Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Star Trek: Mindenen túl kritika

Star Trek: Mindenen túl kritikaMindig csak legyintettem a Star Trek rajongók fanyalgására a J. J. Abramsféle filmek kapcsán, hiszen ha emlékezetesnek, avagy kiugróan magas színvonalúnak nem is tartottam sem a 2009-es Star Trek filmet, sem folytatását, a Star Trek – Sötétségbent, egyikkel se volt problémám, könnyedén könyveltem el őket korrekt sci-finek. De mintha csak a karma tett volna keresztbe, hogy a saját bőrömön tapasztaljam meg eme érzést, mikor ugyanezen a rendező kezébe adták a Star Wars: Az ébredő Erőt. Olyan érzésem volt, hogy a mindenkinek megfelelni vágyás oltárán áldoztak fel minden potenciált, ami az új részben rejlett. Természetesen nem lettek a szememben kevesebbek a Star Trek filmek eme felismerés okán, de a csalódott rajongók táborát tökéletesen meg tudtam érteni. Volt nagy sírás, mikor kiderült, hogy a Star Trek: Minden túl rendezői székében Justin Lin (aki az utóbbi évtized Halálos iramban filmjeit szállította) veszi át Abrams helyét. Mint utóbb kiderült, egy rátermett kapitányról van szó, akinek minden joga megvan a parancsoki hídon lenni.

Star Trek: Mindenen túl kritikaA történet egy 5 éves küldetés közepén veszi fel a fonalat. Az Enterprise legénysége megfáradt, főhőseink belső dilemmáikkal küzdenek, mikor egy segélykérésre reagálva egy elveszett legénység után kezdenek kutatni. Egy a csillagflottától teljesen elszigetelt rendszerben támadnak rájuk, és ejtik fogságba a legénység nagy részét.

Kezdjük a film negatívumaival, amiknek forrása egyértelműen a forgatókönyv. Doug Jung és az első két filmben Scotty főgépészt alakító Simon Pegg fejéből pattant ki a cselekmény, ami érezhetően a leggyengébb történet a három közül. Ha az olyan kliséket figyelmen kívül is hagyjuk, hogy egy titkos szuperfegyver utolsó darabkájának megszerzéséért folyik a harc, az antagonista, Krall (Idris Elba) elnagyoltsága felett nehezen lehet szemet hunyni. Mondvacsinált motivációja és a pár szavas eszmefuttatása többszöri traktálása után totál érdektelenné válik. Mire a film végén derült égből villámcsapás érkezik a csavar a karakterével kapcsolatban, már bőven túl késő. Mintha Darth Vaderről (hogy maradjunk a Star Wars hasonlatoknál) a halála előtt másfél perccel derült volna ki, hogy ő Luke apja.

Star Trek: Mindenen túl kritikaDe ezeket leszámítva nem nagyon lehet belekötni a Justin Lin féle Star Trekbe. Még sosem volt ennyire látványos az Enterprise egyik kalandja sem. A mellékszereplők több teret kapnak, Kirk (Chris Pine) és Spock duója háttérbe szorult, helyette Spock (Zachary Quinto) és dr. Bones (Karl Urban) kaptak egy rakás jelenetet, amik szerfelett jól működnek. Jaylah (Sofia Boutella), a harcos, gépész, amazon remek új karakter, színesíti a csapatot. Humor terén simán veri az elődöket, Simon Pegg nem volt rest kicsit több szerepet adni magának, és egy-egy vicces sorral fűszerezni majdnem mindenki szövegkönyvét.

A Star Trek: Mindenen túl egy igazi humoros, látványos, izgalmas sci-fi blockbuster, mely egy percig sem hiszi magáról, hogy több lenne. A fantáziátlan fenyegetés, és az elbaltázott rosszfiún kívül minden egyben van. Lehet, hogy pár héttel később már nem is fogunk rá emlékezni, de abban a 2 órás látvány- és akcióorgiában, a pergős dialógusok és csípős beszólások közepette nem lesz okunk panaszra.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2016. július 21.

Forrás és fotó: UIP-Duna FilmRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..