Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A klán kritika

A klán kritikaA mai, Amerika uralta filmes környezetben hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy szervezett bűnözés és gengszterek nem csak Az USA-ban, esetleg olasz- és Franciaországban vannak. Minden országban készítenek ilyen témájú filmeket, hol több, hol kevesebb sikerrel. Akár fikciós, akár valós alapokon nyugvót. Mai filmünk, A klán ez utóbbi csoportba tartozik, és a messzi Argentínából érkezett.

Argentína sosem volt a nyugalom szigete, legalábbis politikai szempontból. A múlt század nyolcvanas évei is az átrendeződésről szóltak, mindenki a helyét kereste az új vezetés alatt. Arquímedes Puccio (Guillermo Fracella) tisztes családapa, aki csak el akarja tartani a családját, hogy azok ne szenvedjenek hiányt. Ami nem is olyan egyszerű, hiszen feleségével 5 gyereket nevelnek. Van ugyan egy kis szörfös boltjuk, de ez, meg a hivatali fizetés nem biztosítja a tervezett jómódot. Még akkor sem, ha az említett hivatal a titkosszolgálat. Így az öreg Puccio rendelkezik olyan képességekkel, amik a frászt hozzák a rendes polgárokra. Mivel a pénz a gazdagoknál van, tőlük igyekeznek elvenni, aminek legjobb módja az emberrablás, majd a magas váltságdíj. Ebben segítségére van pár kollégája, és legnagyobb fia, a tehetséges rögbisztár, Alejandro (Peter Lazani) is. Kezdetben minden flottul megy, de azért már mutatkoznak, a jelek, hogy nem minden arany, ami fénylik. A problémák csak sokasodnak, amikor Alejandro szerelmes lesz, és ki akar szállni.

A klán kritikaMár megint egy gengszterfilm, ami egy családregény is. Nem olyan nagy ivó, mint egyes más alkotások, de jópár évet átfog és nem téveszti sem elől a lényeget, a karaktereket. Az akciók csak a legfontosabb pillanatokat látjuk, a hangsúly nem ezen, hanem a családon van. Ahogy Arquímedes vaskézzel irányítja nem csak a bevetéseket, de a saját családját is. Manipulálja a környezetét, hogy minden az ő akarata szerint történjen, kerül, amibe kerül. Ez megmérgezi a családi idillt, a házba beköltözik a rettegés. Ugyanis Puccio nem átallja a saját háza pincéjében fogva tartani az elrabolt embereket, akiknek a felhallatszó üvöltései és sikolyai nem segítik megteremteni a családi tűzhely meghitt békéjét.

A családfő akarata mégis érvényesül, mivel nem esik szét a család, csak szakadozik. A középső fiú már a film elején sem él velük, bár később visszatér, sőt tevékeny részt vállal a “családi bizniszben is”. Guilermo, a középső fiú viszont pont az elviselhetetlen légkör miatt nem jön vissza egy külföldi edzőtáborozásról, örökre nyoma vész. De mint tudjuk, semmi sem tart örökké, egy elbaltázott akció, követi a másikat, egyre szorul a hurok, és végül kattan az a bizonyos bilincs. De egy igazi manipulátor ekkor sem adja fel, Arquímedes sem ismeri el szerepét, mindig új teóriákkal védekezik, és erre buzdítja Alejandrot is, aki végül ellene fordul.

A klán kritikaA színészek egészen kiválóak, Francella már a Szemekbe zárt titkokban is remekül játszott, most sem kell benne csalódnunk. Igazi rideg céltudatossággal igyekszik mindent és mindenkit kontroll alatt tartani, de nem fél bárkit feláldozni a cél érdekében. A családját is inkább birtokolja, mint szereti, fel- és kihasználja őket. Alejandro is a hálóba kerül, és nem ereszti. Érzelmi zsarolással és persze pénzzel ráveszi hogy segítsen neki az emberrablásokban, még akkor is amikor a fiú már szabadulna. A fiút alakító Lanzani is jól játszik. A sikeres sportolót felváltja a családját segítő fiú, majd a szerelmes végül családos felnőtt, aki őrlődik a két kötelesség között. A többi gyerek is tudja, érzi, hogy rossz itt nekik, de nem mind képes cselekedni, a családfő annyira kézben tartja a helyzetet.

Aki szereti az igaz történeten alapuló filmeket, és nem zavarja a felirat, annak melegen ajánlom. Lassú, de nem unalmas, igen mélyreható alkotás, ami az utolsó percig tartogat izgalmakat.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. július 21.

Forrás és fotó: Cirko FilmRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..