Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Cloverfield Lane 10 kritika

Vloverfield Lane 10 kritika
A Cloverfield Lane 10 az a film, aminek meglátásom szerint sokkal jobbat tett volna, hogy ha meghagyják egy mindentől független projektnek, ahogy eredetileg is futott The Cellar címen. Eleve nem értem, hogy miért kellett beleerőltetni egy olyan nyolc évvel ezelőtti sci-finek (Cloverfield) a szálát, ami azért a mai napig nem emelkedett kultikus magasságokba, vagyis létjogosultsága sincs. Ha csak annyi nem, hogy J.J. Abrams nevével manapság már mindent el lehet adni.

Cloverfield lane 10 kritikaDan Trachtenberg bemutatkozó nagyjátékfilmje ezzel a teherrel a hátán ugyanis nem tud teljes egészében kivirágozni, pedig akár az év thrillerje is lehetne. A film ugyanis határozottan egy thriller és egy kamara dráma szerelemgyereke, szóval aki egy szörnyes sci-fit vár, az lehet, hogy kissé csalódni fog.

A női főszereplő, Michelle (Mary Elizabeth Winstead) egy autóbalesetet követően egy bunkerben találja magát, majd egy nagydarab fickó, Howard (John Goodman) közli vele, hogy szerencséje van, amiért rátalált, mert amúgy eljött az apokalipszis, fent a levegő meg mérgezővé vált. Ezt elsőre eleve nehéz elfogadni, de amikor a fickó hozzáteszi, hogy még ő se tudja, hogy az oroszok vagy a földönkívüliek voltak-e a hunyók, akkor azért kezd gyanússá válni, hogy az illető esetleg egy kattant emberrabló. Az összképet némileg árnyalja Emmett (John Gallagher Jr.) karaktere, aki szintén meg van győződve a világvégéről.

Cloverfield Lane 10 jelenetfotó 2Igazi mesteri pszichológiai játék, ahogyan Michelle-el együtt kétkedünk abban végig, hogy mi lehet az igazság, és figyelünk fel a gyanús jelekre. Nagyon nehéz másfél órát kitölteni három emberrel és kvázi egy helyszínnel, de a rendezőnek sikerült, amiért jár a dicséret. Sajnos azonban értelemszerűen kevés okunk van az igazi bizonytalanságra, hiszen basszus, már maga a filmcíme egy akkora spoiler, hogy az már fáj!

Szerencsére azonban az alkotók találtak más kapaszkodót: Howard karaktere. Goodman egyszerűen zseniálisan formál meg egy olyan összetett figurát, akiről az utolsó pillanatig nem tudja az ember eldönteni, hogy egy igazi pszichopata állat, vagy csak egy olyan hóbortos fickó, aki néha megfeledkezik magáról. Igazi tekintélyt parancsoló személy, akivel tényleg nem jó ujjat húzni, és akivel az ember akkor is kényelmetlenül érzi magát, ha csak ebédel vele egyet. Mindemellett még roppant nyájas és megbocsájtó is, csakhogy még teljesebb legyen a képzavar.

Cloverfield Lane 10 jelenetfotóA film egyébként felvet egy csomó olyan (morális) kérdést, amire nehéz jó választ találni. Az egyik, el is hangzik Howard szájából: Az lenne őrült, aki özönvíz idején kezd el bárkát építeni? Vagyis tény, hogy Amerika tele van olyan, félelemben élő emberekkel, akik saját bunkert építettek kertjükben – vagy alakították át a házukat úgy – és a többségi társadalom bolondnak bélyegzi meg őket. Ha egyszer azonban nekik lesz igazuk, akkor mi, a többség mit fogunk tenni?

Igazából azt leszámítva, hogy a Cloverfield Lane 10 nem sok esélyt ad a kétkedésre, nincs nagyon mire panaszkodni. Ugyanakkor bármekkora is a feszültség, bármennyire is izgalmas a két főszereplő karaktere (Emmett sajnos csúnyán kilóg), attól én még nem éreztem azt az érzést, hogy én ezt még egyszer meg akarnám nézni. Egynek tökéletes, de meglátásom szerint elődjéhez hasonlóan ez sem lesz maradandó darab. Goodmant azért díjazhatnák valamivel, mert megérdemelné.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2016. április 14.

Forrás és fotó: UIP-Duna Film


RelatedPost

3 Comments on Cloverfield Lane 10 kritika

  1. Illés Heni // 05/31/2016 at 13:10 //

    Kedves Olvasó,

    Mi még azok közé az oldalak közé tartozunk, akiknek alig van reklám az oldalon. Ha ellátogatsz más filmes oldalakra látni fogod, hogy nagyjából ők is ugyanezeket a reklámokat használják, mint mi. Leteszteltük és a felső sáv nem takarja ki a bezárás gombot.

  2. Értem én hogy kell a reklám, de ez az alattomos sunyi alsó sáv előugrik akkor is, ha rajta felejtem az egérmutatót, akkor is ha be akarom zárni (!!!) és onnan kezdve nincs visszaút, csak az oldal újratöltésével. Undorító. Ráadásul valaki volt olyan okos, hogy a felső sáv kitakarja a reklám bezárásának gombját… Szóval, ide se jövök többet.

  3. Ez kicsit olyan, mintha A szoba c. filmből csináltak volna egy sci-fit.

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: