Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Ratchet és Clank: A galaxis védelmezői kritika

Már azt nehéz eldönteni, honnan lenne érdemes megközelíteni a Ratchet és Clank filmet. A Warcraft film mellett szinte fű alatt érkezett a mozikba, pedig nem érdemes elfelejteni, hogy játékadaptációról van szó. A legtöbb Playstation tulaj összefuthatott már a széria egyik vagy több darabjával, mivel nem kevés készült belőlük az elmúlt évtizedben. A film a játék első része, a 2002-ben debütált Playstation 2-es Ratchet és Clank történetét dolgozza fel, aminek felújított változatát már 2015-ben ki akarták adni Playstation 4-re, de a film készülése miatt, hogy egy időben jelenhessen meg a két alkotás, eltolták a megjelenést. További érdekesség, hogy remake-be egy az egyben bekerült a film legtöbb jelenete, azokból vágtak ki részleteket, de nem változtat a tényen, hogy a játék tartalmazza a film körülbelül 50%-át.

Ratchet és ClankAmellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy egy kiskorúakra szabott rajzfilmről beszélünk. Ebben a tekintetben még nehezebb dolga van a Ratchet és Clanknek, hiszen 2016 már olyan animációs filmeket produkált, mint a Zootropolis és a Kung Fu Panda 3, amik már az egész évre felállítottak egy minőségi lécet. Mindezek mellett „a szülők túlélik-e a vetítést?” téma sem megkerülhető, amiből az előbb említett két film kiválóan vizsgázott, minden korosztálynak felhőtlen szórakozást nyújtottak. Sajnos A galaxis védelmezői nem vette könnyedén az akadályokat.

Ratchet és Clank 1Ahogy már írtam, a film 2002-es Ratchet és Clank játék történetét dolgozza fel, aminek főszereplője Ratchet, egy szerelőműhely munkása a galaxis peremén, aki megpróbálkozik felvételt nyerni a galaxis védelmezői közé, akik a rejtélyes bolygópusztulások miatt új tagot keresnek csapatukba. Miután elutasítják Ratchet kérelmét, egy űrhajó zuhan le nem messze tőle, amiből kimenti a kis robotot, Clanket, aki figyelmeztetni akarja a védelmezőket, mivel információja van egy közelgő támadásról.

Maga a cselekmény senkinek nem okoz meglepetéseket, hacsak az egyes baromságokon való szemöldökráncolást nem nevezzük annak. A Ratchet és Clank híján van mindenfajta személyiségfejlődésnek, nincsenek komplex karakterek, egy söralátéten elférő tanulsága nem sok vizet zavar, valójában semmilyen szempontból nem veszi komolyan magát a film, egy másfélórás eszement szórakozást kínál, látványos sci-fi körítéssel.

Ratchet és Clank 2A probléma mégis a humorral kezdődik, vagyis pontosabban azzal, hogy a poénok többségének korhatárát milyen alacsonyra lőtték be. Pedig érezni az alkotók szándékát, hogy két pofára esős vicc között legyen egy kis önreflexivitás, sci-fi klisé parodizálás, de ezek sem mindig működnek. Annak ellenére, hogy gyakran csalt mosolyt az arcomra a Ratchet és Clank, egy olyan ütősebb poénja, jelenete sincs, amit fel tudnék idézni magamban. Talán a vicces nevű fegyverek maradtak csak meg, mint a bárányizátor és a bolygótlanító.

A látványra nem sok panasz lehet. Színes, szép, sokfajta helyszínen megfordulnak szereplőink. A mellékszereplők karakter animációi helyenként furák, és volt pár karakter, aki kicsit nem illett bele az vizuális összképbe. Ratchet egy szerethető, azonosulható főhős, Clank nagyon aranyos kis robotka, Qwark kapitányt fájóan hülyévé degradálják a film egyes pontjain a poénok, vagy a cselekmény okán. A szinkron kiválóra sikerült, ahogy azt az animációs filmeknél megszokhattuk, és a fordítás is remek lett. A videojáték referenciákat sem vitték túlzásba. Van benne egy rész, amikor több Playstation játék főhőse felbukkan pár másodpercre, de ennél többet nem vettem észre.

A Ratchet és Clank: A galaxis védelmezői nem hozza azt a szintet, amit manapság elvárunk egy animációs filmtől. A kétdimenziós karaktereket, a faékegyszerű történetet, és minden más baját megbocsátottam volna, ha a humor rendben lett volna, de inkább fárasztó, mintsem vicces a film. Mindezek ellenére nem egy rossz film a Ratchet és Clank. Ha a helyén kezeljük, és azzal a tudattal ülünk be rá, hogy a kisebb korosztály a célközönség, és ennek függvényében toljuk lejjebb az elvárásaink, akkor még jól is szórakozhatunk. A kicsik meg tuti imádni fogják.

Szerintem: 

Szerző: Kátai Levente

Hazai bemutató: 2016. április 28.

Forrás ás fotó: ADS Service

 


RelatedPost

2 Comments on Ratchet és Clank: A galaxis védelmezői kritika

  1. Illés Heni // 06/30/2016 at 12:59 //

    Kedves Máté,

    A kritikából világosan kiderül, hogy a cikk írója Levente ismeri, játszott a PS2 játékkal,és kérlek mellőzd a személyeskedést. Köszönjük!

    MovieAddicts Csapata

  2. Kovács Máté // 06/30/2016 at 10:49 //

    Ezt a Filmet csak azok értik akik játszottak a ps2-es verzióval. Egy kritikus nem fog játszani egy ps2-játékkal akkor a filmet sem fogja érteni vagy a humorait. Szóval amit írt az mind hazugság…

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: