Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Budapest Rooftop Cinema – Leteszteltük Budapest egyetlen tetőmoziját

Ezért mozizz a csillagos ég alatt!

Budapest Rooftop CinemaSzülővárosom egykori mozija (sok más filmszínházhoz hasonlóan) a kilencvenes években múlt ki. Ennek egyik oka az volt, hogy akkoriban nyílt meg a szomszédos megye székhelyén a régió elő multiplex mozija, és városkám filmekre éhes lakói boldogan autóztak hatvan kilométert oda, majd megint hatvanat vissza, csak hogy ne a Séd Filmszínház hetvenes években tervezett (és azóta sem változott), miliőjében kelljen mozizniuk.

Azóta (mint minden) a mozitechnika is rengeteget fejlődött, a 3D ígéretével bizonyára rengeteg mozijegyet eladtak már. Mindeközben másoknak nem ez (vagy nem csupán ez) adja meg azt a bizonyos élményt, amit egy film nézése nyújthat. Különlegesre mindenki vágyik, de ez nem feltétlenül a sok D, hanem lehet mondjuk az is, hogy Budapest felett és a csillagok alatt mozizunk. Ez az a felülmúlhatatlan valami, amit a Corvintetőn működő Budapest Rooftop Cinema nyújt nekünk.

Budapest Rooftop CinemaAz elején nem véletlenül idéztem a valaha szebb napokat látott Séd Filmszínházat. A Corvintető atmoszférája kísértetiesen emlékeztet rá. A Blaha Lujza téren álló Skála oldalából nyíló kis ajtón lehet bejutni a sokfunkciós szórakozóhelyre, majd egy szűk, kopott, hetvenes években dizájnolt, kétes tisztaságú lépcsőn kell kacskaringózni, egészen a tetőig. Akárhogy is nézzük, a hely lepattant, de valahogy elbűvölően és érdekesen lepattant, egész egyszerűen hangulata van. Szép sorba veszi az ember a lépcsőfokokat felfele, és közben az jut eszébe, hogy bűn lenne kicserélni a lakótelepi egyen csempét, vagy eltüntetni a rozsdát a korlátról.

Maga a tetőn egy nagy vászon előtt székek, padok és (korlátozott számban) nyugágyak vannak elhelyezve. Mindenki oda ül, ahova szeretne. (Persze aki nyugágyra vágyik, annak ajánlatos jó korán odaérnie.) Az egész helyben van valami laza, fel lehet állni sétálni. És lehet sörözni, sőt enni is, asztalok is ki vannak helyezve. Üdítőből és szeszes italból viszonylag nagy választék van, és néhány egyszerűbb étel is kapható. Én a vegaburgert kóstoltam (hús helyett grillezett sajt), az ízére csak jót tudok mondani, de ha valaki tényleg éhes, amikor megrendelni, akkor kettő kérjen.

Budapest Rooftop Cinema - Leteszteltük Budapest egyetlen tetőmozijátAmi viszont felülmúlhatatlan, az maga a helyszín. Alul Budapest, felettünk a csillagok, velünk egyszintben pedig a SuperGym Sport és Fitnesz Központ futógépei. Biztos van bennem némi voyager hajlam, de van benne valami érdekes, hogy tőlünk légvonalban pár méterre tisztán kivehetőek a mély koncentrációban edző sportemberek. A csillagokból sajnos csak a legfényesebbek kivehetőek, fényszennyezés és légszennyezés betesz a látványnak, de annyira nem tud, hogy ne kerítsen hatalmába az érzés: itt közelebb vagyunk a kozmoszhoz, mint máshol. Mi Christopher Nolan Eredetét néztük meg. A misztikus hangulatra biztos rátett még egy lapáttal a Corvintető.

Kritikai megjegyzésem kettő lenne csak. Az egyik abból adódik, hogy a hely eredetileg egy szocialista kockaépület tetejeként szolgát, nem moziként. Ennek megfelelően nem lejt. (Nyeregtető erre a célra jobb lenne.) A leghátsó sorokban e miatt elég nehéz elolvasni a feliratot, nagyon nyújtózkodni kell hozzá. A megoldást a hátsó részen kialakított „kilátó” jelenti. Innen tényleg szuperül látszik minden, viszont a befogadóképessége korlátozott. A másik a mellékhelyiség. Nem kell megijedni, tiszta és rendezett, viszont (gondolom raktár lehetett annak idején) nincs ablak és iszonyatosan füledt, és a nyári melegben meglehetősen bemelegszik. Én legalábbis két perc alatt leizzadtam, amikor bementem.

A jövő héten a filmre éhező közönség három alkotást is megnézhet a csillagos ég alatt:
Július 18. (hétfő) 20:45 Django elszabadul – Jegyár: 600 Ft
– Július 19.(kedd) 21:00 Star Trek – Jegyár: 600 Ft

Forrás és fotó: Budapest Rooftop Cinema, Paramount Tetőmozi

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..