Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Évszakok kritika

Az erdők aranykora

Évszakok cover
Sok évvel ezelőtt történt, hogy a Gemenci erdőben kenutúrán vettem részt. Az egyik holtágon, a végeláthatatlannak tűnő ártéri erdő fái között mozdulatlanul ültünk a hajóban, élveztük a csendet és a napsütést. Aztán hirtelen, minden előjel nélkül, tőlünk talán két-három méterre egy sas lecsapott a vízre, és egy hallal a csőrében továbbszállt. Azt hiszem kevés dolgot láttam életben, ami ennyire gyönyörű és lenyűgöző lett volna. A jelenet tökéletesen beleillett volna Jacques Perrin, Évszakok címet viselő dokumentumfilmjébe. De úgy is lehet mondani, hogy az alkotás megtekintése közben újra a Duna egyik holtágán, a Csóványos és Nagy-Hideg hegy közötti gerincen, a Cuha-szurdokban, a Hohe Wandon, vagy a Hargita oldalában érezhettem magamat. Vagy bármelyik erdőben, ami kis szigetként még megmaradt (vagy újratelepítéssel ismét létrejött) abból a vadonból, ami egykor Európát borította.

Évszakok 2A rendező sok évtizedes pályafutása alatt több műfajban is kipróbálta magát, de legnagyobb sikere talán a 2001-ben készült Vándormadarak. Szintén dokumentumfilm és szintén a természet szépségeit és egyediségét hívatott bemutatni, mint az Évszakok, ami az európai erdők aranykoráról, illetve máig is tartó pusztulásáról szól. A jégkorszaka elmúltával kontinensünkön is kialakult a ciklikusan váltakozó évszakok és az erdők. A bennük megtelepedett állatok életét mutatja be a film első fele, mégpedig gyönyörűn. Ez az Évszakok legnagyobb erénye, a képi világ.

Évszakok 3Csodálatos felvételeket láthatunk a természetről, a benne élő állatokról és növényekről, az az érzésünk, hogy a film minden egyes képkockája megállná a helyét egy természetfotós kiállításon is. A rendező szinte kizárólag az emlősállatokra koncentrál. Őket, vagyis szaporodásukat, táplálkozásukat, mindennapi életüket mutatja be. Rengeteg állatkölyök is feltűnik a filmben, de még így se megy el soha a képi világ a giccs irányába. Viszont nem távoli szemlélőként csodálhatjuk az erdőt, hanem szinte ott érezhetjük magunkat, az előzetes ígéretéhez híven „az állatok szemén keresztül” csodálhatjuk a látványt. Ezt a hatást egyszerű, de annál jobban működő türkökkel éri el a rendező: nem az emberi szem magasságában, hanem lejjebb kerül a kamera, az odú belsejéből, vagy épp a levegőből filmeznek.

Évszakok 4A film második fele arról a pusztításról szól, amit a fajunk, a homo sapiens ámokfutásának köszönhetünk. Az Évszakok első felében az emberek csak néha tűnnek fel, elbújva leselkednek az ágak között. Aztán láthatjuk a pusztuló természetet és a helyébe emelt civilizációt. Most már az állatok rejtőzködnek és kényszerülnek leselkedésre.

Gyönyörködésre és érzelmek ébresztésre mindenképpen tökéletes a film, de ezzel együtt nem kerülhető meg a kérdés, hogy milyen korosztálynak szánták. Erre a felvetésre nagyon nehéz válaszolni. Ugyanis felnőttek számára nem elég informatív, térben és időben nincs elhelyezve, csak olyan szinten, hogy „Európa” és a „jégkorszak után”. A felnőttek pedig (ez ugye a Kis herceg óta köztudott) imádják a számokat, szeretnének tudni konkrét adatokat az erdők kialakulásának idejéről, nagyságukról és az őket ért pusztulás mértékéről. Erről viszont semmit nem tudunk meg. Ha a film gyerekeknek készült, akkor viszont lehettek volna kicsit (jó értelembe vetten) didaktikusak, hiszen nem biztos, hogy a gyerek tisztában van azzal, hogy mi az a jégkorszak és mi az, hogy megváltozik a Föld forgástengelye. A flották miatt kivágott fákkal kapcsolatban is lehetett volna pár magyarázó szó, hogy mégis kinek és miért kellett az a sok hajó, hiszen e nélkül a „flották miatt kivágták a fákat” kijelentés csak lóg a levegőben, nem illeszthető be sehova.

Mindezek ellenére nagyon szép filmet láthatunk, és ez a szépség bőven elég ok arra, hogy beüljünk a moziba másfél órára gyönyörködni. Még abban is szerencsénk van, hogy szép az idő, és így (ha időnk engedi) bármikor indulhatunk is valahová, ki a természetbe. A film garantáltan meg fogja hozni a kedvünket hozzá.

Szerintem: 

Szerző: Rácz Sarolta

Hazai bemutató: 2016. április 14.

Forrás és fotó: Mozinet

 

 

RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..