Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Jason Bourne kritika

Jason Bourne kritikaAz, hogy a 2000-es évek egyik, ha nem leginkább meghatározó akciófilmje A Bourne-rejtély (és a két folytatása) nem képezi vita tárgyát. Frissességet hozott a kissé langyos zsánerbe, mindenkinek feladva a leckét. Voltak, akik jó tanuló módjára alkalmazták a látottakat (Craig-féle Bond), és voltak utánzó is. Pedig eszköztára a végletekig egyszerű, viszont pont ezért pengeélen táncol. Végy jó színészeket, adj nekik valamit, amit el is játszhatnak, legyen az bármilyen sovány is, majd megoldják. Adj hozzá némi történetet, lehetőleg egzotikus (európai) helyszíneken. A bunyók és a lövöldözések legyenek szépen koreografáltak. És mindezt tálald a lehető legrealistább stílusban, hogy hihetőbb legyen. És a nép látta, hogy ez jó. Sőt, egyre jobb.

Jason Bourne 2004-ben eltűnt a CIA és 2007-ben a nézők színe elől. Hiányát Aron Cross próbálta betölteni, mérsékelt sikerrel. Itt volt hát az ideje, hogy a harmadik, elpusztíthatatlan, JB monogramú gyilkoló gép visszatérjen a mozivászonra! Újra összeállt a nyerő páros Greengrass és Damon, hogy 9 év után visszaadják a népnek az ő amnéziás überügynökét. Na lássuk, sikerült-e nekik?!

Jason Bourne kritikaBourne (Matt Damon) éli világát valahol a Balkán déli részén, mint megélhetési fightclub huszár, aprópénzre váltva 30 millió dolláros értékét. Hiába, nehéz idők járnak manapság a kiugrott titkos ügynökökre. Úgy hiányoznak neki a régi társai, mint üveges tótnak a hanyatesés, de az élet egy szemét. Nicky Parsons (Julia Stiles) felbukkan és vele együtt a múlt egy nem kívánt szelete is. Jason olyan kérdésekre kap választ, amit még fel sem tett, de ez előhozza a CIA számára rosszabbik énjét, és nyomozni kezd. Tisztázni akarja, mi is történt az apjával, Richard-dal (Gregg Henry).

Hiába no, egy ügynök sem lehet igazi ügynök, sötét vagy legalábbis homályos múlt nélkül. Azért a Cég sem alszik. A jelenlegi igazgató, Robert Dewey (Tommy Lee Jones) ugyanúgy el akarja kapni, mint elődei, de ő nem rest a hagyományos módszerek mellett (lásd. képzett gyilkosok címszó alatt) a modernebbekhez is nyúlni. Ebben van segítségére Heather Lee (Alicia Vikander), a fiatal és talpraesett, bizonyítási vágytól égő informatikus-ügynök. Innentől jön a megszokott forgatókönyv. Macska-egérharc, gyalogos- és autósüldözés, bunyó, kettős játék, egymás oda-vissza szívatása. És persze mindezt nyakonöntik egy kis információszabadság vs. nemzetbiztonság kavarással, mert mostanság mindenki ezen parázik, teljes joggal.

Jason Bourne kritikaTúl sok újat egy 4. (vagy 5. nézőpont kérdése) részben nem lehet mutatni, meg a néző is inkább az ismerős ízekre vágyik, meglepetésre csak módjával, és szigorúan az eredeti recepthez igazodva. Ezt várjuk, ezt kapjuk. Megvan minden összetevő, sőt! Kapunk egy szokás szerint névtelen, de személyes motivációkkal terhelt ügynököt (Vincent Cassel), aki nem csak kötelességből igyekszik kinyírni kedvenc renegátunkat. Ilyen világ ez: “A pékek pékekkel barátkoznak, a vargák vargákkal. Az ügynökök megölik egymást.” Az akciójelenetek jók, a vegasi autósüldözés egyenesen zseniális, minden másodperce feszült és mozgalmas, ahogy kell. A színészek is kitesznek magukért. Az öreg Jones persze elemében van az aktuális főgenya szerepében, de ilyen arcberendezéssel nem is nehéz. Táskás szem még sosem volt ilyen kifejező. Vikander leigazolása szintén jó pont, úgy látszik a páros részek kedveznek a női ügynököknek. Hiteles alakítja a frissebb generáció eltérő nézőpontját, nem feledve, kicsoda és miért van ott, ahol. Damon pedig az a szószátyár humorzsák, aki eddig is volt. Ja nem, az a Dogma. Olvastam, hogy mindössze 25 sora van az egész filmben.

Jason Bourne kritikaAzért nem lehet teljes az visszatérés felett érzett öröm. A forgatókönyv ugyanis kissé lyukasabb a megszokottnál, így becsúsznak hibák. Az ilyen hibák miatt a film kevésbé realisztikus, ami pedig a franchise erőssége volt. Több a kütyü, több a God Mode. Kár érte. De ezzel együtt is egy remek film, ami megéri a mozijegy árát. Ahogy a harmadikban az első rész egyes elemi köszöntek vissza, így most a második momentumait ismerhetjük fel, de ez sem önismétlés, inkább csak konzisztencia.

Mindig jó látni, ha egy folytatás nem csak hű az elődökhöz, de rendesen meg is van csinálva, és nem nézi hülyének a közönségét, pusztán a kisajtolható dollárokat tartva szem előtt. Aki eddig szerette a Bourne-filmeket, annak ez is tetszeni fog, nem kell benne csalódnia. Aki pedig egyet sem látott az gyorsan pótolja, megéri!

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. július 28.

Forrás és fotó: UIP-Duna FilmRelatedPost

1 Comment on Jason Bourne kritika

  1. A harmadik szintjét szerintem nem éri el, sőt megkockáztatom, hogy a Jeremy Renner-es negyedikét sem.

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: