Kapcsolat

Neked ajánljuk!

Zero kritika

Amire nincs magyarázat

Bevallom, mindig is idegenkedtem a magyar filmektől, nem tudom miért, talán mert már túl sok csalódás ért ilyen téren. Legutóbb akkor tettek lóvá, amikor a hazai sajtó nagy része képes volt azt mondani a Megdönteni Hajnal Tímeát c. borzadályra, hogy „vicces”. Nem, nem az. Vannak ugyan biztató jelei a hazai filmgyártásnak (Liza, a rókatündér, Víkend, Veszettek, Saul fia) nem tagadom, de amíg a szövegkönyvek mesterségesen hatnak, a stabil kameraállást hírből sem ismerik, a hanghatások pedig sterilek és élettelenek, addig nem lesznek hatalmas reformok.

Zero kritikaÉs akkor jön ez a lázadó, rendszerkritikusnak mondott film a semmiből, aminek már pusztán a története olyan abszurd, hogy ezt tényleg látni kell. Mármint ez volt az elv, amiért úgy döntöttem, hogy megnézem végül. Meg Udo Kier szereplése. Aztán persze nemhogy ismételten csalódnom kellett, de legszívesebben már az első fél óra láttán hazamentem volna. (Csak a kegyetlen főszerkesztő asszony nem engedte.)

Akármilyen bűnt is követhettem el előző életemben, most biztos megfizettem érte. Komolyan arra vártam, hogy valaki jöjjön már be a terembe egy puskával és egyszerűen lőjön le. Ráadásul a terem szélén ültem, abszolút könnyű célpont lehettem volna, de sajnos senki nem vetett véget szenvedéseimnek.

Zero kritikaA Zero bűnrossz. Az a bizonyos nézhetetlen, ciki kategória. A történet papíron bármilyen jópofának is hangzik, igazából mégsem működik, pláne nem ilyen felszínes cselekményvezetéssel. A főszereplő (Kovács Krisztián) egy mézgyárban dolgozik, ahol ráeszmél, hogy mesterséges adalék nélkül a méz sokkal finomabb, ami azonban a „gonosz” Uniónak nem tetszik és végül is kirúgják hősünket. Mindezt azonban a fickó inkább új lehetőségként éli meg, ezért rátér arra az útra, aminek a vége egy tanya a puszta közepén, és ott kezd el méhészkedni.Zero kritikaTisztában vagyok vele, hogy léteznek olyan emberek, akik feladják jól jövedelmező életüket egy ökogazdaság létrehozásának kedvéért, de mégsem éreztem itt a kellő motivációt mindehhez. Arról nem is beszélve, hogy emberünk még a nőjét is hajlandó ezért feladni. Az meg inkább kínos, mintsem humoros, mert gondolom annak szánták, hogy a fickó nekiáll öltönyben búzát termeszteni a kertjében. Ennél már csak az a viccesebb, hogy a szereplők védőruha nélkül méhészkednek, mert azt a „hivatásosak” nyilván hobbiból hordják.

A film nézését az is megnehezíti, hogy a 1920-as évek némafilmjeihez hűen, a párbeszédeket többnyire inzerteken keresztül kapjuk meg, de még ez is felesleges, mert annyira kőegyszerű, intenzív képeken keresztül mesél, hogy szöveg nélkül is érthető lenne minden. A szerelmi szál ugyan pont nem, mert az annyira hiteles, mint Anakin és Amidala románca. A mobilszolgáltató cég feje (Udo Kier) dúsgazdag lánya (Martina Kratka) ugyanis egy véletlen folytán a tanyára kerül, és neki tényleg elég volt egy hamiskás mosoly ahhoz, hogy szerelembe essen egy vidéki legénnyel. Mert ez így szokott lenni.

Zero kritikaA gerlepár ellenne egymagában a méheivel, ám hamar ráeszmélek, hogy a világ csúnya, mert technokrata és ezzel pusztítja a természetet. Ezzel egyébként azonosulni is lehetne, ha a hősünk megpróbálná mondjuk jogi úton elérni, hogy ne a tanyája közelében építsenek mobiltornyot, vagy, hogy ne ott vadásszanak. Nem. Ő egyből a terrorizmus eszközéhez nyúlik, eleinte nevetséges majd teljesen értelmetlen módon.

A film átkozottul felszínes és hülyére veszi a nézőt. A nagy technokrata és kapitalista ellenes terrorista pár egy Macbook (!) segítségével tör fel fényes nappal (!) egy ATM-fiókot, mert az mi sem egyszerűbb, az multicéges igazgatókból átvedlett kisgazdáknak két kattintás az ilyen, ahogy az is, hogy komplett műholdadásokat befolyásoljanak. Nem is értem, hogy miért nem történnek ilyen dolgok gyakrabban, ha mindezt ilyen egyszerű megtanulni? Jó, azt már sajnos tudjuk, hogy a szerb határon 60-70 ezer forintért vehetsz AK-47-est, de a drága jó TEK-nek ezek szerint még egy paramilitáris hadsereg leleplezése se menne ilyen egyszerűen, amelyik a puszta közepén hadgyakorlatozik. A toborzásról persze végképp nem esett szó, hogy az miként is lehetséges.

Az meg már tényleg az abszurditásnak a netovábbja, hogy Nemes Gyula rendező szerint a világ olyan egyszerű, hogy ha lecserélsz 4-5 embert, akkor holnaptól postagalambok lesznek mobiltelefonok helyett, csak mert valaki ezt mondja.

Zero kritikaEz a felszínesség nem csak magukban a cselekményekben irritálóak, hanem a mondanivaló tekintetében is. Mert értem én, szatíra, kell a túlzás, de ez csak akkor működik, ha társul hozzá intelligencia is. Azzal az ideológiával viszont lehetetlen azonosulni, hogy „vissza a középkorba”, főleg 7 milliárd ember esetében. Mert a technikai fejlődés nem csak abban mutatkozik meg, hogy okostelefon, meg kábeltévé, mint ahogyan azt a film is próbálja sugallni. Ott vannak az orvosi innovációk, a higiénia fejlődése, vagy a kreativitás sokszínűsége. Az emberiségnek fejlődnie kell, nem megragadnia egy szinten. Az pedig, amikor egy ponton szó szerint lemészárolják a lelkesen vásárló, ártatlan civileket, az már tényleg kiakasztó és értelmetlen.

Mindentől függetlenül mégsem az ideológiai zagyvaság vagy a rengeteg logikai baki miatt rossz ez a film. Hanem azért mert iszonyatosan fárasztó és unalmas. Próbálkozik a humorral, de az olyan kínos, hogy már fáj. Inkább már egy Sas-kabaré maraton, de komolyan.

A rend kedvéért még jegyezzük meg azt is, hogy bármennyire is tűnik lázadónak, rendszerkritikusnak ez a film, azért az alkotók kaptak érte 180 millió forint támogatást a Magyar Nemzeti Filmalaptól, vagyis a mi adóforintjainkból. Szívesen!

Ebben a filmben, amit csak lehetett, elrontottak a készítők. A zene (többnyire cseh folk) borzalmas, a vágások kisiskolás szintűek, a kevés akciójelenet követhetetlen, és még Udo Kiert is sikerült meggyalázni vele, én kérek elnézést tőle.

Legszívesebben eltiltanám a filmkészítéstől az alkotókat, mert ez valóságos kultúrterrorizmus, amit műveltek. Csak mazochistáknak ajánlom a Zero megtekintését.

Szerintem: 

Szerző: Kis Szabolcs

Hazai bemutató: 2016. március 24.

Forrás és fotó: Zero Film

Érdekességek a Zero című filmről

 


RelatedPost

A te véleményed is számít!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..