mesterien vannak megcsinálva, nagyon szép és nagyon kerek egészet adnak. Annyira, hogy ez adja a hátteret, ez helyezi kontextusba Frank családi életét, illetve a két testvér viszonyát.

Szex, mámor, rock'n'roll kritikaA Szex, mámor rock ‘n’ roll-t pont ezt teszi felejthetetlenül izgalmas filmmé. A játékidő nagy részét, a Belgica-beli bulik teszik ki. Szól a zene, tombolnak a fiatalok (és a nem annyira fiatalok is), rendesen fogy az alkohol és a kokain, villóznak a fények. Közben pedig az alkotás teljesen másra van „kihegyezve”, nem elsőrangú szándéka, hogy a partizásról és tudatmódosító szerek használatáról (és annak veszélyeiről) mondjon bármit. (De azért ezek részek is elég ütősen vannak megcsinálva, bennem egész mély nosztalgia tört a felszínre boldogult kamaszkorom után, amikor még minden hétvégi estét az Enyhe Fintor Klubban töltöttünk.)

Mindkét testvér magánélete kiemelt helyet kap a filmben, szintén nagyon szépen és kereken kifejtett szálak ezek, mindenféle zavaró hamisság nélkül. A két testvér szerelmi kapcsolati mintha egymás inverzei lennének. Frank teljesen elhanyagolja a családját, a mélyebben érző Jo esetében pedig a választott lány nem képes olyan szinten a felelősség vállalására, mint a fiú.

Összefoglalva: a Szex, mámor rock ‘n’ roll egy fergeteges parti- hangulatba becsomagolt lélektani dráma az apa-fia és az idősebb-fiatalabb testvér kapcsolatról, illetve ezekkel szorosan összefonódva a felnőtté, éretté válásról. A szokatlan „árukapcsolás” mindenképpen megér egy mozijegyet, kétlem, hogy Felix van Groeningen alkotása bárkinek is csalódást okozna.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2016. augusztus 11.

Forrás és fotó: Cirko Film
RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..