Kapcsolat

Neked ajánljuk!

X-Men – Apokalipszis kritika

X-Men Apokalipszis kritikaUgyan az első előzetes megjelenése óta vártam az X-Men – Apokalipszist, de az utóbbi pár napban elfogott valami különös, kételkedő érzés: miért is várom én ezt annyira? Hiszen ez egy kvázi előzményfilm, így a szereplők durván 80 százalékának úgysem esik bántódása. Ráadásul a legújabb fenyegetés, az ősmutáns Apokalipszis (Oscar Isaac) (akit igazából egyszer se neveznek így) a Föld nagy részét ki akarja irtani, de azt nem gondolhatja senki komolyan, hogy ez tényleg be fog következni! Nem csak az előzményfilm jelleg miatt, hanem mert nem erről szólnak a szuperhősfilmek.

X-Men - Apokalipszis kritikaAkkor miért is nézzük mi ezeket a műveket? A látványért? Az van, elismerem. A karakterekért? Vannak bőven, rég lehetett látni ennyi mutánst egyetlen X-Men-filmben, pontosabban olyanokat, amelyeket meg is ismerhettünk. A drámáért? Ez persze túlzás, itt nyilván nem Lars von Trier-i mélységekről lehet szó, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a legtöbb X-Men-filmben ez mindig is benne volt, hiszen állandóan a kiközösítésről és az elfogadásról szólt a fáma. Most viszont ezek mellett van hely másnak is, anélkül hogy a túlzott moralizálás a film élvezhetőségének kárára menne.

X-Men - Apokalipszis kritikaDe hogy miért is nézzük ezeket, azt nem tudom. Mármint azt se, hogy én miért, hiszen itt még a képregény szeretetem se jöhet szóba, mivel az X-Men-univerzum pont az, amelyik alaposan letért a marveli útról. Talán nem is nagy baj, főleg ha ezt az alkotást összehasonlítjuk az idei év másik két nagy durranásával, az Amerika Kapitánnyal és a Batman Superman ellen-nel: míg előbbi annak ellenére, hogy kimondottan drámai, ugyanolyan súlytalan, könnyed lett, mint a legtöbb Marvel-produkció, addig az utóbbi meg egyszerűen rossz.

Ennek eredményeképpen számomra a győztes az új X-Men, és ezen én lepődtem meg a legjobban. A film egyszerűen működik. Feszes a tempó, kevés az üresjárat, látványos és kellőképpen drámai. Pont, amilyennek lennie kell. Megkockáztatom, hogy ez az egyik legjobb X-Men mozi, ami valaha készült, annak dacára, hogy amit az Eljövendő múlt napjai elkezdett babrálni, azt az Apokalipszis bevégezte. Az idősíkokba mostantól nem kell belebonyolódni, egyszerűen el kell őket felejteni. Sikerült ugyanis megbabrálni a múltat, így a kvázi jövő is megváltozott. Ezért ne törjük azon a fejünket, hogy például Árnyék mi a lótúrót keres itt, amikor az X-Men 2-ig azt se tudták, hogy létezik egyáltalán. (Egyébként az „idősebb” kiadás jobban tetszett, itt nagyon az új generációs rajzfilmesre vették a figuráját, amiért kár.)

X-Men - Apokalipszis kritikaA történetről tényleg kár írni bármit is, mert aki már látta az előzetest, az sejtheti. Meglepő módon nincsenek komolyabb csavarok, semmiből előrángatott meglepetés szereplők (Farkasra – Hugh Jackman – akkor is számíthattunk volna, ha nem lövik le előre), ennek ellenére még is jól sikerült, szépen felépítették a sztorit. Ráadásul mernek ölni is, vagyis jelen van az a fajta igazi halál, amit a Marvelnél nem nagyon ismernek. Az viszont szomorú, hogy hiába ugrottunk az időben előre tíz évet (most 1983-at írunk), ez csak Magnetón érződik igazán. A többieknél megállt az idő. Ilyen tekintetben Higanyszál legalább önkritikus, amikor kijelenti, hogy azóta sem csinált semmit.

X-Men - Apokalipszis kritikaHa már Higanyszál (Evan Peters)… Nos, ő ezúttal is zseniális, aki ismét kap egy önálló nagyjelenetet. Nagy kár, hogy a Xavier-Magneto páros még mindig ugyanott tart mint három, de ha szigorúbbak vagyunk, hat film óta. Ez talán a legnagyobb hibája az Apokalipszisnek, hogy ilyen tekintetben iszonyatosan önismétlő: Magneto (Michael Fassbender) ismét majdnem okoz valami tömegszerencsétlenséget, de aztán végül nem, mert „barátság & család” – megint.

A másik probléma, hogy nagyon érződik a Fox azon igyekezete, hogy egyetlen képregényes világukból (Deadpool szintén ide tartozik, ne feledjük) kihozzák a maximumot, ezért a befejezés is olyan, hogy megerősíti azt, amit eddig is tudni lehetett, hogy lesz még jó néhány „előzményfilm”.

Egyébként az meg egy zseniális, ám kimondottan gonosz poén, amikor a rendező, Bryan Singer kikacsint a néző felé. Apropó: van ugyan stáblista utáni bónuszjelenet, de annyira semmilyen volt számomra, hogy azt tanácsolom, hogy ha nagyon kell, akkor inkább a mozi mosdója, kár emiatt szenvedni.

Végezetül mit lehetne még írni? Az X-Men: Apokalipszis nemhogy hozza az elvárt színvonalat, de meg is ugorja azt. Ennek ellenére korántsem hibátlan, és a megtekintése után érezhetünk valamiféle ürességet is, valamilyen megmagyarázhatatlan hiányérzetet. Azért egynek jó, és még a 3D se olyan katasztrofális, mint általában.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2016. május 19.

Forrás és fotó: InterCom
RelatedPost

1 Comment on X-Men – Apokalipszis kritika

  1. Szerintem kurva jó volt. Talán az eddigi legjobb X-MEN. Higanyszál jelenete fantasztikus. Rozsomák cameoja brutális. Az egész film látványos, képregényhü és nagyon szórakoztató. Akit érdekel. az neengedje magát befolyásolni és nézze meg moziban. Szerintem nem fogja megbánni senki sem. Nálam az év blockbustere.

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: