Kapcsolat

Neked ajánljuk!

A Függetlenség Napja – Feltámadás kritika

A Függetlenség Napja - Feltámadás kritikaAz ajánló szerint 20 évük volt a felkészülésre. És valóban, tényleg 20 év telt el az első, egyébként igen sikeres és szórakoztató film óta, ami azóta hivatkozási alap lett, egyben az egyetemes filmes kultúra része. Látványos volt, vicces és kimaxolt egy addigra már kifáradt zsánert. Vajon mit tudnak a készítők hozzátenni ennyi idő után A Függetlenség Napjához?

Nem sokat. A szokásos receptet követik: egy folytatás legyen, nagyobb szabású, mint az elődje, de ne változtassunk túl sokat, mert nem ezt várják. Hát jelentem az akció sikerrel zárult. Megkapjuk szinte ugyanazt, csak legalább eggyel nagyobb léptékben.

A Függetlenség Napja - Feltámadás kritikaWhitmore (Bill Pullman) már visszavonultan él, de látomások gyötrik. Lánya, Patrica (Maika Monroe) a Fehér házban dolgozik az elnök mellett. David Levinson (Jeff Goldblum) kutató lett, apja, Julius (Judd Hirsch) pedig botcsinálta író. Hiller nevelt, Dylan (Jesse T. Usher) fia természetesen pilóta lett. Amint látjuk szinte mindenki visszatért az eredeti filmből, de azért a világ igencsak megváltozott az idegen technológiának köszönhetően. Húsz éve győztünk, de most itt az ideje a revansnak. Úgyhogy kedvenc rondaságaink visszatérnek egy még nagyobb hajóval és sereggel, hogy most aztán tényleg kiirtsanak minket. Ezek az Ufók semmiből sem tanulnak, na. Ugye mindannyian tudjuk mi lesz a vége? Köszönöm, akkor mehetünk is, nincs itt semmi látnivaló.

A Függetlenség Napja - Feltámadás kritikaA Függetlenség Napja – Feltámadás történetének bonyolultsága vetekszik egy pohár vízével. De nem ez a baj. Hanem hogy ennek ellenére teli van felesleges mellékszálakkal. A kavarás, a helyzetkezelési hibák a megszokottak, és nagyon amerikaiak. Először lőnek, aztán majd meglátjuk. Hát rá is faragnak. Ahogy, mi nézők is. A cselekmény annyira a hajánál fogva előrángatott, hogy már nekünk ciki, akárcsak a megoldás. Ami önmagában még nem lenne baj, a zsáner elbírja, de sajnos még önmagával – vagyis az első résszel- is ellentmondásba kerül. Ha tényleg ilyen emberek vezetnék a világot már régen kipusztultunk volna magunktól is, az idegeneknek nem lenne kire lőniük.

A Függetlenség Napja - Feltámadás kritikaAzért vannak pozitívumok is. A színészek jók, igaz sok dolguk nincs. A poénok az előző rész szintjén mozognak, vagyis keménykedők, gyerekesek, de néhol önirónikusak is. Persze a hangsúly a látványon van, ezt tudják a készítők és nézők egyaránt. Hát arra nem is lehet panasz. Minden kolosszális. A fegyverek, a hajók, az invázió, a csaták, még a lények is! Ebbe nem lehet belekötni, tudták mitől döglik az űrlégy. Ez azonban nem változtat a tényen, hogy a film késett vagy tíz évet. Ma már nem elég, ha akár az egész világ elpusztul, ezt pont Emmerich mutatta már be elégszer. Az első részben tudtunk szorítani a szereplőkért, most csak unalmasan legyintünk. Mindegyik papírmasé karakter, maximum két jellemvonással, 4 szóval jellemezve. Sokat elárul róluk, hogy a legszimpatikusabb fickó egy véres kezű afrikai hadúr.

Látványos mégis üres folytatása egy mára klasszikussá nemesedett popcorn mozinak. Látványfetisiszták előnyben, a többiek készüljenek fel pár kínosan semmitmondó jelenetre. Legalább nevetni lehet rajta, bár nem mindenhol az írók szándéka szerint.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. június 23.

