Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Tíz kicsi katona kritika

Tíz kicsi katona kritika
Agatha Christi
e talán leghíresebb regényének, a Tíz kicsi négernek 1945-ben készült adaptációját követően 1965-ben a Tíz kicsi indián címen is a mozivászonra került a történet. 77 évvel a könyv megszületése után egy 3 részes minisorozat formájában láthatjuk viszont eme ikonikus krimi történet.

Elsőre érdemes lehet tisztázni, hogy a Tíz kicsi katona ugyan azt a történetet meséli el, mint a 39-es Agatha Christie regény. Emiatt, ha valaki olvasta, avagy látta valamelyik erről szóló filmet, nagy meglepetés nem fogja érni, hiszen a gyilkos ugyanaz, ugyanabban a sorrendben hullanak a szereplők. Részleteiben akadnak különbségek, de a cselekményt befolyásoló elemei nem változtak.
Tíz kicsi katona kritika
A 30-as évek egy meleg augusztusában nyolc ember hívnak meg egy kicsi, a világtól elszigetelt szigetre Angliában. Két cseléd fogadja őket, akik biztosítják a vendégeket, hogy a házigazdák hamarosan megérkeznek. Hirtelen lejátszódik egy lemez, mely a ház minden pontján megszólaltat egy hangot, mely gyilkossággal vádolja az összes vendéget. Ezek után egyesével elhaláloznak a jelen lévők, kik az ismeretlen házigazdára, és egymásra is gyanakodnak.

A vágás és a zenei aláfestés külön-külön nézve is kiemelkedő, együtt viszont egy olyan erős atmoszférát teremtenek a sorozatnak, hogy szinte már hidegrázó erőként önti el a szobát. Szörnyen jól kelti a feszültséget, egyes hallucinációs, horror-, thrillerfilmes snittek kifejezetten jól állnak a filmnek, és megfelelően is adagolják őket. Gyakorta lett volna lehetősége jumpscare trükkökkel élnie, de szerencsére elejétől a végéig erősen tartják a gyeplőt, tudják, hogy ez egy krimi, és nem próbálkozik a műfajok keverésével.
Tíz kicsi katona kritika
A majdnem 3 órás játékidőben bőven volt idejük kibontani a karaktereket, mindenkinek megadják a kellő időt, a múltba tekintgetést is kimérten adagolják. Alig-alig ül le a cselekmény, végig tart egy kellemes tempót. A színészek terén akad pár ismertebb arc, mint Sam Neill és Charles Dance, a többiek egy-egy sorozat kapcsán lehetnek ismerősek. Az egész csapat kiváló alakítást nyújt, tökéletesen működik közöttük a kémia, senki nem lopja el a show-t, mindenkinek megvan a maga pillanata.

A történet meg nem hiába vált megkerülhetetlen klasszikussá a krimi műfaján belül. Maga a néző sem tudja eldönteni a szereplők egyre csökkenő csoportjában kinek kéne szurkolni, és kire kéne gyanakodni. Egyszerre gyanús, és kelt empátiát majdnem mindenki. Nincs biztos pont, egészen az utolsó percig tart a kételkedés.

A Tíz kicsi katona egy szinte tökéletes feldolgozása a Tíz kicsi négernek. Erős atmoszférával, mesteri vágással és korrekt színészi alakítással tálalja a klasszikus sztorit. Akik már ismerik a történetet, azoknak a hangulata okán érdemes lehet tenni egy próbát vele. Akiknek viszont ismeretlen ez a történet, avagy emlékeik róla szörnyen megkoptak, azok az utóbbi évek legjobb krimiélményével lehetnek gazdagabbak.

A Tíz kicsi katona már megtekinthető az HBOGO-n, július közepétől pedig a Cinemax-on.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Forrás és fotó: HBOGO, CinemaxRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..