Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Jégkorszak – A nagy bumm kritika

Jégkorszak - A nagy bumm kritikaHa ez így folytatják, a Jégkorszak minden bizonnyal példaként fog szerepelni a fölösleges folytatás definíciójánál. Arról megoszlanak a vélemények, hogy hányadik rész után kellett volna meghúzniuk az „eddig és ne tovább” vonalat az alkotóknak, viszont a negyedik résszel már a többség nem volt kibékülve. Pont egy nappal a Jégkorszak – A nagy bumm sajtóvetítése előtt néztem meg a Vándorló kontinenst, hogy képben legyek, és meg kellett állapítanom, hogy készítők kreatív tartaléka már 4 évvel ezelőtt elfogyott. Ennek ellenére nem lenne lehetetlen egy valamire való történetet keríteni, rendes poénokat kiötleni és szerethető karakterekkel bővíteni a csapatot. Talán sikerült?

Jégkorszak - A nagy bumm kritikaAz elődökhöz hasonlóan itt is Motkány a probléma okozója, aki egy idegen űrhajóval véletlen egy hatalmas meteoritot indít a Föld felé, aminek becsapódása az összes élőlény elpusztításával fenyeget. A megszokott trió: Sid, Manny és Diego és családtagjaik elindulnak Buck vezetésével, hogy megpróbálják eltéríteni a feléjük száguldó meteort. Eközben Manny próbál megbarátkozni lánya, Barack vőlegényével, Sid és barátnője a gyerekvállaláson gondolkoznak, míg Diego keresi a szerelmet.

Jégkorszak - A nagy bumm kritikaA problémák sora ott kezdődik, hogy érdemi történet nincs, megint egy mondvacsinált kaland okán ugrasztják ki főhőseinket békés mindennapjaikból. Valódi konfliktus helyett extrémebbnél extrémebb szituációkba erőltetik a szereplőket, hogy valamivel legalább fenn tudják tartani a nézők figyelmét. Az új figurák a legkevésbé sem emlékezetesek, avagy szerethetőek. Mintha csak a „hogyan csináljunk egyszerre idegesítő és fölösleges szereplőket” versenyre pályáznának.

A nagy alibizés mellett legalább a humor terén tenne valamit az asztalra, de itt is nagyon felemás lett a végeredmény. A jellem- és helyzetkomikum helyett a modern korra való referenciák, mint #nemtudommiazahashtag, és a pofára esős poénok dominálnak. Motkány jelenetei már abszolút unalmasnak hatnak, és indokolatlannak érződnek. Hiába tesznek még egy lapáttal a makküldözésre, hiába szélsőségesebbek egyre inkább a körülmények, ettől még nem hat újnak, viccesebbnek meg főleg nem.

Ha összefoglalnám egy cetlin pár mondatban, hogy mi volt a problémám az előző résszel, a Vándorló kontinenssel, ugyanúgy rátűzhetném A nagy bummra is. Az izzadtságszagú folytatás már annyi figurát vonultat fel, hogy konfliktusaik jelentéktelenné válnak, az új szereplőkkel nem kezdenek semmit, és a poénok sem lettek eltalálva. Ebből viszont leszűrhető az a konklúzió, hogy akiknek az előző rész is egy kellemes élmény volt, és csak régről ismert csapatot szeretnék újra látni, azoknak a Jégkorszak – A nagy bumm sem okoz majd csalódást. Akiknek viszont egy igényesebb animációs kalandra fáj a foguk, találnak alternatívát.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2016. július 14.

Forrás és fotó: InterComRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..