Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Szellemirtók kritika

Szellemirtók kritikaFilm még nem kapott ennyi lesajnáló és rosszindulatú kommentet, pusztán a hírre, hogy elkészül. Ez a negatív áradat csak erősödött az új Szellemirtók első trailer megjelenését követően. Nem könnyű egy régi klasszikust újra feldolgozni és a készítők nem átalottak radikális változásokat eszközölni az alapanyagon. Volt, aki a teljes nőiesítést kárhoztatta, feminácikat kiáltva, volt, aki a színészeket kritizálta, hogy nem érnek fel a régi elődökhöz. Az első önmagában nem baj, ezt nem is kell magyarázni, csak jól kell csinálni. A második viszont nettó baromság, hiszen az új gárda nagy része ugyanúgy a Saturday Night Live szkeccsshowban edződött, mint az 1984-es film fő arcai. Na de milyen a kész film?

Szellemirtók kritikaErin Gilbert (Kristen Wiig a pozíciója véglegesítésére váró fizikus a Columbián. De a múltja utána nyúl. Előkerül egy régi könyve, amiben a szellemekről úgy ír, mint aki hisz bennük. Az állásának persze búcsút mondhat, kénytelen csatlakozni volt szerzőtársához, Abby Yates-hez (Melissa McCarthy), aki egy viccegyetemen még mindig a természetfelettit kutatja, mérnöktársával, Jillian Holtzmann-nal (Kate McKinnon). Eközben a szellemek sem unatkoznak, sőt egyre nagyobb számban bújnak elő, ami igencsak gyanús. A frászt hozzák például a jószándékú metróőrre, Patty Tolan-re (Leslie Jones), aki így a botcsinálta hármastól kér segítséget. A sok para és agyalás után fény derül a “nagy titokra” de addigra már késő és csak a kemény harc marad a túlvilágról ideözönlő rossz szellemek ellen. Mindez fizikai és verbális humorral tálalva, ahogy az eredeti két filmben megszoktuk. Sőt, még bizonyos szintű eyecandy-t is kapunk, illetve a hölgyek kapnak, Kevin (Chris Hemsworth), a jóképű, de teljesen idióta recepciós személyében.

Szellemirtók kritikaEgyes elemek visszaköszönnek az eredeti filmből, de kapunk újakat is bőséggel. Szerencsére nem szolgaian igyekeznek másolni a kultfilmet, de közben igyekeznek hűek maradni az alapanyaghoz. Ami meglepő módon többé-kevésbé sikerül is. Az szereplők jók, a komikum többször működik, mint nem, a sztori nincs túl bonyolítva és működik. A karakterek szinte azonosak. Kétkedő, lelkes, műszakis, feka, plusz a recepciós. Tényleg nem bonyolult. És a technika fejlődése miatt a látvány is elsőrangú, még ha a 3D nem is olyan ütős, mint lehetne. A látványvilág is erősen hajaz az elődre, ami szintén pozitívum.

Szellemirtók kritikaAzért nem kell olyan forrón enni a kását, van itt kritizálható dolog bőven. A  romantikus szálát elhagyták, ami nem feltétlenül baj, de annak idején nagyon jól működött. A történet faék, amit ráadásul el is nyújtanak. A techno bla-bla is túl sok, és nagyon kilóg a lóláb. És a humor. Sajnos ez inkább egy Paul FeigMelissa McCarthy film, amiben szellemek is vannak, mint egy Szellemirtók. Az ő munkásságuk nagyon rátelepszik a kész műre. A humora nem intellektuális és/vagy naív, hanem inkább fésületlen és olcsó. Kevésbé kifinomult, de vitathatatlanul képes megnevettetni.

Ami viszont becsülendő az az eredeti bizonyos fokú tisztelete. Szinte minden fontosabb színész (Rick Moranis kivételével) cameózik a filmben. Még Harold Ramis is, pedig ő 2014-ben elhunyt. Nem, szerencsére nem csináltak belőle szellemet.

Vicces, fogyasztható remake egy nagy klasszikusból. Szórakoztató, és ugyan nem ér fel az őseihez, de egy izzasztó nyári estén kellemes felüdülés lehet egy légkondicionált moziban.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. július 28.

Forrás és fotó: InterComRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..