Forrás és fotó: InterCom


RelatedPost

6 Comments on A Függetlenség Napja – Feltámadás kritika

  1. Ez a film egy kópia, halálunalmas rakás híg fos….üresmondó semmikkel teletűzdelve… megszégyeníti az első részt

  2. Nos, ha azt vesszük, az első rész is egy látványos, szórakoztató film volt, komoly logikai bukfencekkel. Hiszen hogy fertőzhetnénk meg egy földönkívüli anyahajót computervírussal? Eleve röhejes elképzelés. De ha kikapcsolunk egy kicsit, hátradőlünk és csak élvezzük, akkor jó film. Nincs ez másképp a 2. résszel sem.

  3. Adam Wisky, te önjelölt kritikus, szerintem inkább gyúrj rá a helyesírásra, és az írásjelek, szóközök helyes használatára, mielőtt még nagyon beképzelnéd magadnak, hogy ezt kéne csinálnod. Nem kéne. Nagyon béna, hogy szándékosan nem hagysz szóközt a mondat végi írásjelek után. Látszik, hogy erőltetett, egyedinek akar hatni, de nem az.

  4. Könyörgöm Az első részt is azért szerettük anno mert az akkori technológiákhoz képest jó volt a látványvilág. Ott is kaptunk egy sablonos sztorit, 0 színészi játékkal. Ez miben is különbözik? 🙂

  5. Nulla pont, nagyon gyenge film.

  6. Függetlenség napja 2.Feltámadás.: 10-ből 6,5 pont.
    Seggbe rúgtuk az Idegeneket az első részbe és 1996-tól,csak eltelt 20 év.A film egy alternatív jelenben játszódik, amivel megismerkedhetünk a bevezetésben.Az emberiség fejlődik,az itt maradt idegen technológiát meg vegyítettük a miénkkel.Béke van végre az egész planétán ennek örömére.Fejlődünk és felkészülünk,hogy senki ne kössön belénk még egyszer alapon…Azt hopp és kopp.Hamar ki is derül,hogy ez nem volt elég.
    Jó poénok,szép látvány,pörgős cselekmény,több szálon futó sztori és színészi munka is jó.Bár a régi szereplők a jók.Ők sokkal jobban azonosulnak a karaktereikkel. Az új arcok kicsit nyersek kidolgozatlanok nem annyira érdekfeszítőek.Persze egy kettő kivétel itt is van.Érdekesség a szereplőkkel kapcsolatban,mintha egy Barátok közt részt néznénk meg,ahol mindenkinek köze van mindenkihez a rokoni és baráti szálak miatt.Lassan már olyan érzéseim voltak a filmet nézve,hogyha kiderült volna az,hogy az Anyakirálynő és az Elnök rokonai egymásnak,azon se lepődnék meg.Persze ez csak egy sajátos észrevétel. Inkább egy videojátékra emlékeztetett,mint egy filmre.Ami viszont hiányzik,hogy az első rész sztorija jobb volt.Emberibb nézőpontú volt az egy,itt meg jó részt kívülről látod az esetet.Az első részben se volt kicsi az idegenek űrhajója,de akkor mi volt az a mostanihoz képest.Akkor a robogókat hozták,most meg a a családi mikrobuszt?Aki látta az első részt lehet neki is lesz valami hiány érzete.Lyukak amik nincsenek betömve és nem is lesznek.Az egész cselekményileg meg olyan kicsit,mint a 2012.Mindig pont akkor és azon a helyen és folyamatosan pörög…A látványvilág viszont nagyon ott van.Simán belebénul az ember szeme.Betolod a kaja adagodat az üdítődet és egyszer csak vége a filmnek.Ez egy folytatás egyszerűen,ami beültet a székbe és elszórakoztat.Ha kassza siker lesz akkor,várható a harmadik rész is.Remélhetőleg,mert a vége csak arrafelé utalgat.A film 133(120) perc.Hamar elmegy vele az idő.Egyszer érdemes megnézni. UFO-mániások,invázió kedvelők és mindenki másnak figyelmébe ajánlom a filmet.Jó szórakozást a filmhez!

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: