Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Kukkants be az első magyar időutazós sci-fi, a Hurok kulisszái mögé

Kukkants be az első magyar időutazós sci-fi, a Hurok kulisszái mögé
Ádám illegális szereket csempész külföldre és azt tervezi, hogy barátnőjével, Annával lenyúlják a következő szállítmányt, megszöknek és új életet kezdenek. Egy váratlan fordulat miatt azonban arra kényszerül, hogy egyedül utazzon el. Innentől viszont az események láncolata dominószerűen követi egymást és Ádám egyik rossz döntés után hozza meg a másikat.

Madarász Isti székhez bilincselő thrillerében az események, a szereplők időcsapdába ragadva  fonódnak egymásba, a kezdet és a vég fogalma hamar értelmét veszti. Ádámnak ebben a furcsa helyzetben kell megpróbálnia helyrehozni az elkövetett hibáit, de úgy, hogy korábbi döntéseinek következményeivel is szembe kell néznie. Vajon képes lesz megtalálni a kiutat, vagy örökre az ördögi hurok foglyává válik?

Az első magyar időutazós sci-fi, a Hurok április 14-én érkezik a hazai mozikba. Most belenézhettek egy videó erejéig, hogy készült a film, valamint rengeteg érdekességet is olvashattok lejjebb a filmről.

A forgatókönyv megszületése

Az alapötlet szerint a Hurok eredetileg egy rövidfilm lett volna, de miután az nem jött össze, Isti egy nemzetközi forgatókönyvíró-versenyre mindössze 30 nap alatt elkészítette a nagyjátékfilm verziót. Bár a verseny egyik legfontosabb díját elnyerte vele, az a történet még nagyon más irányba tartott, a végén konkrétan megjöttek az UFO-k. A film forgatókönyve az eredeti ötlet megszületése után kilenc évvel és 27 verzióval később, 2014. elején öltött végleges formát.

Hogyan lett Pápa Thaiföld?

A kreatív filmkészítési módszerek a Hurok esetében sem hagyták cserben a stábot. Bár a filmben szerepel egy thaiföldi jelenet, ezt a képsort nem a távol-keleti országban, és nem is CGI segítségével vették fel. Pápán, egy horgásztanyán találtak olyan helyszínt, ahol az egzotikus ázsiai hangulat egy az egyben visszaköszönt és tökéletes hátteret nyújtott a jelenethez.

CGI-ban is Hollywood volt  a mérce

Az alkotók komoly energiát fektettek abba, hogy a komputeres trükkök esetében is azt nyújtsák a nézőknek, amit a hollywoodi filmekben már megszoktak. Hazánk két vezető CGI/VFX gyártó cége a Filmlabor és a KGB végezte el az utómunkálatokat, aminek részeként a filmbeli nagyváros képeit sikerült úgy „kozmetikázni”, hogy alig lehet a forgatás valódi helyszínét, Budapestet bennük felismerni, ill. többek között a főszereplő megduplázása is nekik köszönhető.

Száraz Dénes végigsprintelte a forgatást

data:text/mce-internal,content,%3Cimg%20class%3D%22alignnone%20wp-image-12077%20size-full%22%20src%3D%22http%3A//www.movieaddicts.hu/wp-content/uploads/2016/03/Hurok_SAN_8520.jpg%22%20alt%3D%22%22%20width%3D%22850%22%20height%3D%22566%22%20/%3E

A főhőst alakító Száraz Dénes többszörösen próbára tette a stábot. Miután az atlétikus külsejű színész kiváló eredményekkel rendelkező amatőr sportoló is (főleg futásban), ezért a kamera csapatnak igencsak szedni kellett a lábát, hogy tartsák a tempót vele az akciójelenetekben. Ezt többször quad segítségével oldották meg, de a színész még a négykerekűvel mellette robogó stábtagokat is lehagyta, olyan gyorsan futott, ezért egy idő után azt kérték tőle, hogy fusson lassabban, amikor veszi őt a kamera. Amikor ez sem segített, az is felmerült, hogy kavicsot dugnak a cipőjébe, hogy ezzel lassítsák le. Végül azonban erre sem volt szükség. Dénes egy akciójelenetben kissé meghúzta a combját és innentől kezdve követhető tempóban futott, ráadásul olyan fájdalmas képpel, amit a rendező addig hiába próbált kicsikarni belőle.

A Hurokban kis szerepre is nagy sztár ugrott be

A népszerű színész, Elek Ferenc annyira izgalmasnak, ötletesnek és fordulatosnak találta a történetet, hogy mindenképpen szerepelni akart a filmben, még ha csak egy villanásra is. A jelenete igazán emlékezetesre sikerült: a filmvégi nagy fináléban tűnik fel, és elmondható, hogy a megjelenése gyökeres fordulatot hoz mind a történetben, mind pedig a szereplők sorsában.

Száraz Dénes divatot teremt

Ádám kék, kapucnis felsője szó szerint hiánycikk lett Budapesten a forgatás idején, mert a stáb nagy tételben vásárolta fel ezt a ruhadarabot a város sportboltjaiból. Szükség is volt mindegyikre, mert Száraz Dénes olyan akciókjelentekben viselte őket, hogy naponta kellett újat ráadni, mert vagy össze (mű)vérezte, vagy szétszakította, illetve teljesen leamortizálta azokat a folyamatos rohanások, verekedések, üldözések közben.

A nagy színészi találkozás a Hurokban

Hegedűs D. Gézát mentorának, példaképének tartja Száraz Dénes, aki a főiskola óta szoros kapcsolatot ápol az egyik mesterének tartott vígszínházas színésszel. Eddig elkerülték egymást színpadon és filmen, de Madarász Isti filmjének köszönhetően megtörtént a nagy találkozás, ráadásul apa-fiú szerepben a kamerák előtt.

Érdemes a hátteret is figyelni
data:text/mce-internal,content,%3Cimg%20class%3D%22alignnone%20wp-image-12077%20size-full%22%20src%3D%22http%3A//www.movieaddicts.hu/wp-content/uploads/2016/03/Hurok_SAN_8520.jpg%22%20alt%3D%22%22%20width%3D%22850%22%20height%3D%22566%22%20/%3E
A hatalmas filmbolond rendező több filmes utalást is elrejtett a filmben. Számos korábbi, a kedvencei közé tartozó időutazós filmet is megidézett benne. Az éles szemű néző kiszúrhatja a szándékos utalásokat a Terminátorra, a Vissza a jövőbe mindhárom részére, és azon belül is az időutazáshoz elengedhetetlen fluxuskondenzátorra, továbbá a Looperre, illetve a Sundance fődíjas Primer című filmben látott időgép is visszaköszön a filmvászonról a Hurokban.

Martinovics Dorinából akcióhősnőt faragtak

A Társas játék sorozatból megismert gyönyörű színésznő számára igazi éles váltás volt eddigi munkáihoz képest a Hurok, hiszen akcióhősként eddig még nem láthattuk őt a vásznon, de a most végre erre is sor került. Dorina kaszkadőrnek tanult a színművészeti előtt, így a készítők legnagyobb szerencséjére sok olyan jelentben is lehetett őt használni, amire más színésznők felkészülés hiányában nem lennének képesek. A felvételek során cseppet sem kímélte magát. A forgatás vége felé az egyik esése rosszul sikerült és az odakészített matrac helyett a kamerára zuhanva csúnyán megütötte magát. A sérülés elsőre elég ijesztő volt, a forgatást is le kellett állítani, és Dorinát kórházba szállítani, azonban komolyabb baja nem történt a színésznőnek, aki azóta annyira rákapott a nehéz fizikai próbatételekkel járó akciók ízére, hogy a közelmúltban újra elkezdett Gulyás Kis Zoltán kaszkadőrszakértővel dolgozni.

A Hurok előképei

Madarász Isti szenvedélyesen kutatja és nézi az időutazós filmeket, tekintet nélkül arra, hogy azok hol készültek. Viszont miközben sokféle forrásból merített, arra nagyon ügyelt, hogy a Hurokban lehetőleg legyen egy olyan eredeti, korábban nem igazán látott megoldás, ami a műfaj rajongóinak is újat mutat. A zsáner iránti rajongása a Vissza a jövőbe című filmig vezethető vissza, amit először VHS-en, hangalámondással látott, és már abban a formájában is teljesen lenyűgözte. Az abszolút kedvence viszont a kisköltségvetésű, a Sundance Fesztiválon nagydíjjal kitüntetett Primer című film, amit legalább tízszer látott, és ugyan még mindig nem érti teljesen, de teljesen lenyűgözi az az agyzsibbasztó történetszövés, amit ott sikerült létrehozni.

A Másvilág zeneszerzője önként ajánlkozott

Az Előbb-utóbb című kisfilm hozta össze Madarász Istit a Hurok világhírű zeneszerzőjével, Lucio Godoy-jal, aki olyan filmekben dolgozott korábban, mint a Másvilág Nicole Kidmannel, vagy a Butch Cassidy visszatér Sam Shepard-del.  Amikor Isti átvette a Valladolid-i filmfesztivál fődíját, a zsűriben ülő, argentin származású zeneszerző felajánlotta neki, ha valamikor nagyjátékfilmet készít, akkor mindenképpen keresse meg, mert szeretne vele együtt dolgozni. Az ígéretet tíz évvel később valóra is váltotta.

Cameó-k a Hurokban

A Kontroll egyik ikonikus figurája is felbukkan a Hurokban, az éles szemű nézőknek a film végén kell keresniük. Segítséget nyújt a beazonosításhoz, hogy ugyanúgy néz ki ebben a filmben is, mint a Kontrollban. A rendező magát is szerepeltette az egyik jelenetben, a Primer egyik főhősének beöltözve tűnt volna fel az egyik képkockán, de végül ezt a részt kivágta a filmből, így majd csak a leendő dvd extrái közt lesz látható a pár pillanatig tartó alakítása.

Hazai bemutató: 2016. április 14.

Forrás és fotó: Forum Hungary

 


Olvasd el ezeket is!

A te véleményed is számít!