Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Warcraft: A kezdetek – A film a játék tükrében III. rész

A film és a játék

Warcraft: A kezdetek - A film a játék tükrében III. részA Warcraft: A kezdetek cikksorozat előző részeiben már szó esett a Blizzard-ról, a játék világáról, no de mi a helyzet a filmmel? Vigyázat spoileres tartalom következik!!!

A Blizzard ajtaja előtt már elég régóta kopogtattak különböző hollywoodi producerek egyrészt kimeríthetetlen lehetőségekkel kecsegtető világuk miatt (lásd: Marvel), másrészt a tudatos és kiforrott játékmenetbeli változásaik mellett az igencsak korszakalkotó átvezető videóik miatt is, amelyek megjelenésükkör fényévekkel jártak más játékok előtt: ezek az átvezetők egyértelmű filmes gondolkodásmódról tettek tanúbizonyságot. Tény, hogy mind vizuálisan, mind tartalomban igen magasra tették a mércét, de az Universal Stúdiónak hála végül a virtuális szereplőkből és virtuális avatárokból végül kinőtt egy élőszereplős film. Bár a film elsősorban az rts-ek világát idézi egyrészt a szűkített univerzum és szereplőgárda révén, másrészt a személyes hangvétel elfedéséért, amit még WOW tett lehetővé. Ez egyébként korántsem probléma, hiszen egyrészt az alapokhoz kell visszatérni a történetben, másrészt pedig a szélesebb közönséghez szólnak mindig a blockbuster filmek, így az alapokat lefektető epikus jelleg ehhez tökéletes. Természetesen a Blizzard ettől függetlenül végig felügyelte a filmes procedúrát, aminek az egyik élő példája, hogy a már említett Chris Metzen is közrejátszott a forgatókönyv elkészültében a rendező Duncan Jones és Charles Leavitt társaságában.

Warcraft: A kezdetek - A film a játék tükrében III. részAhogy az első stratégiai játék, úgy az első film is a kezdetekhez tér vissza, és azon belül is leginkább az első rész, és az azt megelőző történések fő sodrához, a közkedvelt dramaturgiai elemet használva: a vadak is emberek, az emberek is vadak. A film értelemszerű tartalmi visszafogottságot igényel, de a Marvelhez hasonlóan ügyesen építi az egyes szálak befejezetlen fonalait. A tartalmi visszafogottságnak köszönhető, hogy hiányoznak fontosabb szereplők a filmből vagy egyes karakterek meg vannak változtatva, miközben egy új elem (-nek tűnő) is be van vezetve: az úgynevezett „Fel.” Ez egy démoni sötét anyag, ami több szereplőt is megfertőz a filmben, mint például Gul’dan-t az orkok, vagy Medivh-t az emberek oldalán.

Belemagyarázható, hogy ez voltaképpen az a démon vér, amit egyes orkok megittak a saját bolygójukon, és váltak tőle barbárokká, de ez a filmben nincs kifejtve. A játékban viszont a már említett Sargeras lelke az, ami voltaképpen Medivh-t irányítja, és amelynek sírját keresi Gul’dan, az orkok sámánja. Később egyezséget kötnek, így megnyitja a portált Medivh Azeroth világába, hogy az orkok leigázzák Medivh ellenségeit. Természetesen a háttérből Sargeras „másodtisztje” Kil’jaeden és a Lángoló Légió irányítja később a marionett bábuhoz hasonló Gul’dan-t és Medivh-t.

Warcraft: A kezdetek - A film a játék tükrében III. részA filmben ugyanakkor egy pillanatra megjelenik Aegwynn (aki Medivh anyja és egyben az első őrző, vagyis Azeroth első számú mágusa), akinek kilétét csak a rajongók ismerhetik: a fiával való konfliktusa szintén nincs kifejtve és Llane királlyal való kapcsolata sem (voltaképpen ő figyelmezteti a királyt Medivh sötét egyességéről). Ugyanakkor, ahogy a filmben, úgy a játékban is Lothar és Khadgar öli meg Medivh-t, de mivel az elméje Gul’dannal össze van kötve, így Gul’dan egyfajta kóma állapotba kerül. A sámán nélkül maradt ork haderő, így Orgimm Doomhammer-t (Durotan barátját) választja vezetőjéül, aki végül megöli Blackhandet. Tehát nem Lothar végez vele, ahogy a filmben. A félork Garona pedig nem a Llane király kérésére ölette meg saját magát, hanem Garona zavaros tudatállapota miatt (Medivh manipulációjának köszönhetően). Durotan-t pedig nem Gul’dan ölte meg egy hagyományos párbajban, hanem a követői (Shadow Council – Árnyék tanács) orvvul, ahogy a feleségét is. Durotan vadonban hagyott fiából lesz később Thrall (a filmben Go’al-nak nevezik az ork csecsemőt, de ez csak születési név).

Warcraft: A kezdetek - A film a játék tükrében III. részAmi a filmből teljes mértékben hiányzik az Ner’zhul, Gul’dan ork-sámán volt mentora és későbbi riválisa, valamint Illidian Stormrage a félelf-féldémon szerzet, aki Aegwynn az őrző segítségével legyőzte anno a Lángoló Légiót. Rajta kívül természetesen a többi elf hős is hiányzik (mint Illidian ikertestvére Malfurion, és szerelme Tyrande Whisperwind) és velük együtt maga az Életfa is, ahogy más fajok is csak pillanatra tűnnek fel (például a dreaeneik vagyis a már említett eredar faj leszármazottai a Draenor bolygón vagy a törpök, elfek Azeroth bolygóján). Nyilván még ez sem a teljesen névsor, és nyilván a film ennyit el se tud bírni a hátán, viszont a keletkezett változtatások nem zavaróan inkoherensek, így mind a filmbarátok és talán a rajongók sem szomorkodhatnak attól, amit a vásznon látnak.

Szerző: Varga Ádám

Forrás és fotó: IMDb, UIP-Duna Film


RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..