Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Rendes fickók kritika

Üdv a 70-es években!

Rendes fickók kritikaA krimi-vígjátékok alapesete a buddy-movie. Amikor két, igencsak különböző zsánerű fickó kerül egymás oldalára valamilyen külső ok miatt, amit először mindketten rühellenek, de végül mégis egymáshoz csiszolódnak. A Rendes fickók című filmben Eenek fázisait követhetjük végig a főszereplőkkel, amelynek fontos állomásai a macsó oltogatások, idézhető egysorosok, furcsa gonosz fickók létszámának látványos csökkentése és az ivás. Mert az olyan férfias. És ennek a stílusnak felkent pápája Shane Black. Ő adta a világnak Riggs és Murtaugh, Hallenbeck és Dix valamint Lockharct és Meleg Perry imár hallhatatlan figuráit. És örvendezünk néki. Vajon képes a mester újra remekművet alkotni?

Rendes fickók kritikaHolland March (Ryan Gosling) piti ügyeken dolgozó, tinédzser lányát, Holly-t (Angourie Rice) egyedül nevelő piti nyomozó.  Jackson Hely (Russell Crowe) még annyi sem, engedély nélküli verőlegény, aki pedofilokra specializálódott. Ám egy ismert pornósztár, Misty Mountains (Murielle Telio) halála és egy eltűnt tinilány, Amelia (Margaret Qualley) talán összefüggő esete egy útra tereli őket. Amiben eleinte nem sok köszönet van, de az élet már csak ilyen, az eltört kézcsont meg majd egybeforr megint. Minden kellék a helyén. Homályos ügy, összefüggéstelennek tűnő szálak, felbukkanó és eltűnő csinos nők, pénz, hatalom, korrupció. És a két kezdetben nem igazán hatékony botcsinálta nyomozó, akik nem is tudják mibe keveredtek. Összeesküvés, hetvenes évek és az elmaradhatatlan pornóbajusz színesíti az amúgy sem szürke képet.

Rendes fickók kritikaShane Black rendezőként is bizonyított már, és most sem veri a lécet. Íróként is hozzájárult ehhez a retro krimihez, le sem tagadhatná. A főszereplők nem tudnak túllépni saját árnyékukon, annak ellenére, hogy többre hívatottak. A saját szintjüket jóval meghaladó ügybe keverednek, esélyük alig, de a maguk módján kemények és nagyon viccesek. Inkább a véletlennek köszönhetik a sikereiket, mint tehetségüknek, de végülis ez mindegy. A gonoszok is hasonlóan “bonyolultak”. Erőszakosak, mind hibbant a maga módján, ami újfent csak nagyon szórakoztató.

Rendes fickók kritikaÉs itt a kulcsszó, mondhatni a lényeg. Nem akarja feltalálni a spanyolviaszt, nem akart belénk sulykolni semmit, csak szórakoztatni. Két óra tömény jó érzés, unalom, és feszengés nélkül. Izgalom, feszültség és humor kiváló elegye, amit látni kell. Persze színészek nélkül mit sem érne az egész. Minden dicséret megilleti a castingosokat. Ryan Gosling már A nagy dobásban is megcsillogtatta humoros oldalát, ám itt jóval több lehetőséget kap, amivel él is képes. Akkora lúzer, hogy az már nekünk fáj. De azért nem (teljesen) hülye és helyén van a szíve. Crowe megint a kemény fickó, aki realistább, azonban az élet őt sem kíméli.

Nehéz nem felismerni Black első rendezésének, a Durr, durr és csók fontosabb elemeit. De ez nem válik hátrányára. Akárcsak egy jó szakács, hasonló hozzávalókból tud egymásra emlékeztető, de kellően sajátos menüt alkotni.

Könnyed, mocskosul laza, szabad szájú, de nem trágár (csak egy kicsit), egy szóval kiváló műfaji alkotás. Igazi felüdülés két szuperhősös film között. Remélem anyagilag is sikeres lesz, mert akkor még sok hasonló jön majd, mindannyiunk örömére.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Hazai bemutató: 2016. május 26.

Forrás és fotó: Freeman FilmRelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..