Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Üdvözöljük Leithben! kritika

Nácik vs kisemberek

Üdvözöljük Leithben! kritika
A közelmúltat (szinte a jelent) bemutató dokumentumfilm mindig érdekes és tanulságos. Láthatjuk, és adott esetben befolyásolhatjuk a történteket, vagy elkerülhetjük, hogy újra megtörténjen. Már amennyiben megértettük, miről is van szó valójában, mert ez nem minden esetben egyértelmű. Mostani filmünk nem ilyen.

Üdvözöljük Leithben! kritikaCraig Cobb ismert és bizonyos körökben “elismert”, magát a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető radikálisnak tartó amerikai bajkeverő. A média azután kapta fel, hogy az Észak Dakota-i Leith kisvárosba költözött és némi szavazatmanipulációval el akarta érni, hogy a hely a amerikai fajgyűlölők, nácik, skinheadek, és hasonszőrű alakok gyűjtőhelye legyen, ahol ők az urak. Ehhez azt a nem túl bonyolult módszert választotta, hogy telkeket vásárolt, majd idetelepítve elvtársait, választásokkal szerez hatalmat a városka felett. Mivel Leith lakossága mindössze 2 tucat ember, a gyerekekkel együtt, nem sok kell hozzá, hogy a terv sikeres legyen. Ám a vidéki emberek nyakas egy népség, és bár nem elkötelezett hívei a nagyvárosi multikulturalizmusnak (ha érdekli őket egyáltalán az ilyesmit), azért nem akarnak bajkeverő rasszista mozgalmárokat a szomszédságukban tudni, hát még a városvezetésben. legyen csak minden olyan csendes és nyugodt, mint eddig. Erről a helyi lakosok versus Craig Cobb harcról szól ez a dokumentumfilm.

Üdvözöljük Leithben! kritikaEgy igazi amerikai történet ez az ügy. Kisemberek vannak mindkét oldalon, és mind a saját álmaikat akarják megvalósítani ezen a kies vidéken, de ezek sajnos kibékíthetetlen ellentétben állnak egymással. És ahol a szabad fegyverviselés alkotmányos jog, ott könnyen és gyorsan eldurvulhatnak a dolgok. Egyik oldal sem akar engedni, de a status quo nem tartható fenn örökké. Szerencsére a frontvonal ellentétes oldalán állók egyaránt szót kapnak a filmben. Nyilatkoznak és kamerával is követhetjük őket, sőt saját felvétel is bekerült, ami igen jót tesz a hitelességnek.

Érdekes és gondolatébresztő kordokumentum, Amerika egy kevésbé szem előtt lévő vidékéről és problémájáról, ami pont ezért fontos. Mert ha a fű alatt marad ez a konfliktus, talán túl későn vesszük észre, amikor már nehezebb jól cselekedni.

Szerintem: 

Szerző: Palenyik Krisztián

Következő vetítés: 2016. április 15. 19:00 Toldi Mozi

Forrás és fotó: Titanic Filmfesztivál


 

 

 

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..